Ana Sayfa
Rektör Belirsizliğine AIHM Yolu
19 Ocak 2011 Çarşamba 08:53
Giresun Üniversitesi'ndeki Rektör atanması krizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınıyor.

Giresun Üniversitesi İnsan Hakları Mahkemesinde

  Sabah Gazetesi’nin Karadeniz sayfasında Erhan Öztürk imzasıyla yayınlanan bir habere göre, Giresun Üniversitesi’ndeki rektör atanması krizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınıyor. Gerekçe, YÖK’ün yargı kararına uymayarak üniversiteye asaleten rektör atanması ile ilgili işlemlerin gerçekleştirmemesi ve 8 aydan bu yana vekaletle üniversitenin yönetilmesi.    

   Giresun Üniversitesi’nde görev yapan bir grup öğretim görevlisi, üniversitenin daha fazla rektörsüz yönetilmesine, vekil rektörlerle yönetilmesine razı olmadı. Akademisyenler Ankara 4. Bölge İdare Mahkemesi’nin rektörlük seçimlerinin tekrarlanamayacağı ile ilgili kararını ve Yüksek Öğretim Kanunu’nun ilgili mevzuatında belirtilen ‘Rektörlük görevine vekâlet 6 ayı geçemez’ şeklindeki hükümleri gerekçe göstererek AİHM’e dava açmaya hazırlanıyor. Bu gerçekleşirse Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin rektörlük ataması konusundaki sorun AİHM tarafından çözülecek.

ÖZTÜRK'DEN SONRA 4 VEKİL GÖREV YAPTI

   Giresun Üniversitesi’ndeki ‘Rektör Krizi’ kurucu Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk’ün görevden ayrılmasıyla başladı. Öztürk, 2010 Nisanı’nda görevi Prof. Dr. Aygün Attar’a bırakarak izine ayrıldı. Öztürk, 1 Haziran 2010 tarihinde emekliye ayrılmasıyla rektörlük makamı boşaldı. Prof. Dr. Aygün Attar'ın vekaleti sürerken YÖK, Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ı, Rektör Vekili olarak atadı.

KRİZİN MİMARI YÖK

   18 Haziranda yapılan rektör adayı belirleme seçimlerinde;

Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar 31,

Prof. Dr. Mustafa Türkmen 29,

Prof. Dr. Aygün Attar 21,

Prof. Dr. Ayhan Bölük 4,

Prof. Dr. Yılmaz Can 2 ve

Prof. Dr. Murat Teker 1 oy aldı

   YÖK Genel Kurulu, 1 Temmuz 2010'da yaptığı toplantıda, Giresun Üniversitesi Rektörlüğü için Prof. Dr. Aygün Attar, Prof. Dr. Ayhan Bölük ve Prof. Dr. Yılmaz Can'ın isimlerini, içlerinden birini rektör ataması için Cumhurbaşkanlığına yolladı. Ancak Yılmaz Can'ın istifa etmesi üzerine seçim geçersiz sayıldı ve YÖK, seçimin tekrarlanması kararını verdi.

   Bahar’ı görevden alan YÖK, KTÜ’den Prof. Dr. Erhan Bocutoğlu’nu rektör vekili olarak atadı ve seçimlerin yeniden yapılması yönünde karar aldı.

   Ancak Prof: Dr. Bahar’ın YÖK’ün bu kararını yargıya taşıyarak mahkemeden 21 Ekim’deki seçimin yapılamayacağına dair karar çıkarttı. Seçimi iptal eden YÖK, eski seçimdeki adaylardan üçünün ismini Cumhurbaşkanlığı’na sunmak yerine, Bocutoğlu’nu görevden alarak yerine seçimlerde 2  oy alan ve köşke gönderilen listeden istifa eden Prof. Dr. Yılmaz Can’ı vekaleten atadı. 

   Rektör Vekili Can, 12 Kasım’dan bu yana bu görevi yürütüyor.  



Etiketler : Rektör, Belirsizliğine, AIHM, Yolu,


Bu Haber Toplam 7121 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: