Ana Sayfa
Giresun Yaylaları Elden Gidiyor
16 Ağustos 2010 Pazartesi 20:35
Giresun yaylalarının bir çoğunun Gümüşhane sınırları içinde gösterilmesi üzerine il genel meclisine önerge verildi.

Tirebolu ve Doğankent Yaylaları elden gidiyor.

Doğankent İl Genel Meclis Üyesi Alâeddin Bayram, Doğankent Yaylalarında Torul Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan Kadastro çalışmaları ile ilgili İl Genel Meclisine bir önerge verdi.

Bilindiği gibi Torul Kadastro Müdürlüğünce Asarkaya, Patanlı, Pinti, Zıvaslı, Abadan, Polat ve Yaşmaklı-Ağaçbaşı yaylalarında yapılan kadastro çalışmaları sonucunda bu yaylaları Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü, Üçtaş, Beşir, Araköy köylerinin sınırları içerisinde göstermiş, yapılan bu çalışmalar neticesinde askı çalışmaları sonuçlandırılarak bu yaylalar söz konusu köylerin ortak kullanım alanı olarak gösterilmişti.
 
Bu yaylalardaki çalışmaların arazide değil de 1/25000 ölçekli haritalar üzerinde üç yıl önce gizli olarak yapılarak Doğankent Belediyesinin mücavir alanındaki Pinti, Patanlı ve Asarkaya’nın da içerisinde bulunduğu Doğankent sınırları içerisinde ki birçok yayla Kürtün topraklarında gibi gösterilmiştir. İl Genel Meclis Üyesi Alâeddin Bayram’ın katkılarıyla gerçekleştirilen bir hayvancılık projesi ile ilgili yapılan çalışma sırasında tesadüfen ortaya çıkartılmıştı.
 
Söz konusu yaylalarda yapılan bu kadastro çalışmaları neticesinde 10 yıl içerisinde itiraz davası açılmadığı takdirde gelecekte bu yaylalarda oturan ve yıllardır oturmakta olan insanların hiçbir hak iddia edemeyeceği gibi Köy İhtiyar Kurulu tarafından bu yaylaları kullanan insanlara buraların kullandırılmayacağı söylenmektedir.
 
Konu ile ilgili Doğankent İl Genel Meclis Üyesi Alaeddin Bayram tarafından, Giresun İl Genel Meclis Başkanlığına verilen önerge aşağıdadır.
 

İL GENEL MECLİSİ BAŞKANLIĞINA  
 
Doğankent İlçesi yaylalarında Gümüşhane ili Torul ilçesi Kadastro Müdürlüğü’nce kadastro çalışmaları yapılmaktadır.
 
Bu çalışmalarda birçok soru işareti ve şaibe bulunmaktadır. Gümüşhane ili siyasileri, halkı ve kamu çalışanları ile birlikte işi tamamen toprak kazanma, Giresun ilinin topraklarına saldırı konumuna getirmişler, devletin başı olan Cumhurbaşkanlığı makamını ve üçlü kararnameleri de tanımayarak suç işlemektedirler.
 
Sınır problemi yaratarak birtakım ayak oyunları ile yaylalarımızın kullanım hakkını ele geçirmeye çalışmaktadırlar. Bu amaçla adım adım saldırılar olmaktadır. Önce Giresun toprağındaki orman alanını Günyüzü Şefliği’ne bağlamak, Yaylalarımızda kadastro çalışmaları yapmak, Polat yaylası Harmancık mevkiinde şenlik yapmak ve kanunsuz şekilde ormandan kiralama yapmak gibi.
 
Burada şu sorulara cevap aranmalıdır.
 
1- Tokat Kadastro Müdürlüğü birkaç muhtara ve belediye personeline kadastro ilan tutanağını elden imzalatarak, askıya çıkarılmasını sağlamadan dosyasına koymuş ve halkı kandırma ve yanıltma yoluna gitmiştir. Halkın görebileceği bir ilan yapmamıştır. Adeta karşılıklı anlaşma varmış görüntüsü vermiştir.
 
2- Neden Giresun İl sınırı köy sınırları ile kesilmiş, yaylalar ihalemizin dışında çalışma yapmaycağız demişlerdir. Gümüşhane İli kadastro çalışmalarını yapan İzmir Kadstro ve Tokat Kadastro sanki anlaşmışlar gibi yaylaları tampon bölge gibi açıkta bırakmış ve Torul Kadastro’nun çalışması için zemin hazırlamışlardır.
 
3- İki il arasında sınır problemi varken Torul Kadastro’nun hangi amaçla ve ne hakla Giresun topraklarında çalışma yaptığı araştırılmalıdır. (Gümüşhane resmi makamları yaylaları tamamen Gümüşhane sınırları içinde göstermektedirler).
 
4- 2005 yılında Giresun Tarım İl Müdürlüğü  mera komisyonu mera tahsis çalışması yapmıştır. Gümüşhane makamları bu çalışmaları adeta yok sayarak yeniden çalışma yapmışlar ve devleti zarara uğratmışlardır.
 
5- Bugünkü Görele Kadastro müdürü daha önce Torul Kadastro müdürüydü. Muhtemelen bu çalışmaların başında yer aldı. Ne amaçla bu çalışmaları yaptıkları sorgulanmalıdır. Kadastro çalışmaları geri dönülemez hatalar içermektedir ve uzun yıllar kamuoyu ve mahkemeleri meşgul etmektedir.
 
6- En önemli konu İl İdare Kurulu’ndan Giresun – Gümüşhane iller arası sınırı istendiğinde yok cevabı alınmaktadır. Bir ilin sınırı nasıl belli değildir. Ve 1970’ten beri neden çizilememiştir. Neden görevlerini yapmamışlardır.
 
7- Gümüşhane ili yaylalarımızda cirit atarken acaba neden Giresun kamuoyu 4 ilçenin ( Görele, Güce, Tirebolu, Doğankent) yararlandığı buralarla ilgilenmemiştir. Yoksa bu topraklar bu ilin öncelikleri arasında değil midir? Yıllardan beri bu bölge ihmal edilmiş, Gümüşhane buralara sahip çıkarken Doğankent bu güne kadar tamamen Giresun’dan dışlanmıştır ve hala dışlanmaktadır.
 
8- Turizm Master planı’na göre bu bölgeler gelecekte turizm alanı olarak çok değer kazanacaktır. Acaba bizim yaylalarımız önem verilen yaylalar kadar değerli değil midir, taşlı mıdır, otu suyu mu kötüdür bunların cevabı Giresun kamuoyunca ve resmi kurumlarca verilmelidir. Trabzon’un, Gümüşhane’nin yayla yolları çok iyi ve asfalt iken ilimizde sadece bir Kümbet yolumuz asfalttır. Diğer yaylalarımız yayla değil midir, burada insanlar değil de hayvanlar mı oturmaktadır.
 
Tüm bu sorulara ve sorunlara cevap aranmalı ve sorunun çözümü için komisyon görevlendirilmelidir.

Saygılarımızla…
 
Alâeddin BAYRAM
05.08.2010
 
NOT: Bu önerge Giresun İl Genel Meclisi Başkanlığınca Ar-Ge, İmar ve İçişleri komisyonlarına ortak verilmiştir.


Kaynak: Doğankenthaber Etiketler : Giresun, Yaylaları, Elden, Gidiyor,


Bu Haber Toplam 11469 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: