Ana Sayfa
Kızıldereliler Giresun Günleri'nde
06 Nisan 2010 Salı 11:15
ABD'de önemli sayıda hemşehrileri yaşayan Giresunlular,bu kez Amerika'dan yerlileri ağırlayacak.

ABD’de önemli sayıda hemşehrileri yaşayan Giresunlular, bu kez Amerika’dan ‘yerlileri’ ağırlayacak. Amerika Giresun Derneği’nin organizasyonuyla, İstanbul’da yapılacak Giresun Günleri'ne, Amerika’dan bir Kızılderili dans grubu da katılacak. 



Giresun USA Derneği Başkanı Orhan Bayram, Redhawk (Kırmızı Şahin) kabilesi Kızılderililer Sanat Konseyi Direktörü Cliff Mathias’i ziyaretinde yaptığı açıklamada, 9-11 Nisan tarihleri arasında yapılacak Giresun Günleri'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağını açıkladı. Bu yıl da yine İstanbul Feshane’de yapılacak etkinliğe geçen yıl 600 bin kişinin katıldığını kaydeden Bayram, bu sene 1 milyon katılımcı beklediklerini söyledi. 

Bayram’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’yi ziyaret edecek Kızılderili dans grubu, festival dışında birçok televizyon programına da konuk olacak. Öte yandan, 1 Mayıs günü Philadelphia’da yapılacak Türk Festivali’ne de bu yıl ilk kez Kızılderililer de katılacak. 

 

Redhawk Kızılderililer Sanat Konseyi Direktörü Cliff Mathiaş da Türkiye’ye ilk defa gideceklerini belirterek, ‘’Bizler için güzel bir tecrübe olacak. Türkiye ile sıcak dostluk ilişkilerimiz böylece başlayacak.’’ dedi. 1994 yılında Brooklyn’de derneklerinin kurulduğunu belirten Mathiaş, ülkenin çeşitli eyaletlerinde eğitim ve kültürel amaçlı çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, kendi kültürlerine Türk kültüründeki benzerlikleri bildiğini vurguladı. Mathiaş, Giresun Günleri'ne katılacak grupta, ödüllü Kızılderili sanatçı Sağe Ann Galbraith’ın da bulunacağı müjdesi verdi. 

Amerika Giresun Derneği’nin Redhawk Kızılderililer Sanat Konseyi ile olan toplantısına Başkan Orhan Bayram’dan başka, Yönetim Kurulu Üyeleri Cahit Özbay, Yener Hendenoğlu, İşadamı Hüseyin Günaydın ve ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar da katıldı. Derneklerinin Amerika çapında şubeleşmeye başladığını hatırlatan Giresun USA ve TAMCA Başkan Yardımcısı Mehmet Durmuş da, ‘’Çok güçlü bir ekip ile yeni proje ve sürprizlerimizi Türk-Amerikan toplumuna sunacağız’’ dedi. 

Etkinliğin ev sahipliğini yapan Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan da cuma günü sabah yöresel halk oyunları ekibi ile birlikte Kızılderelileri karşılayacaklarını ve tüm etkinlik boyunca burada ağırlayarak İstanbul'u gezidereceklerini, mümkün olursa Kızılderelileri Giresun'a da götüreceklerini sözlerine ekledi.


10 Kızılderili öğrenciye Türkiye bursu 

Türkler ve Kızılderililer arasında yakınlaşmanın son 2-3 senedir yoğun olarak devam ettiğini kaydeden ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar, Amerikan İçişleri Bakanlığına bağlı Kızılderiler Daire Başkanlığı olmak üzere, önemli Kızılderili kabileleri ile görüştüklerini belirtti. Çınar, kurucusu olduğu ABD’deki İstanbul Üniversitesi Mezunları Derneğince gerçekleştirilen, ‘’Kızılderiler ile Türkler arasındaki bağlar’’ paneli sonucunda, Oneida Kabilesinin, kendi bölgesinde Türkiye ile ticarete başladığını söyledi.

Daha önce bir grubun Türkiye’de Yalova Festivali’ne katıldığını hatırlatan Çınar, Amerika Türk Koalisyonu(TCA) aracılığı ile ilk defa bir Kızılderilinin,Türk Fahri Konsolosu olduğunu da kaydetti. TCA ayrıca azınlık öğrencilerine Türkiye’de eğitim bursu kapsamında 10 Kızılderili öğrenciye de burs sağlamaya başladı. Çınar, ayrıca Meluncanlar ile ilgili bir belgesel çekimi yapılmakta olduğunu da sözlerine ekledi.



Kaynak: www.vatangiresun.com Etiketler : Kızıldereliler, Giresun, Günleri'nde,


Bu Haber Toplam 8974 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: