Harşit Federasyonu Kuruluş Tarihini 18 Mart Olarak

 

Harşit Federasyonu Kuruluş Tarihini 18 Mart Olarak Açıkladı

 

İstanbul ve Bursa’da kurulu bulunan Doğankent ilçesine ait ilçe ve köy dernek yönetimlerinin uzun süredir kurulması için görüşmeler yaptığı Harşit Federasyonu’nun temelleri atıldı.

 

İstanbul’da kurulu bulunan Doğankent Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Doğankent İlçesi ve Çevre Köyleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Doymuş Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Çatalağaç Köyü Derneği, Çatak Köyü Kültür, Dayanışma ve Kalkındırma Derneği ile Bursa’da kurulu bulunan Doğankent Sosyal Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Söğütağzı Köyü Derneği’nin kurucu dernek olarak katıldığı Harşit Federasyonu’nda her dernek 6 delege ile temsil edilecek. Toplam 42 delegenin bulunduğu federasyonun yönetim kurulu 7 asil 7 yedek üyeden oluşacak.

 

Harşit Federasyonu delegeleri Beykoz’da bulunan Doğankent ve Çevre Köyleri Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Federasyonun kurucu yönetim kurulu üyesi Ali Alim tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ve yapılan dualarla Çanakkale Şehitleri ve tüm şehitler anıldı.

 

Kahvaltı sonrasında delegelerin kendilerini tanıtması ve fedarasyonun kuruluş evraklarının imzalanmasın ardından Harşit Federasyonu kurucu başkanı Temel Bilecen, federasyonun amaçları doğrultusunda yapılacak çalışmalarla ilgili delegeleri bilgilendirdi.

 

Toplantı sonrasında bir basın bildirisi yayınlayan Kurucu yönetim kurulu Harşit Federasyonunun Kuruluş Tarihini 18 Mart olarak açıkladı. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferine dikkat çekilirken burada verilen mücadelenin bir benzerinin de Harşit vadisinde Ruslara karşı verildiğinin altını çizildi. Ayrıca basın bildirisinde Harşit’in tarihi önemi ve kültürel değerlerine vurgu yapılarak, kurulma amaçları ve yapacakları çalışmalar ile ilgili bilgiler verildi.

 

Harşıt Federasyonu’nun basın açıklamasının önemli bölümleri şöyle:

 

“Bir Çanakkale bir de Harşit Vadisi geçilmez” felsefesiyle çıktığımız yolda atalarımızın Harşit savunmasında göstermiş olduğu birlik, beraberlik ve dayanışması bilinciyle, memleket meselelerinde daima duyarlı olmaya çalışan, çağdaş dünya ile bütünleşmiş güçlü bir sivil toplum oluşumuna katkıda bulunmak, sivil topluma rehberlik ederek ortak akla ulaşmak, değişen ve gelişen evrensel değerlere uyum sağlayarak sürekli birleştiren ve paylaştıran bir toplum oluşturmak amacıyla Harşit Federasyonu’nu kuruyoruz.

 

Federasyonumuz  18 Mart 1915’te Çanakkale’yi yedi düvele geçilmez kılan atalarımızın 1917 yılında da Harşit savunması ile Harşit Vadisi’ni Ruslara geçilmez kılmasıdır. Giresun gönüllülerinden oluşan Hüseyin Avni Alparslan komutasındaki 42. Alay ile Sakarya’da ve Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Alay ile Afyonkarahisar’da Milli Mücadeleye katılmıştır. Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün adı ilk olarak 1921 yılında Harşit’te kurulan bir ilkokula verilmiştir.

 

Ahmet Yesevi'nin Anadolu'nun İslamlaşması ve Türkleşmesi için yaptığı çalışmalar neticesinde 12. Yüzyıl sonlarında Hacı Bektaş Veli'nin gönül erlerinden olan Güvenç Abdal, Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan önemli bir geçit olan Harşit Vadisi’ne gönderilmiştir. Harşit Vadisi, Anadolu Türkmen kültürünün izlerinin hala yaşandığı yaylacılık geleneğinin hala devam ettiği, geçiş güzergahı olması nedeniyle birçok farklı kültürün iç içe yaşadığı önemli bir yerleşim bölgesidir.

 

 

 

Abdullah Öner MERAL

Giresun Medya Platformu

sitesinden 21.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.