Ana Sayfa
Prof. Dr. Mustafa Türkmen'den Cevap
16 Ocak 2013 Çarşamba 07:14
Giresun Üniversitesi Öğretim üyesi Eğitim Fakültesi Dekanı Hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN, gündemdeki yolsuzluk iddialarına cevap verdi.

Giresun Üniversitesi Öğretim üyesi Eğitim Fakültesi Dekanı Hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN, yayınlamış olduğu basın açıklamasında RedHack tarafından YÖK’ün serverlarından elde edilip yayınlanan bilgiler sonucu varılan Giresun Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında yolsuzluk iddialarının asılsız olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 Sosyal medyada ilgili linkte yer alan dosya içeriği hakkındaki yanlış anlaşılmalarla ilgili olarak açıklama yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu metin başka hiçbir ekleme yapılmaksızın sadece linkteki 294 sayfalık dosyadan elde edilen bilgilere dayanarak yapılmış çok kısa özetleme olup, merak eden ya da şüphe duyanlar ilgili linkteki belgelerden bunları teyit edip inceleyebilir. Takdir edileceği gibi detayları anlatmak burada pek mümkün değildir. Burada belirtilmesi gereken önemli bir husus ta aşağıdaki açıklamalar doğrudan soruşturmacının sonuç raporuna dayanmakta olup (bunu destekleyen belgeler dosyada zaten mevcut), verilen savunmalar ve belgeler de bunları desteklemektedir. Dolayısıyla hiçbir kişi/kişiler, kurum/kurumları hedef almamakta, sadece bir haksızlık konusunda kamuoyuna doğru bilgiler sunmak amacına yönelik olarak hazırlanmıştır. 

 Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN

Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi

 Soruşturma konusu iddialar ve cevapları

 İddia 1. Cihazların merkezi laboratuara kurulmaması

Cevap 1. Soruşturmacının tespiti; “cihazlar çalışır vaziyette teslim alındığına göre burada bir suç unsuru görülmemektedir. Böyle büyük bir projeyi de üniversiteye mal ettikleri için proje ekibine (soruşturma geçiren kişiler) ayrıca teşekkür etmek lazım.” Cevap tüm her şeyi özetlemekte olup, söz konusu cihazlar 1,5-2 yıldır kurulmuş ve üniversitemize ve bilime hizmet etmektedir. 

İddia 2. 664.340.00 TL’lik ödemenin yapılmasına rağmen cihazın alınmadığı

Cevap 2.  Soruşturmacının tespiti; “yukarıdaki iddia ile bağımlıdır. Cihaz teslim alınarak kurulmuş olup, hiçbir suça istinat tekil etmez.” Gerçekten de cihaz ödemenin yapıldığı tarihte teslim alınmıştır. Yani cihaz alınmamasına rağmen para ödemesi söz konusu değildir.   

İddia 3.  Projede geçen cihaz ve malzemelerin tamamının alınmaması

Cevap 3: Soruşturmacının tespiti; “bu iddiada da usulsüzlük görülmemektedir. Zira mevcut bütçe bütün cihaz ve donanımları alacak kadar kâfi gelmemiştir. Çünkü proje hazırlama tarihi ile (2009) cihazların alım tarihi (2010-20111) arasında 1,5-2 yıllık bir zaman geçtiğinden piyasada cihazların fiyat artışları olmuş, bu yüzden de mevcut yönetim öncelikli olarak işlevleri daha çok olan temel cihazları alma yoluna gitmiştir. Burada yine bir art niyet olduğu kanaatinde değilim. Dolayısıyla bu iddia için her hangi bir suç unsuru göremiyorum.” Gerçekten de projedeki bütçe ne kadar cihazı karşılıyorsa o kadar cihaz alınmıştır.

İddia 4. Bazı öğretim üyelerinin eğitim amacıyla yurt dışına çıkarak haksız kazanç sağlamaları

Cevap 4. Soruşturmacının tespiti; “ödemelerin (2.366 TL) tamamen yetkili kurullardan geçerek ve makamın onayından sonra yapıldığı, mevzuata uygun olduğu, yanlış anlaşıldığı ve mevzuata uygun olmayan bir ödeme var ise ilgili öğretin üyelerinden tahsil edilmesi gerekir.”  

İddia 5. Komisyonunun hazırladığı Teknik şartnamenin, firmaların hazırladığı şartnamelerle birebir aynı olduğu ve bir firmayı işaret ederek haksız rekabete yol açtığı

Cevap 5. Soruşturmacının tespiti; “firmaların Teknik şartname hazırlaması mümkün değildir. İdare tarafından hazırlattırılan teknik şartnameye göre teklif verir, eğer şartname belli bir firmayı işaret etseydi ihaleye giren diğer firmalar buna itiraz etmesi ve ihalenin iptali gerekirdi. Ayrıca idarenin teknik şartnamesi ile ihaleye giren firmaların şartnameleri de incelendiğinde bire bir aynı olmadığı da görülmektedir. Bu bir yanlış anlaşılmadankaynaklanmaktadır. Burada bir usulsüzlük yapıldığı kanaatinde değilim.” Bu tespit çok yerinde olup, zaten mevzuatla açıklama yapıldığından mevzuata aykırı olmadığı gibi usulsüz bir durum da yoktur.

 Bütün bunlardan da anlaşılacağı üzere bu soruşturmada soruşturulan kişilerin bir kusuru olmadığı gerek soruşturmacı raporunda ve gerekse diğer belgelerden anlaşılmaktadır (294 sayfalık metinde bu bilgi ve belgeler mevcut). Her şeyden önemlisi burada suç unsuru hiç bir işlem yok. İddiaları destekleyen hiçbir belge olmadığı gibi, suç olduğunu gösteren belge de yok. Üstelik burada suç unsuru olduğu iddia edilen durumların şahsımla da ilgisi olmamasına rağmen bu dosyada adım geçmekte. Bu çok ilginç ve düşündürücü bir durum olmakla birlikte kendi açımdan tüm bunları tek bir cümleyle özetlemem gerekirse; nedenini ve kim/kimler olduğunu bilemiyorum (!) ama bütün bunların akademik kariyerim, geleceğim ve toplumdaki saygınlığımı küçük düşürmeye yönelik kötü niyetli asılsız ithamlar olduğu açıkça görülmektedir.

 Diğer taraftan alınmadığı ve kurulmadığı iddia edilen laboratuar ve malzemeler ile ilgili çok önemli bir husus ta şudur. Burada sözü geçen laboratuar binası yapılmış ve cihazlar da bu binaya taşınarak kurulmuş olup, bununla ilgili resimler de aşağıda verilmiştir. Ayrıca soruşturmaya konu olan bina ve cihazların (bina ve cihazlar kullanımda) yerinde incelenmesiyle ilgili Giresun üniversitesinin web sayfası da aşağıdaki linkte yer almakta olup, burada yapılan suçlama ve iddiaların tümünü çürütmektedir.

 Ayrıca merkezi laboratuar binası kurulduğu yıl olan 2006 yılından bu yana üniversitenin kendi imkânlarıyla yaptırdığı ilk ve tek bina olma özelliğini de taşımaktadır. Diğer taraftan bu laboratuar üniversitemiz akademisyenlerine, İlimize, bölgemize, Ülkemize ve bilim dünyasına çok üstün hizmetler verecektir. Zaten bu proje de proje yürütücüsü olarak başında bulunduğum proje ekibi tarafından böyle hizmetler sunması amacıyla hazırlanmıştır.   

 Laboratuarla ilgili link: 

http://www.giresun.edu.tr/index.php?id=166&tx_ttnews%5Btt_news%5D=676&cHash=65626721a3821bb92ac98086ec091d7f

Alınmadığı iddia edilen cihazların hepsi labaratuvarda bulunuyor, çalışıyor ve çok az sayıda üniversitede bulunuyor. Emeği geçenlere teşekkürler.

 



Etiketler : Prof., Dr., Mustafa, Türkmen'den, Cevap,


Bu Haber Toplam 21284 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: