Ana Sayfa
Osman Ağa ve Arkadaşları Anıldı
03 Nisan 2010 Cumartesi 11:10
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu;Topal Osman Ağa ve arkadaşları onurlarıyla yaşadılar ve onurlarıyla öldüler.

Bu toprakların çıkardığı bu yiğitler bize vatan için ölmenin fedakârlığını, Giresun uşaklarının cesaretini ve onurunu bıraktılar.”

     giresunajans'ın resmini YORUMSUZ yayınlıyoruz

Giresun Belediye Kerim Aksu, '' Bağrından 2 gönüllü Alayl çıkararak bizlere işgal edilmemiş bir kent bırakan ve Cumhiriyetimizin temeline en önemli harcı koyan atalarımızı saygı, minnet ve şükranla anıyoruz'' dedi.

   Milli mücadele kahramanı ve Atatürk'ün Muhafız Alay Komutanı Topal Osman Ağa, ölümünün 87. yıl dönümünde Giresun'da anıldı.

   Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Belediyesi'nce Bulancak Durağı mevkisindeki “Kurtuluş Savaşı'nda Osman Aga ve Giresun Uşakları'' anıtı önünde düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, bugün burada tarih yazan ve tarihin akışını değiştiren insanları, atalarını anlam için toplandıklarını ifade ederek, ''Neredeyse bir asra yaklaşan zaman öncesinde, dedelerimiz bizden 900 kilometre uzakta, Afyonkarahisar'da ıssız bir tepede dağ rüzgarlarıyla, dedelerimiz bizden uzakta Sakarya Ovası'nda yürekleriyle, dedelerimiz bizden uzakta Erzurum'da, Çanakkale'de onurlarıyla konuşmakta ve bize selam etmektedirler, 'emanetimize sahip çıkın' diye. Onlar bizim dedelerimizdi. Kurşunu bir horon oynarken, birde ölürken hissetmeyen kocaman yürekli dedelerimiz'' diye konuştu.

   Başkan Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ne fark ederdi rütbeleri binbaşı, onbaşı çavuş , ne fark ederdi isimleri Emin, Osman, Mustafa, Hasan, Hüseyin, Ahmet, Mehmet. Kendilerine tek bir isim ve tek bir rütbe alabilirlerdi ama onlar İsimlerini, rütbelerini değil, bize kocaman yüreklerini bıraktılar. İnanmanın, azmin, fedakarlığın ve kahramanlığın tarihini baştan yazdılar. Mustafa Kemal Paşanın Muhafız Alay Komutanı Osman Ağa ve gözü kara yiğitleri, Sakarya Ovası'nı baştanbaşa o gün kırmızı renge boyadılar kanlarıyla. Dedelerimiz Sakarya Ovası'na, Afyokarahisar'a sadece savaşmak için gitmedi. Onlar oraya savaşırken öleceklerini bile bile gitti. Ne silahlarının yetersizliğine baktılar, nede geride bıraktıklarına. Geleceklerini onlar bir güne sığdırdılar, ölecekleri güne. Ve hücum emrini alınca bir an bile ileri atılmak için tereddüt etmediler. Onurlarıyla yaşadılar ve onurlarıyla öldüler. Bu toprakların çıkardığı bu yiğitler bize vatan için ölmenin fedakarlığını, Giresun uşaklarının cesaretini ve onurunu bıraktılar. Atalarımız, dedelerimiz bir ulusun kaderini değiştirdiler.''

   Tarihin geleceğinin aynası olduğunu vurgulayan Aksu, ''Geleceği hep beraber el ele yazmalıyız. Omuz omuza bir horon oynar gibi. Dalda tek başına bir fındık gibi değil, birbirine sıkı sıkı sarılmış bir çotanak gibi. Hep beraber, bu düşüncelerle bağrından 2 gönüllü Alayl çıkararak bizlere işgal edilmemiş bir kent bırakan ve Cumhiriyetimizin temeline en önemli harcı koyan atalarımızı saygı, minnet ve şükranla anıyoruz'' diye konuştu.

   Anma töreninin ilk bölümü, Osman Ağa'nın Giresun Kalesi'ndeki anıt mezarında dua okunmasının ardından sona erdi. Etkinliğin ikinci bölümü ise düzenlenecek fener alayı ile tamamlanacak.

   Anma törenine, Vali Mustafa Yaman, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcı Mustafa Türkmen, Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Gazi Doğramacı, Osman Ağa'nın yakınları, Bursa, Samsun ve İstanbul'daki Giresun derneklerinin başkanları ve yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

     TOPAL OSMAN AĞA KİMDİR

Giresun'da 1883'te doğan Osman Ağa, 1912'de katıldığı Balkan Savaşı'nda bacağından yaralanarak ''topal'' lakabını aldı. 1915'te gönüllü olarak Doğu cephesinde Ruslarla savaştı. 1918'de Giresun Belediye Başkanı olan Osman Ağa, 29 Mayıs 1919'da Havza'da Atatürk ile buluştu.

   Giresunlu gönüllü birliklerle 1920'de Ermeni çetecileri bastırmak için Kars'a giden Osman Ağa, 1921'de Giresun Gönüllü Alayı'nı kurarak, Koçgiri İsyanı, Zara, Niksar, Kavak ve Merzifon yöresinde isyanları bastırdı. 1921-1923 yılları arasında Atatürk'ün Muhafız Alayı Komutanlığı görevinde bulundu. Başkomutanlık ve Sakarya Meydan Muharebesi'ne de katıldı.

   Osman Ağa, 2 Nisan 1923'te Ankara'daki bağ evinde çıkan çatışmada öldü.

Osman Ağa'nın cenazesi, Nisan 1923'te Giresun Kalesi'ne defnedildi. Cenaze, daha sonra Atatürk'ün emriyle Mart 1925'te Giresun Kalesi'nin en yüksek noktasına inşa edilen anıt mezara taşındı.

   Osman Ağa ve silah arkadaşları, her yıl 2 Nisanda, Giresun'da düzenlenen törenlerle anılıyor.

                   Giresunsonhaber'in resimleri

 
         
 
           
 
 

 
 

 



Kaynak: giresunekspres Etiketler : Osman, Ağa, ve, Arkadaşları, Anıldı,


Bu Haber Toplam 8291 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: