Çoşkun Kökel: “Taşlıca Yüzyılımızın Kerbelası’dır |
|
Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtım Derneği’nin organize ettiği ve 5 Kasım – 25 Aralık tarihleri arasında devam edecek olan “Güvenç Abdal Ocağı Alevilik-Bektaşilik Seminerleri”nin ikinci günü olan 6 Kasım 2016 Pazar günkü konuğu Güvenç Abdal Külliyatı’nı hazırlayan Doç. Dr. Coşkun Kökel oldu.
Güvenç Abdal Derneği üyelerinin ve çevre illerden gelen yoğun bir izleyici kitlesinin takip ettiği seminerde Munzur Üniversitesi öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Kökel Güvenç Abdal Ocağı’nın tarihi süreci ile ilgili önemli bilgiler vererek Tarihsel Süreç Bağlamında Güvenç Abdal’ın sadece Anadolu coğrafyasında değil Balkanlarda da etkili olduğunun altını çizdi.
KARADENİZLİLERDEN ALLAH RAZI OLSUN Coşkun Kökel, Kürtün’ün Taşlıca (Şıhlı) köyünde bulunan Güvenç Abdal dergahının bu öğretinin yüzyıllarca ayakta kalmasında çok önemli etkisini olduğunu belirtti. Kökel “Allah Karadenizlilerden razı olsun bu öğretinin bu günlere gelmesinde kültürlerine inançlarına sahip çıkmalarının çok önemli bir etkisi olmuştur. Özellikle Kürtün bölgesi ve çevresinde yaşayan Çepniler bu öğretiye sahip çıkmışlar ve bugünlere taşımışlardır. Bugünden sonra bu öğretinin doğru bir şekilde öğretilmesi bizim görevimizdir. Gençlerimize bu öğretiyi doğru öğretmeli ve gelecek kuşaklara aktarmalıyız.” dedi.
BİZE PONTUSÇU DEDİLER Coşkun Kökel yaptıkları Güvenç Abdal Külliyatı’nın ardından bu çalışmayı yeni bir pontus hareketi olarak niteleyenlerin olduğunu belirti. Kökel “Yaptığımız çalışmaları yeni bir pontus hareketi olarak nitelendirenlere yaptığımız çalışmalar, ortaya koyduğumuz tarihi belgeler ile çevap vermeye çalışıyoruz. Alevilik İslamiyetten ayrı bir dindir, farklı bir öğretidir diyenler bu öğretinin üzerinde büyük bir garabet ve büyük bir zulümdür. La ilahe illallah, Muhammed Resulullah, Aliyyen veliyullah diyen bir öğretinin islamiyetten ayrı bir din olduğu savunulabilir mi? Bu garabeti bu zulmü bu öğretinin üzerinden kaldırmak bizlerin görevidir.” dedi. Kökel ayrıca tüm bu iddiaların tarihsel belgelerle ıspatlanarak başta Taşlıca olmak üzere Şalpazarı’ndan Gümüşhane Kürtün’den Düzce’ye kadar olan bir bölgede 400 köyü kapsayan bir inanaç ve yaşam felsefesi olarak devam ettiğini belirtti.
Kökel, seminer boyunca Güvenç Abdal Külliyatı’nda da yayınlanan tarihi belgeleri de katılımcılarla paylaştı.
TAŞLICA YÜZYILIMIZIN KERBELASIDIR Coşkun Kökel “Güvenç Abdal ocağına bağlı Kürtün Taşlıca köyünde son postnişt Karadeniz Bölgesi ocaklarına da halifelik yapan merhum İlyas GÜVENDİ dedenin eşi Emine (90) ana geçtiğimiz günlerde hakka yürüdü. Emine Güvendi’nin ölümüyle birlikte Güvenç Abdal dergahının bulunduğu Taşlıca’da bu öğretinin tüm ritüellerine şahit olan kimse kalmamıştır. Bu durum bizim için bu yüzyılın kerbelasıdır.” dedi.
ŞABAN KUTLU KÖKEL’E KİTAP HEDİYE ETTİ Güvenç Abdal Araştırma Eğitim Kültür ve Tanıtım Derneği’nin bugüne kadar yapmış olduğu arşiv ve saha çalışmalarının tüm araştırmacılara açık olduğunu ifade eden Doç. Dr. Coşkun Kökel seminer öncesinde dernek merkezinde araştırmacı yazar Şaban Kutlu’nun son çalışması olan “Kim Bu Çepniler” kitabını inceleyerek başarı dileklerini sundu. Kökel ayrıca bu tür yerel araştırmaların günümüzde büyük önem taşıdığını ifade bu tür eserlerin geçmişten günümüze bir köprü vazifesini gördüğünü söyledi. Güvenç Abdal Külliyatı’ndaki belgeleri kutlunun hazırlayaca kitapta kullanabileceğini belirten Kökel’e Şaban Kutlu yamış olduğu yine Çepni kültürü ağırlıklı “Yitik Kent Çanakçı” ve çoban kültürünün bir örneği olan “Kuşdili” adlı kitaplarını hediye etti.
Abdullah Öner MERAL/www.sadıhaber.com Güncelleyen/Aydın Kömürcü
|
|
sitesinden 23.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır. |