Ana Sayfa
Birisi Yalancı Oda mı,Tüccar mı ?
29 Temmuz 2010 Perşembe 12:27
Fındık hasadı yaklaştıkça, serbest piyasada belli bir fiyatı da belirlenmeyince, fındık ile ilgililer görüş bildirmeye devam ediyor.

Fındıkçılar arasında görüş ve bilgi yönünden öyle uçurumlar varki, TZOB Başkanı Şemşi Bayraktar fındık maliyetini 4.39 TL derken, fındık tüccarı Mustafa Demirci bu maliyetin 2 ile 3 TL arasında olabileceğini söylüyor.

Kim daha iyi fındıkçı?

İtalya,İspanya   1 Avro olan maliyet karşısında fındığını Avrupa’ya 8 Avro’dan satarken, Türkiye’de yaklaşık 1.5 Avro olan maliyet karşısında, neden fındık 3 Avro’ya satılıyor?

İşte Şemsi Bayraktar’ın Maliyet Görüşleri:

TZOB Başkanı Bayraktar:

“ kilogram fındığın maliyeti 4,39 TL”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 kilogram fındığın maliyetinin 4,39 TL olarak tespit edildiğini bildirdi.

Trkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1 kilogram fındığın maliyetinin 4,39 TL olarak tespit edildiğini bildirdi.

Ankara'da yapılan 2010 yılı fındık maliyet toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulunan TZOB Başkanı Bayraktar, fındık rekoltesinin bu yıl da yüksek olmadığını belirtti. Üreticilere de fındığın değerini bulması için pazarın ihtiyacı kadar ürün çıkarmalarını önerdi.

Bu yıl yapılan rekolte tespit çalışmaları sonucunda Türkiye'de yaklaşık olarak 603 bin ton fındık olacağının tahmin edildiğini ifade eden Bayraktar, rekolte çalışmasından sonra, bölge odalarından alınan son bilgilerde fındık ürününde görülen meyve dökülmeleri neticesinde rekoltenin daha düşük seviyede gerçekleşeceği kanaatinde olduklarını dile getirdi.

"ALAN BAZLI DESTEKLER EYLÜL AYINDA ÖDENMELİ"

Üreticilerin, piyasaya olan borçlarından ötürü fındığını, hasat sonrası hemen elinden çıkarıp borçlarını ödemek istediklerini aktaran Şemsi Bayraktar, bu sebeple alan bazlı desteklerin ödeme tarihlerinde de bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, " Verilecek olan alan bazlı desteğin yüzde 50'si üreticilerimizin paraya en çok ihtiyacı olduğu hasat sonrası yani eylül ayında verilmesi, diğer yarısının da yetiştirme dönemi başında yani şubat-mart aylarında verilmesi üreticilerimizin sıkıntısına çare olacaktır. Bu şekilde yapılacak destek ödemeleri hem yerini bulacak hem de fındık fiyatlarının piyasada istikrarlı bir şekilde seyretmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

İşte Mustafa Demirci’nin açıklamaları:

Mustafa Demirci, “ Maliyet Abartılı”

Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Fındık tüccarı olan Mustafa Demirci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı fındık maliyetini yüksek bulduğunu söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamış olduğu bir kilo fındığın 4.39 TL’lik maliyet fiyatını abartılı bulduğunu belirten Giresun Ticaret Odası Başkanı Mustafa Demirci, gerçek maliyetin 2-3 TL arasında olabileceğini söyledi. İtalya’daki bir kilo fındığın maliyeti ise 1 Euro’dur.”dedi

Hangi Kriterlere Göre Açıkladı

“Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı maliyeti yüksek buluyorum” diyen Demirci “Türkiye’de ise batı ve doğu fındık bölgelerinin maliyet farkı vardır. Batı bölgesinde fındık maliyeti daha ucuz, doğu bölgesinde ise daha yüksektir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği maliyet fiyatını hangi kriterlere göre belirlemiştir, bu net değil. Dolayısıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıkladığı bu maliyet fiyatını şahsen yüksek buluyorum. Türkiye’nin 1 kilogram fındık maliyetinin İtalya’dan daha yüksek olacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.



Kaynak: Zeki AL Etiketler : Birisi, Yalancı, Oda, mı,Tüccar, , ?,


Bu Haber Toplam 6066 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: