Ana Sayfa
Prof.Dr.Türkmen ve Süper Proje
09 Aralık 2010 Perşembe 07:50
Giresun Üniversitesi ile Giresun Ticaret Odası'nın ortaklaşa hazırladığı Gençlik İstihdamı için Sürekli Eğitim ve Mükellefiyet merkezi programı tanıtıldı.

SAYIN VALİM,

DEĞERLİ PROTOKOL, KIYMETLİ MİSAFİRLER,

SEVGİLİ GİRESUNLU HEMŞERİLERİM, BASINIMIZIN GÜZİDE TEMSİLCİLERİ,

   Eğitim koordinatörü olduğum, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresun Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen “GENÇLİK İSTİHDAMI İÇİN SÜREKLİ EĞİTİM VE MÜKEMMELİYET MERKEZİ” projesinin tanıtım toplantısına hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.  

   Bu projeyle 17 ile 25 yaş grubu, ilköğretim ve üzeri eğitimli, herhangi bir yüksek öğrenim programına girememiş 200 işsiz gence Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ve Giresun Üniversitesi işbirliği ile Turizm, Muhasebe ve Finans ve Pazarlama Satış alanlarında 3’er aylık eğitimler verilmesi planlanmaktadır. Eğitimler sonucunda başarılı olan gençlerden en az 165’ i Giresun’da faaliyet gösteren işletmelere yönlendirilerek istihdam edilmeleri sağlanacaktır. Eğitim müfredatının hazırlanması, eğitimlerin verilmesi ve kursiyerlerin seçiminde Giresun üniversitesi etkin bir rol üstlenmektedir.

   Proje süresince, projenin ve Giresun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan Sürekli Eğitim ve Mükemmeliyet Merkezi’nin tanıtımı için toplam 21 muhtarlık, 5 sivil toplum kuruluşu, 10 okul, 100 işletme ziyaretleri gerçekleştirilecektir.

   Projenin hedefleri; işgücü piyasasının talepleri doğrultusunda, işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikte personel yetiştirip, bu gençleri işgücü piyasasının hizmetine sunmak, 200 vasıfsız ve işsiz gence mesleki eğitimler vererek istihdam edilebilirliklerini artırmak, GTSO bünyesinde kalıcı ve operasyonel bir sürekli eğitim ve mükemmeliyet merkezi oluşturmak ve bu merkezde işletmelerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda eğitimler vermektir. Ayrıca Giresun Üniversitesi ile kalıcı bir işbirliği temin etmek bu projenin özel hedefleri arasındadır.

   Elbette ki, bu projenin bu günkü noktaya gelmesi Ticaret ve Sanayi Odası proje takımının çok büyük özveri ve emekleriyle gerçekleşmiş olup, yaklaşık 1,5 yıl önce başlayan uzun ve zorlu bir maratonun ürünüdür. Böylesine önemli projeler gerçekten de uzun bir süreçten geçerek bu noktalara gelmektedir. Umuyorum ki bu ve benzeri projelerde çok önemli çıktılarla hedeflenen başarılara ulaşacaktır. Bu sebeple başta Giresun Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Sayın Hasan ÇAKIRMELİKOĞLU olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum. Aynı şekilde, yürütücüsü olduğum ve 2009 yılında hazırlanan Giresun Üniversitesi Merkezi Laboratuar projesi de 1 yıl gibi uzun ve zorlu bir maratonu geçerek 2010 yılında DPT tarafından desteklenmiş olup, bölgemize çok önemli hizmetler verecektir.

   Proje tanıtımında ekipten arkadaşlarımız projeyle ilgili detaylı bilgileri sizlere sunacaklardır. Benim asıl vurgulayacağım noktalar bundan sonraki süreçlerle ilgili olacaktır.

   Öyle bir Giresun arzuluyoruz ki, resmi ve sivil tüm dinamikleriyle gerek ulusal ve gerekse uluslar arası proje pazarlarına her yıl onlarca proje başvurusunda bulunabilsin. Gerek resmi gerekse sivil kuruluşlarda doğrudan sorunların çözümüne yönelik fikirler üretip, projeler hazırlayabilen proje ofislerinin ya da takımlarının olmasını, var olanların ise daha da geliştirilmesini arzuluyoruz. Yani, kendi çaplarında çabalayan bu ekiplerin birlikte hareket etmesini sağlayarak tüm gücümüzü tek noktaya yöneltmeliyiz. Neden mi? Örneğin basit bir hesapla her yıl 100 proje sunalım ve bunlardan sadece % 10’ u yani 10 tanesi kabul görse ve ortalama kaba bir hesapla her bir projenin 200-300 bin EURO bütçesi olsa, 10 proje yaklaşık 2-3 milyon EURO eder. Dolayısıyla bu pek çok sorunun çözülerek ilimizin gelişebilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

      Başlangıçta küçük bir miktar olarak görülebilir, ancak bir yerden başlamak gerekir ve bazı projelerin tek başına bütçesi milyon EURO’ları bulabilir. Çünkü Ülkemiz AB proje fonlarına her yıl milyonlarca EURO katkı sağlamasına rağmen bunlardan sadece % 5 ya da 10’ unu geri alınabildiğini görüyoruz. Sizlerle bu durumu destekleyen şu başlık ve açıklamaları kısaca paylaşayım.

“Türkiye'de STK'lar Proje Üretemiyorlar”

“Türkiye, 245 milyon Euro katkı payı ödeyerek ortak olduğu AB fonlarının sadece yüzde 15`ini kullanabildi. 2006 yılında da sadece 35 milyon Euro tutarında proje götürülebildi.” Ki bunların %10-15’ i destek alabildi.

“AB fonlarından Doğu ve Güneydoğu Anadolu `ya yönelik yerel kalkınma projeleri için 300 milyon Euro tutarında fon ayrılmasına karşın, bölge esnafı ve çiftçisinin bundan habersiz olduğu belirlendi.”

AB FONU ÇOK, TÜRKIYE`DE PROJE YOK

Avrupa Birliği Fonları için yeterince proje geliştirilmiyor ...

“Türkiye, proje kısırlığı içinde yaşayan bir toplum" 

Para var alamıyoruz

Burada proje üretmenin getirilerinden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.

1-     Ülkemizin katkı payı ödeyerek ortak olduğu AB fonlarından alacağımız proje miktarını en yüksek düzeye çekerek ülke ekonomisine katkı sağlamak.

2-     Projelerde öngörülen hedef kitleleri iş hayatına hazırlayarak sorun çözücü olmak.

3-     Bu projelerde görev alacak hedef kitle ve eğitimcilere maddi destek sağlamak

4-     Bu projelerde görev alarak, gelecek yıllardaki proje pazarlarında daha bilgili, birikimli ve deneyimli olarak yer almak.

5-     Pek çok alanda ilimizde yürütülecek projelerle ilimizin bu alanlarda eksikliklerinin imkânlar ölçüsünde giderilmesine katkılar sağlamak.

6-     Yerel, bölgesel, ulusal ve hatta uluslar arası iş dünyasından çeşitli sektörlere ilimizden yetişmiş insan istihdamını sağlamak.  

7-     Farkındalık yaratmak, ilk ve orta öğretim ile üniversite öğrencilerini hayata hazırlayacak projelere de ağırlık vererek söz konusu alanlardaki eksiklikleri bir nebze olsun giderebilmek.

   Öyle görünüyor ki, günümüzde iş dünyasında doğrudan istihdam bulabilecek bir meslek sahibi olmak ve en önemlisi geleceğini çok önceden planlamak zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Yani, orta öğretim, önlisans, lisans ve hatta lisansüstü her aşamada, Meslek edindirme, Kariyer geliştirme ve Yönlendirme Projeleri” ön plana çıkmak zorunda.

   İnanıyorum ki, oluşturulan bir platformda, toplumun her kesiminden katılımla gerçekleşecek beyin fırtınalarıyla canlı ve cansız her türlü kaynaklarımıza yönelik büyük hayalleri projelendirip, (özellikle toplumsal içerikli projeler) hayata geçirerek ilimiz ve ülkemize önemli hizmetler sunabiliriz.

   Sonuç olarak, bir “Giresun Platformu” oluşturarak, Giresun’un dinamikleri, kaynakları, avantaj ve dezavantajları ile sorunlarını ortaya koyarak beyin fırtınası ortamları oluşturmak, çözüm üretecek proje fikirlerinin oluşturulmasıyla ulusal ve uluslar arası projeleriyle ön plana çıkan bir GİRESUN olmak. Çünkü artık her beklentinin arkasında mutlaka bunu destekleyen önemli projeler olmak zorunda.

                Bu duygularla hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN

Proje Eğitim Koordinatörü

Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı

*************************

 
Gençlik İstihdam Ve Sürekli Eğitim Projesi Tanıtıldı

Mehmet YÜKSEL

Giresun Ticaret Odası ile Giresun Üniversitesinin ortaklaşa hazırladığı Gençlik İstihdamı için Sürekli Eğitim ve Mükellefiyet merkezi programı tanıtıldı.

 

Toplantıya Giresun Vali yardımcısı Güney Öztürk, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Dr. Mustafa Türkmen, Belediye Başkan yardımcısı Orhan Kurt, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Sivil toplum örgütleri temsilcileri, İş adamları katıldılılar.
 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu özetle şunları söyledi.” İlimizde ticaret yapan sanayicilik ve ticaret yapan dostlarımızın en büyük sorunlarının başında kalifiye elaman sorunu gelmektedir. Öncelikle Avrupa Birliği hibe programı bizim ilk bizim ilk projemizdir. Bütçesi de 223 bin 951 Euro’dur.  Bu projeyi Üniversitemizle ortaklaşa olarak yaptık. Bu bütçeden 35 bin 35 bin 100 Euro civarında da Üniversitemizin öğretim görevlilerine de kaynak olarak aktarılacaktır.

 

 Her şeyden önce Üniversitemizle birlikte çalışmaktan çok mutlu olacağız. Çünkü bir il tek başına büyüyemez.Onun için bizde ilk adımımızı attık ilimizin büyümesi için hep birlikte çalışacağız.

Bu projede 200 kişi müracaat ederek eğitim görecektir ve kurslar bittiğinde yüzde 80’nin iş garantisi olacaktır. Yani ilk etap da 160 kişi iş olanağı bulacaktır.

 

Hibe programımızın ana başlıkları sanayici ve esnaflarımızın talepleri ve acil olarak turizmdir. Giresun ancak turizm’ in gelişmesi ile büyüyecektir. Onun için turizm’e yönelik personeller yetişmesi gerekmektedir. Bunun dışında muhasebe elamanına, satış ve pazarlama elamanlarına ihtiyaç vardır.” dedi.

 
Çakırmelikoğlundan sonra kürsüye Giresun Üniversitesi eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Türkmen geldi. ve şunları söyledi.” Bu proje ile 17–25 yaş İlk Öğretim üzeri eğitimli ve her hangi bir yüksek lisans programına girememiş 200 civarında işsiz genci Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Giresun Üniversitesi iş birliği ile turizm, Muhasebe finans ve pazarlama satış alanlarında 3 aylık kurslar verilerek iş dünyasına hazır hale getirilecektir.

Biz bu projede Üniversite olarak eğitim kısmında yer alacağız.

Projenin hedefleri iş gücü piyasasının talepleri doğrultusun da yapılacak ve böylelikle işletmelerin talep ve ihtiyaçları karşılanacaktır.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen İşkur Müdürü oda projenin önemini anlattı ve bu proje içinde yer almak isteyen gençlerin mutlaka işkur’dan geçmeleri gerektiğini ve bu güne kadar neler yapıldığını söyledi.  

 
   Kürsüye son olarak projenin sunumu yapmak üzere yönetim kurulu üyesi Şükrü Ataün geldi ve projenin tanıtımını yaptı.

   Ataün özetle şunları söyledi.” Bu gün açılışını gerçekleştirdiğimiz gençlik isdihdamı için sürekli eğitim ve mükemmeliyet merkezi projesinin Giresun’a hayırlı olmasını diliyorum.

   Ülkemizde ki en önemli sorunları saysak ilk aklımıza terör ve işsizlik gelmektedir. Ülke genelinide işsizlik oranı yüzde 14’dür. Yaşadığımız kent Giresun da İşkur’a kayıtlı 9 bin işsiz mevcuttur. Buna karşın piyasayı gezdiğimiz de hemen her vitrinde satış elamanı aranıyor ilanlar görünmektedir. Turizm sektöründe ki üyelerimizin yetişmiş elaman bulmakta çok ciddi sıkıntıları vardır.Sonuç olarak bir tarafta oldukça yüksek sayıda işsiz  genç,diğer tarafta da elaman arayan işletmeler mevcuttur.  Buradaki en büyük sıkıntı eğitim sistemin kişiye işe alır bir şekilde yetiştirememesidir. Onun için uygulanacak bu proje bu soruna bir nebze olsun çare olacaktır.

   Giresun Üniversitesi ile ortaklaşa yürüteceğimiz bu proje 12 ay süreli ve 223 bin 951 Euro bütçelidir. Hedef gurubumuz Giresun da yerleşik 17–25 yaş arası ilk ve orta öğrenim üzeri eğitimli her hangi bir yüksek öğrenim kurumuna yerleşememiş iş kura kayıtlı işsizlerdir.” diye konuştu.

   Ataün 11 ay sonraki kapanış toplantımızda projeyi başarılı bir şekilde uygulamış ve hedefleri gerçekleştirmiş olarak karşınıza çıkmayı temenni ediyoruz,dedi.  



Etiketler : Prof.Dr.Türkmen, ve, Süper, Proje,


Bu Haber Toplam 16625 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: