Ana Sayfa
Afyon'a Giresunlular Anıtı Yapılacak
17 Şubat 2010 Çarşamba 21:08
Afyonkarahisar,İscehisar'da bulunan Giresun Şehitliği alanına anıt yapılacak.

Yaşadıkları toprakların, vatanlarının ayaklarının altından kayarak gitmesine dur demek için Giresun ve havalisinden mani ve türküleriyle müfreze ve gönüllü alaylara yazılan Giresunlu Kahramanların anısına Afyonkarahisar, İscehisar'da bulunan Giresun Şehitliği alanına anıt yapılacak.  

Yaşadıkları toprakların, vatanlarının ayaklarının altından kayarak gitmesine dur demek" için Giresun ve havalisinden:

 “Aba, zıpka, başlık.

Beş para harçlık.

Ağa dayı beni de yaz”  özdeyişi ile Giresunlu Milli Kahraman Osman Ağa'nın etrafında kenetlenen ve

"Kimin ekmeğine yağ sürer savaş

Kimin kanına batırır lokmasını

Kimin karnını doyurur

Yoksulun yakılmış harmanı

A benim aslan yarim

Dilleri destan yarim

Dağları düşman tutmuş

Mavzere yaslan yarim"

mani ve türküleriyle müfreze ve gönüllü alaylara yazılan Giresunlu Kahramanların anısına Afyonkarahisar, İscehisar'da bulunan Giresun Şehitliği alanına yapılacak olan "Giresunlular Şehitliği Anıtı" Proje Tasarım ekibi 19 Mart 2010 Cuma günü Afyon'da olacak.
 
Bu proje, Giresun Esnaf Odaları Birliği, Amerika Giresunlular Derneği, Antalya Giresunlular Derneği ve Giresunlular Federasyonu (GİRDEF) maddi katkıları ve Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'nün desteği ile gerçekleştirilecek.
 
Proje tasarım ekibi, Giresunlu Dernekler adına yazarımız Teoman Alpaslan ve Akdeniz Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim elemanları ve yetkin öğrencilerinden oluşmaktadır. Tasarım ekibi gezisi sırasında Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, Amerika Giresunlular Derneği ve GİRDEF tarafından İscehisar Kaymakamlığı'na ziyaretin anısına bir plaket verilecek.
 
GİRDEF Başkanı Sıtkı Ada İstanbul'dan, GİRDEF Yöneticisi arkadaşları ile gelerek, Afyonkarahisar Valiliği'ni Proje Tasarım Ekibi ile ziyaret edip, günü anısına Afyonkarahisar Valiliği'ne bir plaket verecek.
 
"Projenin gerçekleşmesi için Akdeniz Üniversitesi Rektörü Sn. Prof Dr. İsrafil Kurtcephe başta olmak üzere, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sn. Prof. Dr. Bekir Deniz, Protokol Müdiresi Sn. Dr. Burçak Yoldaş Çelikten, Heykel Bölümü Başkanı Sn. Yard. Doç. Dr. Selahattin Pekşen ve Proje Koordinatörü Heykeltraş Öğretim Üyesi Sn. Can Ergüzeloğlu'na projeye gösterdikleri ilgi ve destek için projeyi üstlenen derneklerimiz tüm Giresunlu şehit ve mücahit torunları olarak sonsuz saygı ve minnetlerini sunduklarını" özellikle vurgulamışlardır.
 
Tasarım ekibine Akdeniz Üniversitesi'nce sağlanan otobüs ile Afyonkarhisar'a gidip, yöredeki tüm şehitlikleri ve Büyük Taarruz'un gerçekleştiği yerleri inceledikten sonra, "özgün" bir anıt projesi hazırlanacak. Bu proje Giresun ve Afyonkarahisar Valiliği'nin görüşleri alındıktan sonra Mart ayının sonlarına doğru Akdeniz Üniversite Heykel Bölümünce yapımına başlanacak.


Temmuz ayında bitirilip, İscehisar Giresunlular Şehitliği'nde yerine yerleştirilecek olan Anıt'ın açılışı ise 29 Ağustos 2010 tarihinde Giresunlular Şehitliği'nde düzenlenecek Devlet Töreninde yapılacaktır.
 
Proje ekibi, tasarlanacak Anıt Projesi'nin Giresun Uşağı'nın Milli Mücadele sırasındaki "kahramanlıklarını vurgulayacağını" özellikle açıklamışlardır.

Haber: Teoman Alpaslan

 

 

 

 



Etiketler : Afyon'a, Giresunlular, Anıtı, Yapılacak,


Bu Haber Toplam 7553 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: