Ana Sayfa » Dernekler
Mustafa Kuruca GİMEV'de Anlattı
07 Mart 2012 Çarşamba 02:05
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca GİMEV'in konuğu oldu ve SGK'yı anlattı.

"SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ VE TOPLUM"


 
Mustafa Kuruca, GİMEV üyelerine SGK'yı anlattı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca önceki gün Pazar sabahı hemşerileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Kısa adı GİMEV olan Giresun ve ilçeleri İHL Mezun Ve Mensupları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın aylık olarak düzenlediği Pazar kahvaltılarının konuğu olan kuruca hemşerileriyle hasret giderdi.



Kahvaltı sonrası toplantıyı bir konuşma ile açan GİMEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kırdemir “1996 yılında kurulan vakfımız daha çok eğitim yardımları yaparak faaliyetini sürdürmektedir. Burs vererek ve eğitim yardımı yaparak faaliyetini sürdüren vakfımız bu toplantının yapıldığı yeri satın alarak merkezini buraya taşımış ve faaliyetlerini burada sürdürmektedir. Ayrıca satın aldığımız arsa üzerine de çok amaçlı vakıf merkezi yaparak faaliyetlerini daha da artıracaktır. Her ay düzenli sürdürdüğümüz Pazar kahvaltılarının konuğu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca’ya davetimizi kırmayarak katıldığı için vakfımız adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kahvaltının konuğu Mustafa Kuruca ise yaptığı konuşmada “siz değerli hemşerilerimin davetini reddetmem mümkün değildi. İçinizden çıkan biri olarak davetinize katılmak benim için bir gurur vesilesidir” dedi. Kuruca daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yaptıkları çalışmaları özetledi. Sosyal Güvenlik Kurumunun geçmişini özetleyerek kısa bir gelecek vizyonu çizdi. Genel sağlık sigortası ve emekliler için yapılan intibak yasasından bahseden Kuruca, Kurumun kullandığı bütçe açısından birçok bakanlığı geride bıraktığını, hatta 10-12 bakanlığın toplam bütçesini geçtiğini hatırlatarak yıllık 150 milyar TL’lik bir bütçeyi kullandıklarını söyledi. Prim gelirlerinin 2011 yılı için 81 milyar lirayı bulduğunu emeklilik ödemelerinin ise 91 milyarı bulduğunu söyledi. 37 milyar liralık sağlık harcaması yaptıklarını bildiren Kuruca,  yılbaşında yürürlüğe giren genel sağlık sigortası ile tüm yurttaşların kapsama alındığını belirten Kuruca “biz işin finansman yönüyle ilgilenirken sağlık bakanlığı da sağlık hizmetlerinin verilmesi yönüyle ilgileniyor. Kabaca vatandaşlarımızın %65’i devlet hastanelerinden faydalanırken %35’lik kesimi de özel sağlık kuruluşlarından hizmet almaktadır” dedi. Hizmet kalitesini ve fiyatlandırma politikalarını çok sıkı takip ettiklerini belirten Kuruca ilaç işverenlerinin 2010 yılı için 35 milyar liralık bir ciroyu hedeflediklerini ama takip edilen fiyat politikası ile bunun 16 milyar lirada kaldığını söyledi. 

Kuruca “Şu anda gelirlerimiz giderlerimizin %80’ını karşılıyor. Daha fazlasını karşılaması için kayıtdışılığın önlenmesi gerekmektedir. Kayıtdışılık dediğimizde hepten kayıtdışı çalışmayı prime tabi ücretlerin düşük gösterilmesini ve çalışılan gün sayılarının az gösterilmesini de kastediyoruz. Yüksek büyüme hızlarında bu açıklar fark edilmeyebilir ancak büyüme hızındaki düşüşler bizi zor durumda bırakabilir. Onun için herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır” dedi.

Haber : İbrahim Balcıoğlu

 

 


Kaynak: giresundergisi Etiketler : Mustafa, Kuruca, GİMEV'de, Anlattı,


Bu Haber Toplam 15212 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: