Ana Sayfa
Dereli Yolu Yapım Temeli Atıldı
22 Ocak 2012 Pazar 20:22
Giresun Ayrım Dereli Devlet Yolu Yapım İnşaatının temeli törenle atıldı.

  
 
Küçükköy Mevkiinde yapılan törene, Vali Vekili Cengizhan Aksoy, AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Milletvekili Mehmet Geldi, Eski Milletvekili Hasan Aydın, Vali Yardımcısı Vekili Piraziz Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, bazı kaymakamlar, Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Öden, Ak Parti İl Başkanı Av. Sabri Öztürk, Merkez İlçe Başkanı Çetin Çakıroğlu, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu ve oda temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
 
 
 
Törende ilk konuşmayı yapan Karayolları 10. Bölge Müdürü Zeynel Abidin Yeşil şunları söyledi. “Projemiz Giresun - Espiye ayrım Dereli-Şebinkarahisar devlet yolunun (km: 0+000 – 77+457) tamamı 110 km olup, 89 km’si bölgemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Bu güzergâh sahilde dereli köprülü kavşağından başlayarak 16. bölge (sivas) hududuna kadar uzanmaktadır.
 
Bölge Müdürlüğümüz bu güzergâhı, Dereli’ye kadar ve Dereli’den sonrası olarak iki ayrı bölümde değerlendirilmiş ve projelendirilmiştir.
 
Giresun - Espiye ayrım Dereli Devlet Yolu, Dereli Köprülü kavşağından güneye ayrılıp, dereli geçişinin sonundaki Fiskobirlik binasının önünde sona ermektedir. Projenin ilk 1800 metresi bölünmüş yoldur. proje güzergâhı boyunca 4 adet toplam 1100 metre uzunluğunda tünel ve 15 adet 1126,81 metre uzunluğunda köprü yapılacaktır. Bu proje bünyesinde 1.373.000 m3 kazı, 202.000 m3 beton, 300.000 m3 üstyapı vardır.Güzergâhın yapım ihalesi 2011 yılında gerçekleştirilmiş olup, ağustos 2011 tarihinde çalışmalara başlanmıştır. işin ihale bedeli 78.675.842,89 tl olup intel + özdoğanlar taahüdünde yapım çalışmalarına devam edilmektedir.” dedi.
 
Projenin faydalarına da değinen Yeşil, “Proje güzergâhı boyunca yol kotunun yükseltilmesi ile olası sel ve taşkınlara karşı yolun korunması sağlanmış olacaktır.
 
24,5 km’lik güzergâhta yapılacak olan tünel ve köprü imalatları ile mevcut yoldaki tehlikeli virajlar ortadan kaldırılacak, ayrıca mevcut hatta 2 km kısalma meydana gelecektir. Giresun - Espiye ayrım Dereli-Şebinkarahisar devlet yolu tamamen bittiğinde toplamda 11,5 km’lik kısalma olacaktır.” dedi.
 
 
AK Parti Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de
stratejik açıdan son derece önemli olan Dereli Şebinkarahisar Devlet yolunun tamamlanmasıyla iç ve doğu bölgelerinin ekonomik aktivitesinin Giresun´a ve bu bölgeye yansıdığının görüleceğini söyledi.
 
            Grup Başkanvekili Canikli, bölgede yaşayan vatandaşların daha konforlu bir seyahat yapmalarını sağlamak için yolda genişletme çalışmalarına başlandığını belirterek şunları kaydetti.
 
            Giresun´u iç kesimlere ve doğu bölgesine bağlayan ana artellerden biri olan bu yolun özellikle bölgede kış şartlarının çok ağır olması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Canikli, şunları kaydetti.
 
            ´´Stratejik açıdan son derece önemli olan Dereli Şebinkarahisar Devlet yolunun tamamlanmasıyla iç ve doğu bölgelerinin ekonomik aktivitesinin Giresun´a ve bu bölgeye yansıdığını göreceğiz. Proje kapsamında bölgede iki tünel olacak. Tüneller tamamlandığında yol 15-20 kilometre arasında kısalacak. Hem virajlar kaldırılacak, hem de konforlu hale gelecek. Önümüzdeki dönemlerde bütünüyle yol bittiğinde buradaki hareketliliğin nasıl ekonomik kalkınmaya ve zenginliğe dönüştüğünü göreceğiz. Yol tamamına 250-300 milyon lira harcama yapılacak. Bu noktada sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Hükümetimize ve Ulaştırma Bakanımıza ve teşekkür ediyoruz. Giresun ve halkımız bunu hak ediyor.´´
 
 
Vali Vekili Cengizhan Aksoy’da, ulaşımın bir bölge açısından çok önemli bir olgu olduğuna dikkati çekerek, ´´İlimizin gelişip kalkınabilmesi, turizmde ileri gitmesi ve alternatif turizmin parlayan yıldızı olmak istiyorsak, yol ve ulaşım sorunun çözmemiz lazım. Turizm bölgelerinde gerekli yatırımın yapılabilmesi için öncelikle ulaşım ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Altyapı sorununu çözmeden yatırımcıyı bölgeye çekemeyiz. Bu nedenle bu proje bölge için çok önemlidir. Eğer biz bu bölgede turizmde ileri gitmek ve turizmi çeşitlendirmek istiyorsak ilimizi turizminin parlayan yıldızı yapmak istiyorsak burada yol sorununu çözmek lazım. Turizm bölgelerinde gerekli yatırımın yapılabilmesi için alt yapı problemini çözmek gerekir. Yoksa yatırımcıyı bu tarafa yöneltemeyiz. Bir turist kafilesiyle havaalanına indiği zaman buraya gelmesi ve buradan da turistik yerlerine gitmesi 4 saati bulur. Turist ve turizmci böyle bir güzergahı istemez arzulamaz. Bu sorunu aşmamız gerekiyor. Turizm literatüründe bir turist en kısa sürüde bu da 40-45 dakikadır, gideceği yere gitmesi gerekir. Eğer biz bunu sağlayamıyorsak yatırımcıyı buraya yönlendiremeyiz. Ulaşım sorunlarını çözdüğümüz takdirde yatırımcı ve sanayici gelecek ve ondan sonra turizm faaliyetlerinin burada yeşermesi daha iyi olacak diyorum. Ben bu yolun bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
 
 
 
Konuşmaların ardından İl Müftüsü tarafından dua yapıldı ve birlikte butona basılarak temele harç kondu.
 
 


Etiketler : Dereli, Yolu, Yapım, Temeli, Atıldı,


Bu Haber Toplam 11386 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: