Demiryolu İçin Deklarasyon Demiryolu projesinin Tirebolu'dan geçmesi için Valiliğimiz, Belediyeler, siyasi partiler ve ilimizde bulunan birçok sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek bir deklarasyon yayınladı. |
|
Doğu Karadeniz'de hayata geçirilmesi planlanan demiryolu projesinin Tirebolu’dan geçmesi için Valiliğimiz, Belediyeler, siyasi partiler ve ilimizde bulunan birçok sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek bir deklarasyon yayınlandı.
Ticaret Borsası Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Vali Dursun Ali Şahin Doğu Karadeniz'de hayata geçirilmesi planlanan demiryolu projesine Tirebolu'nun da dahil edilmesine yönelik Valilik, Belediyeler, siyasi partiler ve kentte bulunan birçok sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yaptıkları toplantının ardından ortak bir deklarasyona imza attıklarını belirterek, “Allah, Harşit Vadisi'ni demiryoluna uygun yaratmıştır ve proje oradan geçecektir'' dedi. Bölgeden geçirilmesi planlanan demiryolu güzergahının Erzincan-Gümüşhane ve Tirebolu üzerinden Trabzon'a ulaşımının sağlanması gerektiğini kaydeden Şahin, Demiryolunun Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu veya Erzincan-Gümüşhane-Trabzon güzergahının tespitiyle ilgili birkaç gün önce Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Erzincan'da bir takım çevresel etki değerlendirme toplantıları yapıldığını belirtti.. Bu konudaki değerlendirmelerin Ocak ayının ilk haftasında, bu yörelerdeki konuya vakıf kişilerin Bakanlığa davet edilerek bir toplantı daha yapılacağını söyleyen Vali Şahin,bu konuyu çok önemsediklerini, güzergahın coğrafi ve bilimsel fizibilite yönünden mutlaka Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu hattından geçmesi konusunda hem fikir olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Demiryolunun Harşit Vadisinin içinde bulunan Tirebolu ilçesinden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ülke ve bölge çıkarları açısından oldukça önemlidir. Allah, Harşit Vadisi'ni demiryoluna uygun yaratmıştır ve proje oradan geçecektir. Bu fikrimizi her zaman her yerde yineleyeceğiz. Bunun için uğraşı sarf edeceğiz. Kara mekanizmasında bulunanların bu hassasiyetimizi dikkate almasını diliyoruz.''
Belediye Başkanı Karim Aksu, hattın Maçka ilçesi üzerinden direkt Trabzon' gelmesinin bölgenin geneline bir fayda sağlamayacağına değinerek, ''Projenin Tirebolu güzergahından geçmesiyle hem Trabzon'un batı bölgesindeki ilçeleri hem de Giresun'un doğu bölgesindeki ilçeleri faydalanacaktır. Demiryolunun ilçeden geçmesi için tüm mücadeleyi vereceğiz'' dedi. CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, demiryolu güzergahının Tirebolu'dan geçmesinin daha ekonomik ve yörenin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirti. Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can, bilimin ve aklın yolunun Tirebolu güzergahı olduğunu, akademik olarak bu doğru projenin yanında olacaklarını ifade etti. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, demiryolu güzergahının Giresun'dan geçmesiyle kentin sanayi, ekonomik ve istihdam alanında büyük kazanımları olacağını, bunun dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Toplantıda, AK Parti Giresun İl Başkanı Sabri Öztürk, CHP Giresun İl Başkanı Mustafa Kısa, MHP Giresun İl Başkanı Orhan Erzurum, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Demirci de birer konuşma yaptı.
Vali Dursun Ali Şahin başta olmak üzere Belediyeler, siyasi partiler ve ilimizde bulunan birçok sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek imzaladıkları deklarasyonda şu huşuların altı yazılı olarak bir kez daha vurgulandı:
“Türkiye,2011 yılının üçüncü çeyreğinde 8.2 büyüme hızıyla Dünyada Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. İlk dokuz ayda ise 9.6’lık büyüme hızıyla Çin’i geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
Bu veri Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük ilk on ekonomisi içinde yer alması hedefleri açısından dikkat çekicidir. Türkiye bu açıdan bakıldığında sadece bölgesinde değil, Avrupa ve Dünyada da stratejik önem taşıyan özelliğini ortaya koymuştur.
Bu veriler Türkiye’nin hızla kalkınan bir ülke olduğunu göstermektedir. Ancak burada önemli olan, büyüme ve milli gelirden pay alma noktasında dağılımın adil bir şekilde sağlanmasıdır.
Bir başka söyleyişle kalkınmanın topyekün olması hedefinde, bazı yörelerin daha etkin kullanılması, bazı lojistik noktaların daha da hareketlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Ülke kalkınmasında yatırım dağılımlarının bölgesel dengesi, sosyal politikalar ve toplumsal bütünleşmenin dikkat çekici bir nokta da olduğunu vurgulamaya bile gerek yoktur. Devlet bu noktada kısa ve uzun vadeli programlar yaparken, projelerde fizibl olma özelliğini önde tutmalı ayrıca yan faktörleri de dikkatten kaçırmamalıdır.
Yatırımların sadece belirli kent ve bölgelere yapılması, toplumun geniş bir kesimini maddi ve manevi olarak kucaklamaması doğal olarak bu yerlerin çevresindeki yerleşimlerin geride kalmasına neden olacaktır.
İşte bu sebeple Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren, Anadolu’yu Karadeniz’e oradan da komşu ülkelere bağlamaya yönelik hedeflenen demiryolu projesiyle, ERZİNCAN- GÜMÜŞHANE - TİREBOLU üzerinden Trabzon’a ulaşımı düşünülmüştür.
Nitekim bölgesel kalkınma açısından önem taşıyan ve limanları etkin konuma getirmeyi amaçlayan demiryolu projesi de bu hat üzerinden ihale edilmiştir.
Bu hattın planlanmasında jeopolitik önem dikkate alınmış, bölge merkezi konumundaki Trabzon’un çevresinde bulunan illerin de aktif konuma gelmesi düşünülmüştür.
Teşvik kapsamında il sayısının yoğun olduğu Karadeniz Bölgesi’nde, yıllarca ihmal edilmiş durumda bulunan Gümüşhane, Giresun gibi iller bu proje hayata geçirildiğinde demiryolu ulaşımında etkin duruma gelecektir.
Trabzon’un, Tirebolu hattını by-pas ederek doğrudan ulaşım noktasında ortaya koyduğu tutumu anlamak gerçekten mümkün değildir.
Çünkü daha güçlü olmak için bütünleşme ve paylaşımın önemli olduğunun kabul edilmesi gereken bir noktadayız.
Ayrıca Ordu-Giresun havaalanı projesinin yatırıma dönüşmesinde ortaya koyduğumuz ortak performansı demiryolunda da sergilemek istiyoruz. Demiryolunda sadece Doğu Anadolu Bölgesinden sahile inen bir projeyi değil, Samsun’dan Sarp’a kadar planlanan projenin de ivedilikle yatırıma dönüşmesini, Ordu ile Giresun olarak seslendirme hedefindeyiz.
Bu çerçevede;
Türkiye 2023 hedeflerine doğru yürürken, sırf birkaç küçük hesap yüzünden, bazı yerleşim yerlerinin ihmal edilmesi zamanla toplumsal açıdan kapanması güç yaraların açılmasına neden olacaktır. Tarihimize bakıldığında bunun sayısız örnekleri mevcuttur.
Türkiye bu demiryolu yatırımı konusunda yine tarihi bir adım atmaktadır. Bu adımın duygularla değil, tarihi bir sorumluluk içinde atılması, gelecekte oluşacak tamiri güç derin yaraların oluşmasını önleyecektir.
Bizler ülkemizin bir bütünlük içinde kalkınması adına ekstra bir şey talep etmiyoruz. Bölgesel kalkınmada Giresun olarak demiryolunun Tirebolu’dan geçmesinin önemine işaret ediyoruz.
Bu bağlamda Merkezi ve Yerel yöneticiler olarak, siyasi partilerimizin temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) adına demiryolunun Tirebolu’dan geçmesi gerektiğini bunun ülke ve bölge çıkarları açısından önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz.
Unutmamalı ki; küçük hedefler peşinde koşanlar günü kurtarır, büyük hedefleri önüne koyanlar geleceği tesis eder.
Bu vesileyle;
Karar mekanizmasında bulunan sorumluların bu hassas ikilemi dikkate almasını diliyor ve ihaleye çıktığı gibi projenin ERZİNCAN-GÜMÜŞHANE –TİREBOLU olarak hayata geçirilmesinin gerekliliğini vurguluyoruz. Saygılarımızla;”
|
|
sitesinden 24.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır. |