Ana Sayfa
Vekil Rektörlük Meclise Taşındı
19 Kasım 2011 Cumartesi 10:42
CHP Giresun Milletvekili Karaahmetoğlu, Giresun Üniversitesi'ndeki rektörlük seçimi sürecinin hukuki olmadığını belirterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Giresun Üniversitesi’nde hukuki sürece uygun olmayan bir biçimde yaklaşık on yedi, on sekiz aydır rektörlük görevinin vekaleten yürütüldüğünü ifade ederek bu durumun başka bir örneğinin olup olmadığını kamuoyunun merak ettiğini kaydetti.

Milletvekili Karaahmetoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Perşembe günü yaptığı gündem dışı konuşmada, YÖK Mevzuatının 13'üncü maddesinin (a) fıkrasına göre, vekil rektörlük süresinin altı ay iken bu sürenin uzatıldığını belirterek, “Bunun bir hukuk ihlali olduğu konusunu Giresun kamuoyu soruyor. Hâlbuki 2547 sayılı Kanun'a göre listedeki rektör adaylarından biri veya birkaçı istifa etse dahi seçimin yenilenemeyeceğini ve bu konuda da bir mahkeme kararı olduğu bilindiği hâlde bu karar niye uygulanmıyor?” diye sordu.

2547 sayılı Kanunun neden uygulanmadığını soran Karaahmetoğlu, “Burada yapılması gereken eksilen, elenen, istifa edenin yerine seçime giren adaylardan birinin listeye yazılıp Cumhurbaşkanlığına sunulmasıdır.

Sürem sorularımı sormak için yeterli gelmeyecek. Giresun Üniversitesinde iki oyla bugün vekil rektörlük yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can Türkiye için bir örnektir. Bu, siyasi bir keyfiyetten kaynaklanmaktadır ve bu konuda hepinizin dikkatini çekmek istiyorum ve bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını diliyorum” dedi.

BELİRSİZ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Rektörlük atama sürecinde adaletsizlik, hukuksuzluk ve keyfiyet yaşandığını kaydeden Karaahmetoğlu gündem dışı konuşmasında şunlara yer verdi;

“1 Haziran 2010, Kurucu Rektör beklenmedik bir şekilde istifa ediyor, emekliye ayrılıyor.

2 Haziranda YÖK, Polis Akademisi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ı Vekil Rektör olarak atıyor.

18 Haziran 2010, rektörlük seçimleri yapılıyor;

Prof. Dr. Halil İbrahim BAHAR ......31
Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN …….....29
Prof. Dr. Aygün ATTAR ………........21
Prof. Dr. Ayhan BÖLÜK ………….....4
Prof. Dr. Yılmaz CAN………………...2
Prof. Dr. Murat TEKER………….…....1

1 Temmuz 2010'da rektör adayları mülakata giriyor ve liste açıklanıyor. 3'üncü aday, 21 oyla 3'üncü olan aday 1'inci sıraya, 4 oyla 4'üncü olan aday 2'nci sıraya, 2 oyla 5'inci olan Prof. Dr. Yılmaz Can da 3'üncü sıraya yerleştiriliyor.

Bunun üzerine, en çok oy alan Rektör bir açıklama yapıyor basına: Rektör seçimlerinin Çukurambar'da kafelerde yapıldığını, milletvekillerinin ve il başkanlarının rektör seçimi yaptığını ifade etmesinden sonra görevinden alınıyor; yerine Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Ercan Bocutoğlu getiriliyor.

10 Temmuzda YÖK'ün Cumhurbaşkanına sunacağı listede üçüncü sırada olan Sayın Yılmaz Can listeden istifa ediyor. Basına, seçimlerin yenileneceğini, bir dahaki yapılacak olan seçimde daha çok oy alacağını, dolayısıyla da kendine güvenenleri mahcup etmeyeceğini ifade ediyor.

23 Eylül 2010'da da YÖK, rektörlük seçimini tekrar yapma kararı alarak Sayın Prof. Yılmaz Can'ı bu şekilde doğruluyor. Bu süreçte Prof. Yılmaz Can, Giresun Üniversitesinde henüz adı olan, öğrencisi ve binası olmayan Güzel Sanatlar Fakültesinde görevlendiriliyor.

15 Ekim 2010'daki seçimlerde birinci gelen fakat elenen Prof. Halil İbrahim Bahar 21 Ekim 2010'da yapılması hedeflenen yeni rektörlük seçimleri için Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesine dava açıyor.

18 Ekim 2010'da dava açıklanıyor ve yürütmeyi durdurma kararı çıkıyor. Bu süreçte, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Sayın Nurettin Canikli basına bir açıklama yapıyor. ‘Yılmaz Can İmam Hatip’ten arkadaşımdır, kendisini iyi tanırım, her yönüyle kendisine kefilim. Eğer kendisi rektör olursa bizimle uyumlu ve olumlu çalışmalar yapar’ diye bir açıklama yapıyor.

Bu açıklamadan bir müddet sonra 2 Kasımda rektör vekili Ersan Bocutoğlu görevden alınıyor ve yerine Yılmaz Can rektör vekili olarak atanıyor ve Sayın Can'ın altı aylık rektörlük süresi 12 Mayıs 2011'de bitmesine rağmen 12 Kasımda ikinci devresini dolduruyor, 12 Kasımdan sonra da yeni üçüncü devreye girmiş durumda."



Etiketler : Vekil, Rektörlük, Meclise, Taşındı,


Bu Haber Toplam 7780 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler:
  • Başbakan Erdoğan GOP'a Geliyor
    Başbakan Erdoğan 6 Nisan Cumartesi Günü Gaziosmanpaşa Sarıgöl'de Kentsel Dönüşüm'ü başlatacak....
  • İşte Yeni Kabine
    Kabinede beklenen değişiklik gerçekleşti. Kabineye 4 yeni isim girdi. ...
  • Prof. Hüseyin Öztürk Beykoz Adayı
    2014 yerel seçimlerde Beykoz'dan Aday adayı olacağını açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'le geniş bir söyleşi......
  • Nurettin Canikli Bakan Oluyor
    Ak Parti'nin kuruluşundan bugüne kendisi ile beraber olan yol arkadaşlarını kabiliyetlerine göre değerlendiren Başbakan Erdoğan, nihayet Nurettin Canikli'yi de unutmadı....
  • İddialar Belediye Başkanını Yaktı
    AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Doğankent Belediye Başkanı Nazmiye Kabadayı'nın partiden ihraç edildiğini açıkladı. ...
  • Sıtkı Ada, Yerine Başkan Hazırlıyor
    GİRKON'dan, GİRDEF'e, CİMİDE'den KARKON'a bir çok STK'nın Başkan ve yöneticisi olan Giresun Dernekçiliğinin vazgeçilmez ismi Sıtkı Ada yerine geçecek ismi şimdiden yetiştiriyor....
  • Yeni Tirebolu ve Medya Tirebolu
    Yeni Tirebolu ve Medya Tirebolu bir süredir ara verdikleri yayın hayatlarına tekrar başladılar....
  • Sarıgül TT Arena'yı Biz Doldururuz
    AK Parti'nin stadyumdan taşan Arena kongresinin ardından Mustafa Sarıgül 'Biz de Arena'yı doldururuz' dedi ve 15 yıl önce Ecevit'in Taksim'de 600 bin kişiyi topladığını hatırlattı...
  • CHP Giresun'a Eşref Karaibrahim
    CHP Giresun İl Kongresi yapıldı. Eski milletvekili Eşref Karaibrahim 159 oy alarak CHP Giresun il Başkanlığına seçildi. ...
  • MHP Giresun İl Görev Bölümü Yaptı
    MHP Giresun İl teşkilatı Dr. Orhan Erzurum başkanlığında toplanarak görev bölümü yaptı....
  • Ahmet Demiray, AKP Yönetiminde
    Bahat Hospital idari amiri Ahmet Demiray, Ak Parti Sultangazi ilçe yönetim kuruluna girdi. ...
  • MHP Giresun'dan Basına Övgü
    MHP Giresun İl Başkanı Dr. Orhan Erzurum, gazetecilerin büyük bir fedakarlık ve özveriyle görevlerini yapmaya çalıştıklarını söyledi....
  • Ülkücüler Yeşil'i Falakaya Yatırdı
    Yüksekova Çetesi'ni ortaya çıkaran emekli Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz, çeteler ve faili meçhul cinayetleri anlattı....
  • Giresunlular Naif Yavuz'u İstiyor
    Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a yapılan saldırı tüm Giresunlular tarafından kınandı....