Ana Sayfa

Sevgili TAKA gazetesi okurları, bugün Giresun’dayız. Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır’a konuk olduk. Biz sorduk, o cevapladı. Tirebolu tarihi bir ilçe. Geçmişte Trabzon, Tirebolu, Rize-Pazar önemli imparatorluklara ev sahipliği yapmış. Tirebolu Belediye Başkanı ile tarihe yolculuk yaparken icraatlarını da öğrendik. İşte o sohbetimizin özeti:

Alt Yapı Operasyonu

‘İlçemizin altyapısının % 90’nı tamamlanmıştır. Şu anda derin deniz deşarjı projesi üzerinde çalışmalarımız vardır. Onu da hayata geçirdiğimizde altyapı  sorunumuz kalmayacaktır.’

Çöpe Sıkı Denetim

‘Kuşkayası mevkiinde çöp biriktirme yeri oluşturduk. Çevreyi de rahatsız etmeyecek şekilde çöplerimizi orada toplamaktayız. O mevkiyi de kameralarla denetlemeye aldık.’

Belediye Her Yerde

‘Okullarımızın eskimiş olan çatılarını değiştirdik. Okul bahçelerimizi parkelerle döşettik. Bahçelerine oyun grupları, Atatürk büstleri, çeşme ve ağaç gibi çevre düzenlemesi yaptık. Hastanemize belediye olarak her türlü imkanı sağladık’

Burhan Takır Kimdir?

http://takagazete.com/uploads/akacdikme.jpg1959 yılında Giresun’un Tirebolu ilçesi Yeniköy mahallesi Gelibolu sokakta dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Tirebolu`da tamamladı. Küçük yaştan itibaren ticarete olan sevdasıyla, baba mesleği olan manifaturacılık ile uğraştı. 30 yıl ticaretin içinde bulundu. 2004 Yerel Seçimlerinde kazandığı belediye başkanlığına, 2009 yılında yeniden seçilmeyi başardı. Tirebolu’da önemli işlere imza attı. Takır, evli ve 3 çocuk babası.

Tarihi Geçmişi Var

Giresun’a bağlı olan Tirebolu, il merkezine 45 km uzaklıkta. Muhteşem doğasının yanı sıra zengin tarihiyle de ön plana çıkan Tirebolu`nun tarihi milattan önce VII. Yüzyıla dayanıyor. Miletoslular tarafından kurulan şehir ismini üç şehir demek olan Tri-polis`ten almış. Bir görüşe göre şehir bu adı yan yana bulanan üç burun üzerine kurulu olmasından, diğer bir görüşe göre ise Sen-Jan Bedreme ve Andoz isimli üç kaleden dolayı almış. Sen Jan kalesi Tirebolu`nun merkezinde denize doğru uzanan yarımadanın üzerinde yer almakta. Deniz içersinde ki doğal bir kaya üzerine kurulan kale, 13. yüzyıl Bizans döneminde yapılmıştır. Tek giriş kapısı bulunan kalenin sur duvarlarını dışardan aralıklarla yapılmış payandadan kuleleri desteklemekte, içinde geçtiğimiz yüzyıla ait mezar taşlarını da bulunduran merkez Sen Jan kalesi Tirebolu`ya ayrı bir gizem katmaktadır.

TAKA: Sayın Takır, iki dönemdir görevdesiniz. Gelecek yıllarda da belediye başkanlığı düşünüyor musunuz? Tekrar belediye başkanlığı için kararı siz mi verecek siniz? Yoksa Tirebolu halkı mı?BURHAN TAKIR:

Öncelikle tüm halkımızı sevgiyle selamlıyorum. Bu sorunuza cevap verecek olan http://takagazete.com/uploads/cocukbarkii.jpgTirebolu halkımız ve vatandaşlarımızdır. Biz yarın aday olacakmış gibi değil, Tirebolumuza ve vatandaşlarımıza hizmet etmek için her zaman çalıştığımız gibi yine çalışmalarımıza devam edeceğiz.

TAKA:  Kuşkayası çöp sorunu, geçen yıllarda bayağı başınızı ağarttı. Çözümlenemeyen bu sorun sonrasında son seçimi bile bu yüzden kaybedeceğiniz söylendi, tartışıldı. Ne oldu Tirebolu’nun çöp sorunu?

BURHAN TAKIR: Tirebolu Belediyesi olarak Giresun Katı Atık Birliği’ne üyeyiz. Giresun Katı Atık Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda Çavuşlu beldemize yapılacak olan arıtma tesisi ile ilimizin ve ilçelerimizin katı atık sorunu kökten çözüm bulacaktır. Orası hazır olana kadar şimdilik Kuşkayası mevkiinde çöp biriktirme yeri oluşturduk. Çevreyi de rahatsız etmeyecek şekilde çöplerimizi orada toplamaktayız. O mevkii de kameralarla denetlemeye aldık. Çöp biriktirdiğimiz yerin üzerine zaman zaman toprakla kapatarak kötü koku ve görüntülere sebebiyet vermeden geçici çözümü de üretmiş bulunmaktayız.

TAKA: Şu ‘İkiz Kule’ projesi nedir, Çoğu Tirebolulu bilmiyor?

BURHAN TAKIR: Tirebolu’ya yeni bir sembol olabilecek bir projemizdir. Bu proje çeşitli aktivitelerin http://takagazete.com/uploads/egetek.jpggerçekleştirilebileceği, insanların konaklayabileceği, kültürel faaliyetlerini sunabileceği, insanların eğlenebileceği bir yer olacaktır. Bu,  bakıldığında her yerden görülebilecek bir proje olacaktır.

TAKA: Döneminizde Tirebolu hangi kültürel ve spor etkinliklerine kavuştu?

BURHAN TAKIR: Tireboluspor kulübümüz var. Şu an o takımımız voleybolda 2. Lig’de yer almaktadır. Bunun yanından plaj voleybolunda da birinci ligde mücadele vermekteyiz. Bir de Altunsu İdmanyurduspor kulübümüz ve amatör Judo kulübümüz de vardır. Biz belediye olarak her zaman kültürel ve spor etkinlikleri için elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz ve yardımlarımızı sürdürmeye de devam edeceğiz.

TAKA: Sayın Takır, biliyorsunuz park sorunu tüm şehirleri sardı. Yaya kaldırımlarını motorlu taşıtlar sahiplendi. Vatandaş araba yolunda yürüyor. Tirebolu tarihi bir kent olması nedeniyle sokakları oldukça dar. Otopark sorununuz var mı?

BURHAN TAKIR: İlçemizin Pazar yerini değiştirdik. Bununla birlikte park sorunumuz da ortadan kalkmış oldu. Esnafımız da rahatladı. Eski Pazar yerinin de çehresini tamamen değiştirecek çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız bittiğinde mevcut yerde otopark, park bahçe,  yürüyüş bandı gibi ve yeni bir sahil elde etmiş olacağız. Böylelikle eski Pazar yerimizin tarihi tamamen değişmiş olacaktır.

TAKA: Sizin döneminizde Tirebolu’nun eğitim-sağlık ve ulaşım kazanımları neler oldu? Eksikler var mı? Varsa tamamlanması için neler yapıyorsunuz?

BURHAN TAKIR: Okullarımızın eskimiş olan çatılarını değiştirdik. Okul bahçelerimizi parkelerle döşettik. Sıvası ve boyası dökülmüş okul duvarlarını onardık. Bahçelerine oyun grupları, Atatürk büstleri, çeşme ve ağaç gibi çevre düzenlemesi yaptık. Hastanemize belediye olarak her türlü imkanı sağladık vehttp://takagazete.com/uploads/sandalye.jpg sağlamaya da devam edeceğiz. İlçemizde ulaşım sorunumuz bulunmamaktadır. Her mahallemize ve her evin kapısına kadar istedikleri araçlarla ulaşım sağlanabiliyor. İlçemizde iki tane, farklı  şehir hatları dolmuşları hizmet vermektedir. Biz belediye olarak vatandaşımızı kapısına kadar gitme imkanı sağlamak asli görevimizdir.

TAKA: Tirebolu’nun şehir içindeki tarihi kemer köprüleri var. Bunların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına Tirebolu Belediyesi hangi çalışmaları yapıyor?

BURHAN TAKIR: Şu anda ilçemiz, şehir sınırları içinde 3 tane tarihi kemer köprümüz mevcuttur. Bunun bir tanesi hastaneden İstiklal Mahallesine çıkılan yol üzerindedir. İkincisi Hamam Mahallesi Molla Boğazı mevkiinde. Üçüncüsü ise Yeniköy Mahallesi plaj mevkiindedir. Bu köprüleri restorasyon yaptırmak için proje yaptırıyoruz. Bu projemizi de en kısa zamanda gün ışığına çıkaracağız.

TAKA: ‘Hıdırellez Tepesi’ projeniz olduğunu duyduk. Nedir bu proje?

BURHAN TAKIR: Hıdırellez Tepesi, İstiklal Mahallemizde bulunan bir yerdir. Geçmişte Hıdırellez zamanı buraya çıkılıp piknik yapılıyordu. Geçmiş zamanlardan gelen bir geleneğimizi yaşatmak için bizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Oraya gidecek vatandaşlarımızın pikniklerini rahat yapabilecekleri, çadırlarını kurabilecekleri yerler, su, elektrik ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebilecekleri ve yemek yiyebilecekler yerler için projelerimizi hazırlıyoruz. Hıdırellez Tepesi’nde iki yıldır şenlikler yapılmaktadır. Bu sene üçüncüsünü yapacağız. Bu seneki etkinliğin çok daha güzel olması için çalışacağız. Tüm vatandaşlarımızın o tepeye çıkıp muhteşem havasını ve manzarasını görmesini tavsiye ederiz, şimdiden şenliğimize bekleriz.

TAKA: Tirebolu’yu ‘Turizm Kenti’ yapmayı çok arzuladığınızı biliyoruz. Bu tarihi kenti gezip-görmek isteyenler de çoğunlukta. Turizm adına neler yaptınız? Konaklama sorunu Tirebolu’da da var mı? Gelen turistler Tirebolu’da nereleri gezip-görecek?

BURHAN TAKIR: Tirebolu, Karadeniz bölgesinin turizm kentidir. Yaz aylarında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Giresun ve Trabzon’dan ilçemize akın edilmektedir. Mevcut olan plajlarımızın yanı sıra iki tane daha plaj projemiz vardır. Bunlarla birlikte ilçemizde doğal plajlarımız haricinde 7 plajımız olacaktır. Gelen misafirlerimizin plajlarımızı gönül rahatlığıyla girdikten sonra akşamlarını da sahilde bulunan bir çok çay bahçelerinde canlı müzik eşliğinde oturabilecekleri ve eğlenebilecekleri yerlerimiz mevcuttur. Bunun yanında Tirebolu’da bulunan merkez kalemizi, ilçemizden yaklaşık 8 km. Güneydoğu’da Harşit Çayı Vadisi’nin doğusunda kalan Bedrama Kalemizi ve şu an Espiye sınırları içinde kalan Andoz kalemizi , tarihi çeşmelerimizi, kemer köprülerimizi gezip görebilirler. Ayrıca  Ayana tepesinden ilçemizin muhteşem görünüşü de gelen misafirlerimizi etkilemektedir. Günübirlik olarak yaylalarımızda pikniklerini yapıp dönme imkanları da vardır. Şu an ilçemizde konaklamak için bir otel, üç tane pansiyon ve öğretmenevi mevcuttur. Yakın zamanda da bir şahsa ait olarak otel projesi vardır. Bu da gerçekleştiğinde ilçemizde konaklama ihtiyacımız da ortadan kalkacaktır.

TAKA: Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu Demiryolu güzergahı, son günlerde Doğu Karadeniz sahilinde ilçe ilçe dolaşıyor. En eski güzergah olarak dillendirilen bu demiryolu için başta M. Çınar Çetinkaya, http://takagazete.com/uploads/kadinlarla.jpgTİRDEF olmak üzere Tirebolulu yazarlarımız ve bürokratların onlarca yazısı, makalesi yayınlandı. Ama görülüyor ki güzergah üzerinde oynayanlar oldu. Karadeniz sahiline inecek demiryolu güzergahının başka ilçelere geçmesi ile Tirebolu ne kaybeder? Güzergahın Tirebolu’dan geçme şansı var mı? Güzergah için Tireboluların verdiği mücadele yeterli mi?

BURHAN TAKIR: Tabi ki biz ilçe olarak bu konuda elimizden geleni yapmaya çalıştık. Fakat bu bizim tek başımıza altından kalkabileceğimiz bir proje değildi. Yüz yıl evvelki projede var olan güzergahın, aldığımız haberlere göre Gümüşhane-Torul-Trabzon olarak değiştirildiğini duyuyoruz. Bizimde buna istinaden Ulaştırma Bakanlığına yazdığımız bir dilekçeyle isteğimiz olmuştur. Bu da Harşit vadisinin(Gümüşhane-Tirebolu) fizibilite raporu, demiryolu hattına yapımı uygun çıktığı takdirde Gümüşhane’den Trabzon’a gidecek hat güzergahından bir çatal yol alarak bu demiryolu hattında, Tirebolu üzerinden Giresun’a yeni bir demiryolu hattı yapılmasıdır. Tabi ki bu işler dilekçeyle de bitmiyor. Bunun için İlimizin ve vekillerimizin de yardımına ihtiyacımız vardır. Bu bir siyasi güç işidir. Bu zamana kadar bu konuyla ilgili emek sarf eden herkese teşekkürlerimi de sunarım.

TAKA: Tirebolu’da alt yapı ne durumda? Yol asfaltlama, genişletme, betonlama ile kanalizasyon, su şebekesi ve elektrik şebekesi eksiğiniz kaldı mı?

BURHAN TAKIR: İlçemizin altyapısının % 90’nı tamamlanmıştır. Şu anda derin deniz deşarjı projesi üzerinde çalışmalarımız vardır. Onu da hayata geçirdiğimizde altyapı  sorunumuz kalmayacaktır. İlçemizin su şebekesi sorunu yoktur. Şehir merkezimizde elektrik hatlarının yer altına alınması için bir  projesi yapılmış bulunmaktadır . Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

TAKA: Burhan Takır döneminde insanların gelecekte konuşacağı ve sizin gurur duyacağınız hangi projeler Tirebolu’da hayata geçti, ya da geçecek?

BURHAN TAKIR: Bu zamana kadar bir sahil projemiz vardı. Bunu da gerçekleştirdik. Bir mahallemize büyük proje olarak su verdik. Şehir merkezi  yollarını onardık. Mahalle yollarımızın çoğunu parke taşıyla döşedik. İtfaiye binası, bir lokal binası ve misafirhane yaptık. Yukarıda da belirttiğimiz yeni bir sahil projemizle birlikte Tirebolu’muza yakışacak bir Atatürk anıtıyla birde ilçemizin yetiştirdiği değerlerimiz var. Onların adlarını yaşatma adına bir anıt yapacağız. İlçemizi modern bir mezbahane binasına kavuşturacağız. Belediye binamızı restore ederek modern bir görüntüye kavuşturduk.

TAKA: Giresun’un Bulancak, Espiye ve merkezinde nüfus artışı olurken, diğer ilçelerin yanı sıra Tirebolu’nun nüfusunda da son yıllarda azalma oldu. Göçün önlenmesi için neler yapılmalı?

BURHAN TAKIR: Tirebolu sanayisi ve belli bir gelir getirecek kaynağı olmayan bir ilçe. Haliyle insanlar burada kendilerine bir gelecek göremedikleri için göç ediyorlar. Yalnız eskiye oranlar göçlerde azalma başlamıştır. Tirebolu’da ikamet eden vatandaşlarımızın da nüfuslarını buraya aldırarak ilçe nüfusumuzda artış meydana gelmiştir. Ocak ayı sonunda bu artış belli olacaktır. Göç eden halkımız buradan gitmiş olsalar da ben biliyorum ki hepsinin gönülleri buradadır.

TAKA: Sayın Başkanım, TAKA ailesine misafir olduğunuz için teşekkür ederiz. Bizim sormaya unuttuğumuz, sizin de Tirebolu sakinlerinin duymasını istediğiniz görüşleriniz varsa onları da alalım..

BURHAN TAKIR: Halkımıza hizmet vermekten mutluyuz, vatandaşlarımızı seviyoruz. Onlar bizim her şeyimizdir. Buradan tüm vatandaşlarımıza saygılarımı sunuyorum.



Etiketler : Takır, 'Tarih, İle, Turizmi, Birleştirdik',


Takır 'Tarih İle Turizmi Birleştirdik'
24 Ocak 2011 Pazartesi 22:34
Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, yaptıklarını ve yapacaklarını TAKA gazetesi yazarı Zeki Al'a anlattı.

Bu Haber Toplam 8092 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: