Ana Sayfa
Giresun Ünv. Mahkeme Kararı
12 Şubat 2012 Pazar 12:11
Giresun Üniversitesi'ndeki rektör seçimine yönelik, Ankara 4. İdare Mahkemesi kesin karar verdi.

Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesi, Giresun Üniversitesi'ndeki rektör seçimine yönelik olarak adaylardan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar tarafından açılan davada son kararını verdi.

YÖK’ten, adaylıktan çekilen Prof. Dr. Yılmaz Can’ın yerine listeye seçime katılan adaylardan birisinin yazılmasını ve Cumhurbaşkanlığına o listenin sunulmasını istedi.

4 sayfalık gerekçeli kararın YÖK Başkanlığı’na sunulmasının ardından 30 gün içerisinde gereğinin yapılması bekleniyor.

Mahkemenin Karar Metni

T.C.

ANKARA

4. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2010/2248 KARAR NO : 2011/1546

Halil İbrahim BAHAR : Av. Mücahit TOPALOĞLU Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 103/14 Maltepe Çankaya - ANKARA

DAVALI                : Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı - ANKARA

VEKİLİ   :          Av. Nurgül GÜNER -      Aynı yerde

DAVANIN ÖZETİ              :   Giresun Üniversitesi Rektörlük Seçiminin 21-22.10.2010 tarihlerinde tekrar yapılmasına ve 18.06.2010 tarihinde yapılan Giresun Üniversitesi Rektör adaylarını belirleme seçiminin iptal edilmesine ilişkin 23.09.2010 tarih ve 15 sayılı Genel Kurul toplantısında alınan kararın hukuka aykın olduğu, Rektörlük seçiminin kanuna uygun şekilde gerçekleştirildiği, usulüne uygun olarak yapılan seçimlerin davalı idarece iptal edilemeyeceği, yenilenmesi gereken seçimin Üniversite bünyesindeki seçim değil, davalı idare Genel Kurulu'nda yapılan seçim olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ :  Tesis olunan işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı, tamamen objektif ölçütlere göre alınan Genel Kurul kararının yasaya uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 4. İdare Mahkemesi'nce duruşma için önceden belirlenen

17.15     tarihinde davacı vekili Av. Mücahit Topaloğlu'nun, davalı idare vekili Av. Nurgül Güner'in geldiği görülerek taraflara söz verildikten ve usulüne uygun duruşma yapıldıktan sonra işin gereği görüşüldü;

Dava, Giresun Üniversitesi Rektörlük Seçiminin 21-22.10.2010 tarihlerinde tekrar yapılmasına ve 18.06.2010 tarihinde yapılan Giresun Üniversitesi Rektör adaylarını belirleme seçiminin iptal edilmesine ilişkin 23.09.2010 tarih ve 15 sayılı Genel Kurul toplantısında alınan kararın iptali istemiyle açılmıştır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 13. maddesinin (a) bendinde:"Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılır. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilir. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şarttır. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenir ve nisap aranmaksızın seçime geçilir. Bu toplantıda en çok oy alan altı kişi aday olarak seçilmiş sayılır. Yükseköğretim Genel Kurulunun bu adaylar arasından seçeceği üç kişi Cumhurbaşkanlığına sunulur. Cumhurbaşkanı, bunlar

ESAS NO : 2010/2248 KARAR NO : 2011/1546

Cumhurbaşkanının atama işlemiyle sonuçlanan sürecin ilk iki evresindeki işlemlerin birbirleriyle sıkı bir hukuki bağlılık içinde bulunmasına karşın bu işlemlerin aynı zamanda, birbirlerinden ayrılabilir nitelik taşıdıkları ve herbirinin bağımsız birer idari işlem oluşturdukları öncelikle belirtilmesi gereken bir husustur. Bu işlemlerden ilk ikisinin gerek birbirlerinden gerek nihai işlemi oluşturan atama işleminden bağımsız olarak da, tek başlarına yeni hukuki durumlar ve hukuki sonuçlar yaratmaları, bir sonraki işlemle belirlenen yetkinin kullanılmasını sınırlamaları veböylece "kesin" ve "icrai" nitelik taşımaları nedeniyle idari kararların alınmasından önceki evrede yerini alan tavsiye, öneri, mütalaa ve rapor gibi yetkili makamı yöneltici ve aydınlatıcı olmaktan öte bir hukuki değeri bulunmayan hazırlık işlemleri olarak kabul edilemiyecekleri açıktır. Dolayısıyla bu işlemlerin nihai işlem beklenilmeksizin tek başlarına veya süresinde olmak koşuluyla nihai işlemden sonra da idari davaya konu edilebilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Dava dosyasının incelenmesinden; Giresun Üniversitesi Kurucu Rektörü Osman Metin Öztürk'ün 01.06.2010 tarihinde görevinden ayrılması üzerine davalı idare tarafından Giresun Üniversitesi'nde rektör adaylarını belirlemeye yönelik seçim yapılmasına karar verildiği, 18.06.2010 tarihinde yapılan seçimde davacının 31 oy, Prof. Dr. Mustafa Türkmen'in 29 oy, Prof. Dr. Aygün Attar'm 21 oy, Prof. Dr. Ayhan Bölük'ün 4 oy, Prof. Dr. Yılmaz Çan'ın 2 oy, Prof. Dr. Murat Teker'in ise 1 oy aldığı, davalı idarece 01.07.2010 tarihinde gerçekleştirilen toplantı sonucunda Prof. Dr. Aygün Attar, Prof. Dr. Ayhan Bölük ve Prof. Dr. Yılmaz Çan'ın isimlerinin Cumhurbaşkanlığı makamına bildirildiği, Cumhurbaşkanlığı makamına ismi bildirilen Prof. Dr. Yılmaz Çan'ın adaylıktan çekilmesi sonucunda davalı idarece belirlenen 3 kişilik listenin Cumhurbaşkanlığı makamına sunulma imkanının kalmadığı, bunun üzerine davalı idare tarafından tesis edilen dava konusu edilen işlemle rektör adaylığı seçiminin yeniden yapılması gerektiği yönünde karar alınması ve yapılacak seçimin 21-22.10.2010 tarihinde yapılmasının kararlaştırılması üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Her ne kadar davalı idarece 18.06.2010 tarihinde üniversite tarafından yapılan seçim sonucunda belirlenen 6 rektör adayından birinin, isminin Cumhurbaşkanlığı makamına bildirilmesinin ardından adaylıktan çekilmesi sonucunda aday belirleme işlemlerinin tamamlanmaması gerekçe gösterilerek rektör adaylarını belirlemek amacıyla yeniden seçim karan aldığı görülmekte ise de gerek 2547 sayılı Kanun'da gerekse de bu Kanun uyarınca çıkarılan Yönetmelik hükümlerinde ilk seçim sonucu belirlenen rektör adaylarından biri ve birkaçının adaylıktan çekilmesi halinde sürecin başına dönülerek yeniden seçim yapılacağına ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği görülmektedir.

Kaldı ki rektörlük seçim sürecinin ilk evresini oluşturan üniversite öğretim üyeleri tarafından yapılan seçimin, kanun ve yönetmelikte öngörülen usul ve esaslara uygun bir şekilde neticelendirildiği bir durumda, sonraki evrelerde adaylardan bir veya bir kaçının adaylıktan çekilmesini ilk evrenin de tekrarlanmasını gerektirecek yeni bir durum olarak kabul etmek mümkün değildir.

Buna göre gerek Kanun gerekse de yönetmelik hükümlerinde öngörülen usul doğrultusunda, Giresun Üniversitesi'nde yapılan seçim sonrasında en çok oyu alan 6 aday arasından belirlenen 3 rektör adayından birinin adaylıktan çekilmesi üzerine davalı idarece,01.06.2010 tarihinde yapılan  seçim sonucunda belirlenen adaylar arasından yeniden bir değerlendirme yapılmak suretiyle ve önceden belirlenen 2 aday dışında bir adayın isminin

ESAS NO : 2010/2248 KARAR NO : 2011/1546

Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmak üzere belirlenmesi gerekmektedir. Aksi bir düşünce her rektör adayı belirleme seçimi sonrasında en çok oyu alan 6 adaydan birinin veya birkaçının adaylıktan çekilmesi veya vazgeçmesi halinde her defasında sürecin başına dönülerek yeniden seçim yapılması sonucunu doğurur ki bu durumun rektör seçiminin uzun süreçler sonucunda tamamlanmasına yol açacağı kuşkusuzdur.

Davalı idarece Giresun Üniversitesi'nde 18.06.2010 tarihinde yapılan seçim sonrasında belirlenen 6 aday arasından yapılan değerlendirme sonucunda Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmak üzere belirlenen 3 adaydan birinin adaylıktan çekilmesi üzerine ilk yapılan seçim sonucunda, çekilen aday ve daha önce belirlenen 2 aday dışındaki adaylar arasından bir değerlendirme ve tespit yapılması gerekirken bir adayın çekilmesi üzerine yeniden rektör seçimi yapılmasına ilişkin olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 151,20 TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, A.A.Ü.T uyarınca belirlenen 1.100,00 TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacı vekiline verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 21/11/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Etiketler : Giresun, Ünv., Mahkeme, Kararı,


Bu Haber Toplam 9601 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: