Şaban Kutlu tarafından üç buçuk yıl gibi bir sürede hazırlanan eserin tarih danışmanlığını ise Ayhan Yüksel yaptı. Kuşdilinin Anavatanı Yitik Kent Çanakçı adlı eserde, günümüze kadar Karadeniz Bölgesi ile alakalı yayınlanmış olan eserlerden farklı olarak, Çanakçı İlçesinin, salname kayıtlarına dayalı geniş bir tarihi süreci ile ilk defa Giresun'un sözlü kültürleri arasında yer alan ve unutulmuş yöresel ağıtları da derlenmiş bulunmakta.
Çanakçı yöresinin özelliklerini yansıtan giyim-kuşam ve sözlü kültürel araştırmaların yapılmış olduğu eserde bir başka önemli çalışma ise Osmanlı döneminde Trabzon valisi olan Kuğu zade Süleyman Paşa'nın kendisine ve ailesine ait sadaret makamından yazılmış fermanlar, henüz hiçbir yerde yayınlanmamış birçok arşiv belgesi de geniş bir şekilde yer almaktadır. Kuğu oğullarına ait geniş bir tanıtımın yapıldığı eserin bu yönüyle de büyük ilgi uyandıracağı beklenmekte.
Eserde Çanakçı yöresinin tanıtımında en fazla katkıyı yapan 'Kuşdili'nin de geniş bir araştırması yapılarak okuyucuya sunulmuş bulunuyor. Çanakçı yöresinde yer alan Evliyaların ve kerametlerinin de derlendiği eserde bunlardan başka, kaybolan yöresel sanatlar, Çanakçı- Şalpazarı-Ağasar üçgenindeki yöresel dilin kullanılmasına dair örnekler, Karabörk Beldesi ve köylerin demografik olarak incelenmesi, İstiklal Savaşı Gazi ve Şehitleri, Kore Gazileri, Kıbrıs Gazileri, Güneydoğu Gazi ve Şehitleri de derlenerek eserde yer verildi.
NOT : 19 MART Cumartesi günü İstanbul Aksaray Kumkapı Tonoz Restaurantta kitabın tanıtım gecesi yapılacaktır.
Davetiyeler Şaban Kutlu 0542 776 92 90 temin edilebilir.