Ana Sayfa
TİRDEF'ten Demiryolu Açıklaması
10 Ekim 2010 Pazar 10:38
Kısa adı TİRDEF olan Tirebolu Dernekler Federasyonu Demiryolu ile ilgili açıklama yaptı.

TİRDEF Genel Başkanı Prof.Dr.Halit Keskin

Demiryolu İçin en Uygun Güzergah Harşit Vadisi

 Erzincan Tirebolu arasında yapılacak, Gümüşhane ve Doğankent'ten geçecek demiryolu projesinde son aşamaya gelindi. Geçen yıl yapılan etüt proje ihalesini alan Yüksel Domaniç firması fizibilite etüt çalışmasında sona yaklaşıyor. Proje ile ilgili en uygun güzergâhın belirlenmesi kapsamında yapılan teknik çalışmaların belirli bir aşamaya geldiği görülmektedir. Bu teknik içerikli çalışmalar; amenajman etüdü, şeritvari haritalarının alınması ve güzergâhın bu haritalara işlenmesi, güzergâh üzerinde gerekli sondajlar ile laboratuar deneylerinin ve diğer zemin araştırma işlerinin yapılması, tüneller, köprüler, istinat duvarları gibi sanat yapıları ile istasyon tesislerinin ve demiryolunun teknik şartnamelerdeki esaslara göre projelerinin yapılması, üst yapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projelerinin yapılması, fizibilite etüdü, güzergâhın keşif ve metrajlarını içermektedir.

 

Tirebolu Dernekler Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Halit Keskin, yaptığı açıklamada “Harşit Vadisini boylu boyunca geçecek Erzincan - Tirebolu Demiryolu Projesi ile yüz yıllık rüyamızın gerçek olacağını düşünüyoruz. Federasyon olarak bu konuda her zaman duyarlı olduk ve kamuoyunda meseleyi güncel tutmaya çalıştık. Giresun milletvekillerimizin, sivil toplum örgütlerinin, bürokratların ve hemşerilerimizin projeye sahip çıkmasını sağlamaya çalıştık.

 

Bu konuda yüz yıl önce başlamış olan çabaların beklentilerimizi karşılayacak şekilde sonuçlanacağını görmek istiyoruz. Tirebolu kamuoyu bu konuya her zaman duyarlı olmuştur. Giresun Günlerinde, Tirebolu Kültür ve Sanat Günlerinde ve birçok etkinliğimizde demiryolu konusunu sürekli gündemde tuttuk. Çeşitli defalar yaptığımız çalışmalara ek olarak toplanan binlerce imza Ulaştırma Bakanımıza bizzat iletilmiştir.

Demiryolu ile ilgili olarak Giresun ve Gümüşhane STK’ ları olarak ortak bir platform çalışmasını geçtiğimiz aylarda Tirebolu’da başlattık. Bu konuda önemli mesafeler kaydedilmiş durumdadır. Platform çalışmalarıyla ilgili gelişmeler önümüzdeki günlerde kamuoyu ile detaylı olarak paylaşılacaktır. Federasyon olarak yaptığımız ve başlatmış olduğumuz çalışmaların netice alması yönünde büyük bir beklenti içindeyiz. Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın Tirebolu Balıkçı Barınağı açılışında bizlere verdiği sözü unutmadık. Araya başka faktörler girmezse, sadece objektif şartlar göz önüne alınırsa, en uygun güzergâh bellidir ve bu güzergâh Harşit Vadisi olacaktır kanaatini taşıyoruz. Bu doğrultuda STK’ların meseleyi güncel tutma ve kamuoyuna mal etme sorumlulukları ve güçleri bulunmaktadır. Nihai sonuçlara, ilgili illerin siyasilerinin inisiyatif alıcı girişimleriyle ulaşılacağına da kuvvetle inanıyoruz. Siyasi partilerimizin milletvekillerinin projeye daha güçlü destek vermesi Tirebolu ve Giresun halkının beklentisidir.

 Geçtiğimiz günlerde Trabzon’u ziyaret eden Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül konuşmasında, “Trabzon Limanı'nın sadece Karadeniz için değil, Kafkaslar için de önemli konuma sahip olduğunu belirtti ve demiryolu projesi ile liman daha da canlanacak” demiştir. Bu söz demiryolunun eninde sonunda Trabzon’a geleceği ile ilgilidir. Güzergâh konusunda Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürü Ahmet Arslan, projenin güzergâhıyla ilgili olarak şu anda birkaç alternatif üzerinde çalıştıklarını belirterek, henüz net bir güzergâhın olmadığını söylemiştir.Tüm bunlardan anlaşılıyor ki, henüz güzergâh kararı verilmemiştir. Kararın Erzincan, Gümüşhane ve Doğankent üzerinden Tirebolu’ya oradan da Trabzon’a yöneleceğine olan inancımız tamdır. Tirebolular, Giresunlular ve vadi halkı için yüz yıllık rüya olan demiryolunun Tirebolu bağlantısının gerçekleşmesini bekliyoruz.

Keskin açıklamasında 7 Kasım 2010 Pazar günü saat 14:00’ de Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde geniş katılımlı Harşit Vadisi Demiryolu konulu bir panel yapacaklarını, hemşerilerini ve tüm vadi halkını bu panele davet ettiklerini belirtti.

 



Kaynak: Tirdef Basın Bürosu Etiketler : TİRDEF'ten, Demiryolu, Açıklaması,


Bu Haber Toplam 8317 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: