Ana Sayfa
Bulancaklı Mucit, Sahipsiz Kaldı
26 Ağustos 2011 Cuma 03:46
Almanya'nın Duisburg şehrinde ikamet eden Bulancak'lı mucit Birol Uğurlu, karada ve denizde gidebilen, radara görünmeyen araç projesi geliştirdi.

Almanya’nın Duisburg şehrinde ikamet eden Bulancaklı mucit Birol Uğurlu, karada ve denizde gidebilen, radara görünmeyen araç projesi geliştirdiğini, ancak bu projesini hayata geçirebilecek parası olmadığını söyleyerek devlet desteği beklediğini söyledi.

 

Birol Uğurlu, 25 yıldır birçok proje ile uğraştığını ve en önemli projelerinden birinin de radara görünmeyen araç projesi olduğunu vurgularken; bu projeyi teorik olarak bitirdiğini ancak maddi imkânsızlıklar yüzünden pratiğe geçemediğini anlatarak devlet desteği beklediğini ifade etti.

30 yıldır Duisburg kentinde yaşayan ve teknisyen olarak bir Alman holdinginin bünyesinde çalışan Birol Uğurlu, projeleriyle ilgili olarak şunları anlattı: “Ülkemi çok seviyorum. Devletime ve milletime hizmet etmek istiyorum. Bu yüzden çocukluğumdan beri ülkem için özel bir şey yapmak için uğraşıyorum.

Bu çerçevede tam 25 yılı aşkın bir süredir her türlü hava koşullarında hareket edebilen, karada ve denizde gidebilen ama en ilginci de hiçbir durumda radara görünmeyen bir araç çizimi yaptım. TDK-28 A1 ismini verdiğim bu aracın büyüklüğü 5 ile 17 metre arasında değişebiliyor. Radara görünmediği gibi eksi 280 ve artı 350 derecedeki ısıya dayanıklı. Karada ve denizde hareket edebilen bu özel araç kumda, karda, buzda da rahat hareket edebiliyor. Türkiye’nin milli savunma sistemine önemli katkılarının olacağını düşündüğüm bu araç, hem askeri amaçlı hem de doğal afetlerde kullanılabilir.

Bu projemdeki araç birçoğumuzun yakından bildiği Hoverkraftların daha gelişmiş türü. Ayrıca sahil güvenlik amaçlı da kullanılabilir. 2 kişinin rahatlıkla kullanabileceği bu araç karlı ve buzlu zeminde 50 km. denizde ise 100 km. hız yapabiliyor. 13 mm’lik çelik zırh sayesinde kurşun geçirmeyen bu aracın üstüne giydirilen kümergrafit ve Polytetrafluorethylen karışımı bir kompizot maddesiyle radara yakalanmıyor."

SÖZDE DESTEK VAR AMA ELİNİ CEBİNE ATAN YOK

Birol Uğurlu gerek Türk, gerekse Alman yetkililere başvurduğunu, hepsinin projeye destek verdiğini ancak para vermediklerini açıklayarak şunları söyledi: “Benim ilk tercihim Türkiye. Ancak Almanya’da yaşadığım için orası da benim ikinci vatanım. Bu yüzden projemi Almanya’da da gerçekleştirebilirim. Birçok işadamından, Genelkurmay’a kadar sayısız yere başvuruda bulundum. Herkes projenin çok iyi olduğunu söyleyerek beni görüşmeye davet ediyor. Ancak hiç paradan söz eden yok.

PAKİSTAN CİDDİ ŞEKİLDE İLGİLENİYOR

Şu anda Pakistan’dan çok ciddi bir davet var. Gerekirse Pakistan’a giderek bu projeyi gerçekleştireceğim. İlk aşamada bu projenin gerçekleşmesi için 50 ile 100 bin Euro’ya ihtiyacım var. Sağlanacak olan bu maddi destekle gerekli olan malzemeleri aldıktan sonra prototip olarak projemi hayata geçirebilirim. En büyük hayalim bu. Bazen o kadar gereksiz yerlere para harcanıyor ki. Neden bana böyle bir imkân sağlanmıyor? Bu konuda sadece devlet desteği değil işadamlarından da destek bekliyorum. Gelin bana destek olun. Bu projeyi hayata geçirelim. Ülkemizin savunma sistemine eşi-benzeri görülmemiş bir araç kazandıralım. Ben nakit para istemiyorum. Bana gerekli olan malzeme yardımı ve çalışma ortamı sağlansın. Hiç bir ücret istemiyorum. Yapılan aracı da Türkiye’ye bağışlayacağım."

HERKES EĞİTİMİMİ SORUYOR

Birol Uğurlu: “25 yıldır bu proje üzerinde çalışıyorum. Ancak projeyi kime anlattıysam bana eğitim durumumu soruyor. Böyle bir proje üzerinde çalışmak için illaki mühendis mi olmam gerekiyor? Ben teknisyenim. Ancak sıradan bir vatandaş da olabilirim. Teknisyenim dediğimde ise galiba ciddiye alınmıyorum. Oysa toplumumuzda eğitim durumları ilkokul düzeyinde olan öyle insanlar var ki, mühendislere taş çıkartırlar. İşte ben de bunlardan biri olduğumu düşünüyorum. 100 bin Euro’luk bir yatırımla Türkiye harika bir araç kazanacak. Bu projenin haricinde değişik birçok projem daha var. Rica ediyorum yetkililer bana ve benim gibilere destek olsunlar" dedi.



Kaynak: Fatma Uğurlu Etiketler : Bulancaklı, Mucit,, Sahipsiz, Kaldı,


Bu Haber Toplam 10496 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: