GTSO Meclis Başkanı İbrahim Kara Demir yolu için yazılı bir açıklama yaptı.
Kara yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi. “ İlimizde ulaşım altyapısı yetersiz olup, bu yönde çalışmalar yakından takip edilmektedir.
Giresun ve çevresinde tek ulaşım çok pahalı olan karayoluyla gerçekleşmektedir.Bölgemizde ticaretin canlandırılması için Samsun-Sarp arasına demiryolu tesis edilmesi artık zaruri hale gelmiştir.Ayrıca yapılacak diğer bir projeyle ise GAP’ın Karadeniz Bölgesine açılımı planlanmaktadır.Bunun için TR90 Çevre Düzeni Planı’nda gösterilen demiryolu projesinin Doğu Karadeniz’e öncelikle Giresun,Tirebolu-Torul üzerinden bağlanması gerekmektedir.Görüldüğü üzere, her iki demiryolu projesi ile birlikte pazarlara ulaşım kolaylıkla sağlanacağı gibi, gerek ilimiz ekonomisi gerekse bölge ekonomisi kazançlı çıkacaktır.
Ayrıca bölgemizin Orta Asya ve Orta Doğu’ya olan mesafesi ticari manada avantaj teşkil etmektedir.Özellikle 1980 öncesi İran ile yapılan ticaretin bir dönem aksaklığa uğramasına rağmen bu potansiyele zamanla Orta Asya faktörünün de eklenmesi, bölgemize geniş bir ticari kapı aralamıştır.Son dönemde İran ile kurulan ticari diyaloglar bölgemiz avantajınadır.Yıllık 500 milyar dolar ticaret potansiyeli olan İran ve Orta Asya pazarı, ülkemiz ve bölgemizin iştahını kabartmaktadır. Ancak karayolu dışında çok kullanışlı bir ulaşım ağının olmayışı İran ve Orta Asya potansiyelinin yeterli oranda kullanılamayışına sebep olmaktadır.Bu bakımdan Giresun Limanı başta olmak üzere bölge limanları ile bağlantılı bir demiryolu ağı, bölgenin ticari ve stratejik ihtiyaçlarına cevap verecektir.
Bu ihtiyaçlar doğrultusunda,21.08.2009 tarihinde Kars-Erzincan-Trabzon arası demiryolu projesinin fizibilite çalışmaları başlatılmıştır. İhaleyi alan Yüksel Domaniç Mühendislik Ltd. Şti. fizibilite çalışmalarını sürdürmekte ve işi 2010 yılı sonuna kadar bitireceği ifade edilmektedir.Ve şuan son aşamaya gelindiği öğrenilmiştir.Fakat son dönemde komşu illerde oluşturulan çalışma grupları demiryolu projesine müdahale etmenin mücadelesini vermektedir.Ancak şu da bilinmelidir ki Giresun Ticaret ve Sanayi Odası konuyu yakından takip etmektedir.Birden fazla güzergahın çıkacağı fizibilite çalışmalarının DLH Genel Müdürlüğü’ne geleceği ve demiryolu güzergahının burada tespit edileceği,bizzat Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürlüğünce ifade edilmiştir.Edinilen bilgiye göre en doğru ve geniş kapsamlı projenin Gümüşhane-Tirebolu ve Trabzon hattı olduğu bilinmelidir. Kamuoyunda oluşan kanı Giresun’un proje dışında tutulma çabasıdır,fakat bu projenin bir ayağı mutlak Giresun’a bağlanmalıdır.Hayati öneme sahip demiryolu projesinin Giresun’u da kapsamına alması,hatta Ordu’nun plana dahil edilmesi lokal kalkınmayı değil,bölgesel kalkınmaya önemli katkı sağlayacaktır.Dolayısıyla Giresun Limanı demiryolu ile canlanacağı,Trabzon Limanı ile İran ve Orta Asya pazarına ulaşımda kilit rol oynayacağı bir gerçektir.
Diğer yandan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 2010-2014 Stratejik Planına bu demiryolu hattı projesinin Diyarbakır-Tirebolu-Trabzon olarak yazılması da doğru güzergahın kanıtıdır.(Giresungündem-Giresunsonhaber).