Ana Sayfa
Giresunlular Artık Yeter Diyor
22 Ağustos 2010 Pazar 14:05
Giresunlular Giresun üzerine oynanan oyunların artık son bulmasını istiyor.Giresun Üniversitesi hala belirsizliğini koruyor.

   Giresun Üniversitesi’nde yapılan Rektörlük seçimi süreci daha önceki seçim süreçlerine hiç benzemiyor. Üniversitede yapılan seçimde, öğretim üyeleri kendi iradeleri doğrultusunda hareket etmiş ve adaylara oylarını vermişler idi. Öğretim üyelerinin katılımıyla yapılan seçimlerin ardından seçim sonuçlarına ait liste YÖK’e gönderilmiştir.

   Bu sürecin devamında YÖK’e gönderilen listede en fazla oyu alan adayların isimlerinin Cumhurbaşkanlığına sunulacak listeye konulmaması kamuoyunda ciddî endişelere yol açmıştı. Daha sonra ise kamuoyunun baskısı neticesinde seçimlerde 2 oy alan adayın hazırlanan listeden istifa etmesi sağlanmış, bunun üzerine de listenin YÖK tarafından geriye çekilmesi yoluna gidilmiştir.

Cumhurbaşkanı haksızlığı önlemedeki ısrarını sürdürecek mi ?

           

Bu arada Giresun Üniversitesi’ne rektörlük vekâletini yürütmek üzere ikinci defa atama yapılmıştır. Bu kadar kısa bir süre içinde üç defa rektörlük vekâletinin farklı öğretim üyesine verilmesi ülkemizde bir ilk olarak kabul edilmektedir. Giresun Üniversitesi’ni seçim sürecine götürmek üzere YÖK tarafından gönderilen öğretim üyesinin seçimlerde aday olması ve kendisinin Rektör olarak atanmasının kesin olduğunu söylemesi kurum ve kuruluşlar tarafından şaşkınlıkla karşılanmış idi. Buna rağmen, YÖK’ün kendisini kesin olarak atayacağı düşüncesiyle rektör vekili aday olmuş ve öğretim üyeleri üzerinde etkinlik yaratmaya çalışmış idi.

            Listenin geriye çekilmesiyle yeniden başlayan süreç birçok soruyu da akıllara getirmekte ve sürecin sağlıklı yürüyeceği konusunda endişe yaratmaktadır. Giresun Üniversitesi’nde hizmet veren öğretim elemanları seçimlere katılarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini ifade etmekte ve artık işin YÖK’te olduğunu söylemektedirler. Ancak kendi iradeleri doğrultusunda da hareket edilmediğini ifade eden öğretim üyeleri, bundan sonra seçimle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmeyeceklerini sıkça dile getirmektedir.

            Kamuoyunda konuşulan başka bir konu da hazırlanan listenin bilerek hazırlandığı ve kamuoyunun nabzının tutulduğu şeklindeki düşünce olarak ifade edilmektedir. Bunun amacı ise listenin zaten geriye gönderileceği ve bunun üzerine seçilenlerden değil, birileri tarafından istenilen bir adayın rektör olarak atanmasına zemin hazırlanacağı olduğu konuşulmaktadır.

            Bu arada kamuoyuna gelen bilgilere göre, daha önce seçime katılan adayların adaylıktan çekilmeleri sağlanarak, yeni bir seçim sürecinin başlaması için baskılara maruz kaldıkları ifade edilmektedir. Konuşulan bu baskıların adayların kararları üzerinde hiç bir etki yapmadığı da ifade edilmektedir. Kamuoyuna ulaşan bu bilgilere göre, yapılan baskıların başarılı olması halinde, daha önce seçime giren rektör adaylarının bu şekilde rektör adayı olma yolunun kesileceği konuşulmaktadır.

            YÖK kulislerinde seslendirilen, “Giresun Üniversitesi’nde seçimi yenileme görüşü” ulusal ve yerel basın tarafından dikkatlice takip edilmektedir. Gizli mahfillerde konuşulan ise, YÖK’ün Giresun Üniversitesi’ne kesin olarak atamayı düşündüğü 2 veya 4 oy alan adayların birinin oyunu yapılacak yeni seçimde yükselterek atama yolunun açılması konusudur.

            Üzerinde durulan başka bir iddia da, YÖK’ün yeni ve seçim sürecinde yıpranmamış yeni bir adayı üniversiteye empoze ederek onun seçilmesi için zemin hazırlama yolunu tercih edebileceğidir. Ülkemizde benzeri olmayan böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi ise şimdilik uzak ihtimal olarak görülmektedir. Bunun sebebi olarak da, Cumhurbaşkanımızın ülkemizdeki akademik yapılanmayı bilmesinden dolayı böyle bir uygulamaya kesinlikle müsaade etmeyeceği görüşünün kamuoyunda ağırlık kazanması gösterilmektedir.

            Giresun Üniversite’sinin kulislerinde konuşulan ise, “Giresun Üniversitesi’nde seçimleri yeniden yaptıralım” şeklindeki düşüncenin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğidir. Giresun Üniversitesi’ndeki öğretim üyelerinin büyük çoğunluğu, böyle bir uygulamanın antidemokratik olacağını ifade etmekte, yapılacak yeni seçimlere gerekirse katılmayabileceklerini ya da boş oy kullanma yoluna gideceklerini dile getirmektedir.

            Bazı basın kuruluşlarının verdiği bilgilere göre ise, Giresun Üniversitesi’nde yeniden bir seçim sürecinin başlatılması için, şu anki sürecin uzatılması yoluna gidileceği konuşulmaktadır. Bu konuşmalarda, Giresun Üniversitesi’ndeki devam eden vekille yönetim sürecinin 12 Eylül 2010 tarihine kadar devam edeceği ve yapılacak olan anayasa değişikliği referandumundan sonra ise yeni bir seçim sürecinin uygulamaya konulacağı şeklinde düşünceden bahsedilmektedir.

            Giresun kamuoyunda rektör atama sürecinin niçin ve hangi nedenlerle uzadığı merak konusudur. Kamuoyu yine, Giresun Üniversitesi’ndeki Rektör atama sürecini yakından takip etmekte ve yapılacak uygulamaların hukukî çerçeve dâhilinde olmasını beklemektedir.

            Aslında bu karmaşık ve sebepleri anlaşılamayan durum pek çok soruları akla getirmektedir. Bu soruların ve cevaplarının neler olduğu ileride daha detaylı bir şekilde gündeme taşınacaktır. Giresun ve Giresun Üniversitesinin artık kendi başına ayakta durabilecek bir yapıda olduğu anlaşılmalı ve çeşitli entrikalarla birileri tarafından yönetilme anlayışından vazgeçilmelidir. Bu durum aynı zamanda Giresun’un sahipsizliği ve geleceğiyle oynandığı şüphelerini akla getirmektedir. Esasen Giresun kamuoyu, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşlarının bu anlaşılmaz uygulamalara bir an önce tepkisini koyarak bir dur demelidir. Çünkü bu tür keyfi uygulamalar Ülkemizin hiçbir üniversitesinde yaşanmamış ve yaşanmayacaktır. Belirsizlik süreci her geçen gün Giresun ve Üniversitesine yatırımlar ve hizmetler konusunda çok büyük zararlar vermektedir.

********************************

Giresun Milletvekili Murat Özkan'ın açıklamaları;

Giresunlu Rektör İstiyoruz
Giresun Üniversitesi Rektör seçimi belirsizliğini korurken,Giresun milletvekili Murat Özkan Giresunlu rektör istiyoruz dedi.

Rektör Seçilememesi Nedeniyle Rezil Olduk !

AKP her işte olduğu gibi rektör seçimine’de el attı ve böylelikle rektör seçimi rayından çıkarak belirsizlikler için de kaldı.

Giresun Üniversitesi'ne Giresunlu Rektör istiyoruz"diyen MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, AKP’nin Aygün Attar ismi konusunda ısrar etmesinin nedenini herkesin merak ettiğini söyledi.

Özkan"Biz Giresun Milliyetçisiyiz. Giresun’a Giresunlu Rektörden başkası gönülden hizmet vermez”dedi. Özkan TBMM'ye verdiği soru önergesinin hala cevap alınmadığını vurguladı

Giresun Üniversitesi Rektörlüğü’ne kimin getirileceği belirsizliğini korurken, YÖK Genel Kurulu’nun 26 Ağustos’ta toplanacağı ve büyük olasılıkla bu konuyu masaya yatıracağı öğrenildi.

 YÖK’e yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre; Giresun Üniversitesi Rektörlüğü için iktidar içindeki farklı gruplar arasında kıyasıya bir rekabet olduğu ve bu yüzden atamanın gerçekleşmediği iddia ediliyor.

Bu arada, Rektör atamasının gecikmesi nedeniyle Giresun Üniversitesi’nin gelişiminin durma noktasına geldiği ifade ediliyor

 

 
ÖZKAN SERT ÇIKTI

 

 

   MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan,Giresun’a Giresunlu bir Rektör istediklerini kaydederek”Maalesef  bazı AKP Milletvekilleri Giresunlu Rektör istemiyorlar.Sayın Aygün Attar’ın Rektör olması için AKP’nin ısrarlı bir tutum içinde olduğunu gözlemliyoruz.

   Biz Giresun Milliyetçisiyiz ve Giresun’dan bir Rektör istiyoruz.Galiba Giresunlu Rektörün ileride AKP’den aday olmasından çekiniliyor olabilir.Gerekçeyi tam bilmiyorum.Bir de arazi satışı konusu var.Bu konuda TBMM’ye bir soru önergesi verdim.Hala cevap gelmedi.Bu olayın Rektör atamasıyla bir ilişkisinin olup olmadığını merak ediyorum.

   Sayın Halil İbrahim Bahar’ı YÖK buraya gönderdi.Duyumlarımıza göre sayın Bahar ile YÖK Başkanı oldukça yakın arkadaşlarmış.YÖK’ün  kendi gönderdiği ve seçimde birinci olmuş sayın Bahar’ın arkasında şimdi  neden duramadığı da ayrı bir tartışma konusudur.

   Biz Giresunlular olarak Giresun’a Giresunlu bir Rektör gelmesi için elimizden geleni yapacağız.Bu konuda asla taviz vermeyiz.Giresun’un yetiştirdiği üniversite hocaları dünya genelinde destan yazıyorlar.Bu kadar yetişmiş Giresunlu akademisyen varken,Giresun Üniversitesi’ne başka ilden rektör istemek doğru değildir”diye konuştu.



Kaynak: giresunsonhaber Etiketler : Giresunlular, Artık, Yeter, Diyor,


Bu Haber Toplam 6987 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: