Ana Sayfa
Çamoluk Yenice Derneği Açıldı
14 Mart 2011 Pazartesi 08:40
Esenler'de kurulu bulunan Çamoluk Yenice Beldesi Derneği lokal açılışını yaparak hemşerilerinin hizmetine sundu.

Çamoluk Yenice Beldesi Derneğinin lokal açılışına kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Giresun Milletvekili Nurettin Canikli açılışta bir konuşma yaptı.

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu'da açılışa katılarak konuştu.

Çamoluk Yenice Beldesini tanıyalım.

   Yenice Beldesi Çamoluk’a en uzak yerleşim birimlerinden biridir.İlçe merkezinin doğu kısmında yer almakta ve ilçeye 18 km. mesafede bulunmaktadır. Yenice Beldesinin köy olarak kuruluşu çok eskilere dayanmaktadır. Coğrafi olarak engebeli arazi yapısına sahiptir. Beldenin doğusunda Pelitli ve Okçaören köyleri, batısında Usluca köyü, kuzeyinde Karadikmen ve Gümüşhane ili Şiran ilçe sınırlar, güneyinde Erzincan İli Refahiye ilçe sınırları ile çevrilidir. Yenice Beldesi arazi yüzölçümü ve nüfus açısından ilçenin en büyük toprağı ve nüfusuna sahip bir yerleşim birimidir.. Beldenin merkezi 5 mahalleden oluşmaktadır. Bunlar İgde, Gölbaşı, İmamlar, Yeni Sekü ve Karacakaya mahalleleridir.

    Yenice Beldesinde bulunan soy isim ve kabileler şunlardır. Abbasoğlu, Akgüç, Aksoy, Aktar, Allahham, Aras, Ayaşlı, Benli, Bozolu, Bulutçu, Cebbar, Çakaroğlu, Dertli, Duras, Efendioğlu, Feyzullahoğlu, Gerçek, Günenç, Güney, Gürbüz, Güven, Güvenç, Hacıoğlu, Haliloğlu, Hışt, Hişt, Hocaoğlu, Hurioğlu, İrfani, Kacı, Kahraman, Karamehmetoğlu, Karsavran, Kayaoğlu, Kazımoğlu, Kırcı, Kocaoğlu, Köleoğlu, Kuru, Kutsal, Kütük, Mermer, Mollaoğlu, Nişancı, Nişli, Özkaynak, Özler, Paltuncu, Piroğlu, Satılmış, Rızvanoğlu, Satılmış, Soylu, Süzen, Şalcı, Tapan, Taştan, Tolay, Tonbul, Türkmenoğlu, Uras, Urgaç, Uzman, Yakupoğlu, Yanık, Yenice, Yılmaz. 

  Beldenin kültürel özellikleri Çamoluk İlçesinin diğer köylerindeki ananeler gibi aynen mevcuttur.Yenice halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla devam ettirmektedir. Sulu ve susuz tarım yapılmakta olup, susuz tarım alanlarında buğday, arpa ve fiğ ekimi yapılmaktadır. Sulu tarım alanlarında ise fasulye, patates, soğan ve diğer sebze türlerinin hemen hemen tamamı yetişebilmektedir. En meşhur meyvesi ise cevizdir. Çamoluk’ta ceviz denilince ilk akla gelen Yenice Beldesi’dir. Son yıllarda ceviz ağacı keresteciliği nedeniyle ceviz ağaçlarına kıyım yapılmışsa da yeni ceviz ağacı dikimi ve üretimi açısından belde halkı bilinçli hale gelmiştir.

   Meyve olarak elma, armut ve diğer meyve türleri yetiştirilmekte olup, kavak ağacı dikimi ve üretimi de yaygındır. Yenice Beldesi iç kısımlarından güney yöne doğru uzanan dağlık ve ormanlıklar ile dağlık bölgelerin doruğunda bulunan Peribey yaylası yeşil alanları oluşturmaktadır. Su kaynakları yönünden zengin bir belde olan Yenice Devlet Su İşleri tarafından yaptırılan Beldede bir sağlık ocağı bulunmakta olup, beldenin sağlık problemleri buradan karşılanmaktadır. Yenice Beldesinde 4 adet camii bulunmaktadır. Ayrıca camilere ait lojman mevcuttur. Beldenin kalkınması amacı ile bir kooperatif kurulmuş olup, çalışmalarını sürdürmektedir. Beldenin görülmeye değer birde şelalesi mevcuttur.



Etiketler : Çamoluk, Yenice, Derneği, Açıldı,


Bu Haber Toplam 18955 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler:
  • 21. Çamoluk Bal Festivali
    Çamoluk Derneği'nin Haziran ayının ilk haftasında start verdiği 21. Çamoluk Bal Festivali'nin hazırlıklarının ilk aşaması olan sanatçı görüşmeleri tamamlandı....
  • İTO'dan Çamoluk'a Meslek Okulu
    İTO tarafından şehitlerimizin anısına yapılması planlanan okullardan biri de Çamoluk'a yapılacak....
  • Çamoluk, Kalebaşı İle Yola Devam
    Çamoluk Derneği çekişmeli ve 2 adaylı kongre sonunda yola Yaşabey Kalebaşı ile devam dedi....
  • Çamoluk Usluca'da Acı ve Hüzün
    Çamoluk Usluca Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Aydın'ın oğlu Muhammed Aydın vefat etti....
  • Yeni buluşma noktanız
    Çamoluklu hemşehrimiz İbrahim Güven, şimdi de Bayrampaşa Ada Parkın karşında Çamoluk Nargile Cafe adında yeni bir işyeri açtı....
  • Görkemli Açılış
    Çamoluk"a bağlı Yenice Beldesinde Kadir Duras tarafından yaptırılan KADİR DURAS SAĞLIK OCAĞI açıldı....