Ana Sayfa
Cevize Adını Veren Şebinkarahisar
05 Kasım 2010 Cuma 19:57
Şebinkarahisar ilçemizde yetişen ve ilçeden adını alan 'Şebin Cevizi'nin dünyanın en kaliteli ceviz çeşitlerinden biri olduğu bildirildi.

Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Aslan, yaptığı açıklamada, içeriğinde C, B1, B2, A ve E vitaminleri olan, Omega 3 ve Omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içeren Şebin cevizinin, ince kabuklu olduğunu ve kalitesiyle diğer ceviz türlerinde önde olduğunu vurguladı.

   İlçede Şebin cevizinin üretimini artırmak için 5 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü ile çalışma başlattıklarını söyleyen Alan, çalışmaların sonuçlarının son derece olumlu olduğunu ifade ederek, ''Dünyanın en kaliteli ceviz çeşidi olan 'Şebin Cevizi' üretimini artırmak amacıyla 5 yıl önce başlattığımız çalışmalar sonucu üretimi 30 ton artırarak 250 tona ulaştırmayı başardık.

   Bu çeşidin gen merkezi olan Şebinkarahisar'da 15 dönümlük kapama ceviz bahçesi oluşturduk. Fidan ürettik ve dağıtımını yaptık. Şebin cevizi üretimi konusunda çiftçiyi bilinçlendirdik ve ısrarla buna devam ettik. Şimdi bunun olumlu sonuçlarını alıyoruz'' dedi.

   Şebin cevizinin yöre için bir ''nimet'' olduğunun altını çizen Aslan, kerestesi mobilya sektöründe kullanılan ve değerli olan ceviz ağaçlarının yörede bir dönem bilinçsizce kesildiklerine de işaret ederek, ceviz üretimini artırmak için bunun önüne de geçmeye çalıştıklarını söyledi.

   Aslan, ''Ceviz ağaçları mobilya sektörünün gözdesi olması nedeniyle bu önemli ceviz çeşidi yıllardır bilinçsiz bir şekilde kesilerek bu sektöre satıldı. Bu konuda çiftçilerimize 'bunu yapmayın' diye uyarılarda bulunduk'' diye konuştu.

   Geçimini hayvancılıkla sağlayan Şebinkarahisar başta olmak üzere Alucra ve Çamoluk ilçelerinde de Şebin cevizi üretimi yapıldığını ve bu çeşidin önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu belirten Aslan, üretimi daha da artırmak için çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

   Kuruyemişçilerde Şebin cevizinin kilosu 10 ile 12 liradan alıcı bulurken, diğer ceviz çeşitleri ise ortalama 5 liradan satılıyor...

                   Şebinkarahisar Ziraat Odası



Kaynak: şebinhaber Etiketler : Cevize, Adını, Veren, Şebinkarahisar,


Bu Haber Toplam 8381 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: