Ana Sayfa
FTG Neden ABD Bademi Diyor
02 Ağustos 2010 Pazartesi 09:53
Görünüşte fındığı tanıtıyormuş gibi görünen ancak aslında önüne en büyük takozu koyan FTG yine bombayı patlattı; "Türk fındığına ABD bademi tehdidi".

NEDEN ŞİMDİ YAPTINIZ?

HER yıl fındık üzerinde oynanmaya çalışılan tehlikeli oyun, birkez daha sahnelenmeye başladı. Görünüşte fındığı tanıtıyormuş gibi görünen ancak aslında önüne en büyük takozu koyan Fındık Tanıtım Grubu (FTG) yine bombayı patlattı: "Türk fındığına ABD bademi tehdidi"

ABD'nin bademi Türk fındığına tehdit mi oluşturuyor?

Düşünün! Yaklaşık 700 bin hektar alanda fındık üretiliyor. 2010 yılı rekoltesi Tarım Bakanlığı yetkilileri tarafından 655 bin 210 ton, Ulusal Fındık Konseyi tarafından 597 bin 793 ton olarak açıklanmış. Arada 57 bin 417 ton fark var. Hadi üç aşağı, beş yukarı bu olabilir varsayalım. Türkiye, toplam Dünya üretiminin % 75'ini, ihracatının ise % 70-75'ini gerçekleştiriyor. Demek ki, tek başına. Yani rakibi falan yok!

Söktürmezseniz tabi!

Şimdi tam fındık hasatı öncesinde çıkmış FTG yöneticisi, her seneki klasik o açıklamayı yine yapmış: "Fındığın rakibi badem"

Amacınız ne?

Neden şimdi açıklıyorsunuz? Eylül ayında açıklayın bunu? Neden şimdi? Neye hazırlık bu? Siz ABD'den badem mi ithal ediyorsunuz? Kullanıldığı en büyük sektör çikolata sanayi. Tamam badem de, fıstıkta kullanılıyor. Ancak fındığın yeri bambaşka...

Aslında bunu herkes biliyor da, asıl amaç başka. Geçen yıl da FTG Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, önceki yıllarda piyasaya giren TMO'yu hedef almış ve şöyle demişti: "Devlet rakip değil destekçimiz olsun"

Kimin destekçisi pardon?

İhracatçının mı?

Yazıktır, günahtır, ayıptır, insafsızlıktır, vicdansızlıktır bu. 3 TL'ye fındık alıyorsun, makineye sokup kırıp, kavurup, vakumlayıp kilosunu en az 20 TL'ye satıyorsun. Sen kilo başına 17 TL kazanıyorsun! Üreticisi kaç para kazanıyor? Buna ancak kargalar güler...

Devlet, fındık konusunda üreticiye destek olunca, siz değil miydiniz devlet özel sektörün rakibi haline geldi diyen? Siz değilmiydiniz, devletin haksız rekabeti ile karşı karşıya kaldık diyen?

Ne rekabeti? Ne haksızlığı?

Size mi haksızlık yapılıyor?

Neden şimdi tam da hasat öncesinde, Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Edip Sevinç, çıkıpta ABD bademinin üretim artışının, Türk fındığını tehdit ettiğini söylüyor?

Kardeşim, zaten siz değilmisiniz yıllarca arz fazlası var, arz fazlası var diye bas bas bağıran? Aslında yok ki öyle birşey! Bir yıl daha bekletip cebimi doldurayım diye deponda tutuyorsun, elinde patlıyor ondan sonra da arz fazlası var! Hükümet'e baskı yapıp fındık dikim alanlarının kısıtlanmasını, fındığın sökülmesini isteyen siz değilmiydiniz?

10 yıl önce 200 bin ton seviyelerinde olan badem ihracatı, bu yıl 450 bin tona çıkmış.

Çıkar tabii...

ABD'liler bademini sökün, alternatif ürün dikin demiyor ki! Adamlar her yıl artış gösteren bir üretim gerçekleştiriyor. Bir de utanmadan çıkıp, "ABD bademinin üretim artışı, Türk fındığını tehdit etmektedir. Bu gerçekle yüzleşmek zorundayız" diyorsunuz...

Kusura bakmayın da, siz önce aynaya bakın, kendi gerçeğinizle yüzleşin!

Bakın, tarih 1 Mayıs 2009. FTG Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy ne demiş: "Mevcut hükümetin yanı sıra bundan sonra gelebilecek hükümetler de, eski yanlışlara dönmemeli, fındık siyasetçinin oy toplama aracı olmamalıdır"

Niye?

Olunca fındık fiyatı siyasi inata biniyor, taban fiyat artıyor, üretici kazanıyor diye mi?

Devam etmiş: "Serbest piyasaya herkes güvenmelidir. Fındıkta Alan Bazlı Destek Uygulaması doğrudur ve mutlaka sürdürülmelidir"

Pardon... Herkes derken?

Sen fındığı misket gibi al eline oyna, diz yan yana yuvarla gitsin, sonra da güven de. Neden taban fiyat uygulamasına karşısınız da, alan bazlı destek uygulamasını savunuyorsunuz? Fiyatı düşük tut, sen kazan, üzerini devlet eklesin öyle mi?

Yok öyle yağma...

Fındık hasatı öncesinde yine fındığın kara gölgeleri, serbest piyasa fiyatlarını çıkarmaya çalışıyor. Bunun için de her yıl ABD'nin badem üretimini kullanıyor. Neymiş? Artıyormuş...

Her yıl ABD'nin para gücü de artıyor, bilgi gücü de, teknoloji gücü de, eğitim gücü de, silah sanayi gücü de artıyor. Adamlarda artmayan sektör yok ki, sen çıkıp badem üretiminin artmasından bahsedesin...

Millet bahçesine daha yeni girecek. İşçileri geldi, kimisi günlük, kimisi kilo hesabı pazarlık yapıyor. Maliyetini belirliyor. Cebinden kaç lira çıkacak onu hesaplıyor. Siz gidiyorsunuz başka hesapların peşine düşüyorsunuz.

Yapmayın!

Kimsenin ekmeğiyle, rızkıyla, emeği, alın teriyle oyun oynamayın! 

http://www.ordumanset.com/koseyazioku.asp?id=773



Kaynak: giresunpostası Etiketler : FTG, Neden, ABD, Bademi, Diyor,


Bu Haber Toplam 12853 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: