'BAHAT'lar Gerçek Gerisi Yalan

İstanbul'da Giresunluların gururu olmayı olmayı hak eden isim.Reşat Bahat ve BAHAT Grubu.

Küçük Çekmece Yeşil Giresun Derneğinin konuğu olan Dr.Reşat Bahat her konudaki görüşlerini hemşerileriyle paylaştı.

Yeşil Giresun Derneğinin konferans salonunda yapılan proğram tam anlamıyla dört dörtlüktü.

Dr.Reşat Bahat bölgesindeki Giresun Derneğinin üyesi olduğu için bu kart kendisine takdim edilmiş.Tüm işadamlarımıza örnek olmasını diliyoruz.

Dr.Reşat Bahat 2 saat boyunca  görüşlerini aktardı, soruları cevapladı.

Proğramda katılımcıların soruları tek tek cevaplandı.

Hocamızın aynı zamanda iyi bir fotoğrafçı olduğu da görüldü.Bir başka fotoğrafçı olayı böyle görüntüledi.

Konferans salonu tıklım tıklım dolu idi.

Derneğin yönetim kurulu üyeleri.

Şimdiki başkan Mehmet Cebeci görevi devraldığı Sinan Ekiz'e de plaket verdi.

Yeşil Giresun'da fındık böyle satılıyor.

 

Batı Bahat Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Reşat Bahat'a plaketini derneğin eski başkanı Mustafa Demir verdi.Başkan Mehmet Cebeci'nin bu davranışı salondan büyük alkış aldı.

*********************************

Murat Aydın'ın www.aydinses.com da yayınlanan Bahat Sağlık Grup Başkanı Opr. Dr. Hamza Bahat ile yaptığı röportaj ve BAHAT' ların hikayesi;

BAHAT'ların Hedefi Dünyanın En Büyük Araştırma Hastanesi.

Bahat’ta hedef büyük:

   Poliklinikle işe başlayan Dr. Bahat kardeşler, kısa sürede hastaneler zinciri kurdu. Bugün Bahat Sultangazi, Batıbahat, Bahat Halk ve Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi iştiraki ile sektörde yerini alan Bahat Sağlık Grubu,  dünyanın en buyuk araştırma hastanesini yapmayı hedefliyor.

   Dr. Hamza, Dr. Reşat ve Dr. Harun Bahat kardeşlerin 200 bin markla poliklinik kurarak başladıkları  özel sağlık hizmeti veren kuruluşlarının piyasa değeri bugün 150 milyon dolara ulaştı.

Sadece Sultangazi Bahat Hospital’da yılda 150 bin poliklinik, 5 bin doğum yapılıyor.

   Bahat Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hamza Bahat, sağlık sektörünün iyi bir noktada olduğunu belirterek “Grup olarak iddialıyız. Dünyanın en büyük araştırma hastanelerinden birini kuracağız” dedi. Dr. Bahat, sağlıkta yabancı sermayeye karşı olduğunu  ifade ederek “Ayağımıza diken batıyor, paramız dışarıya gidiyor. Sektörün yüzde 90’ını SGK finanse ediyor.  Sağlıkta milli sermayeden yanayım” diye konuştu.

   Son yıllarda Sağlık sektöründe yıldızı parlayan bir grup var.  Bu grubun kendine has özellikleri var. Bel ki de sektörde böyle sağlam temelle kurulan başka bir örneği de yok.

Bahat Sağlık Grubu

   En önemli özelliklerinden biri; Grubun kurucusu kardeşlerden üçü hekim.  Ama hiçbir şey tesadüf değil. Çünkü büyük kardeş Dr. Hamza Bahat, kendisi Tıp Fakültesi’ne girdiğinde diğer kardeşlerinin de Tıp okumaları yönünde telkinde bulunmuş ve onlara da hedef olarak Tıp Fakültesi’ni göstermiş. Bu hedef koyma işe de yaramış. Bugün 4 kardeşten üçü (Hamza, Reşat ve Harun) tıp doktoru olarak hizmet veriyor.  Sadece Süleyman Tıp Fükeltesine girmemiş. O da Karadeniz de ünlü bir müteahhit. Ve grubun inşaat işleri ile uğraşıyor.  Hemen belirtmek gerekir ki, Süleyman Bahat kendi rolünü çocukları ile telafi etmiş. İki oğlu Tıp Fakültesi’ne girerek sağlık sektörüne adım atmış durumda…

ŞERDEN DOĞAN HAYIR

   İşte Bahat Kardeşlerin sağlık sektörüne başlangıç hikâyeleri… Ve daha sonrası…  İş sadece tıp okumakla bitmiyor. Dr. Hamza Bahat, Tıp Fakültesini bitirdikten sonra sürekli arayış içinde. Sağlık Bakanlığı bünyesinde hekim olarak çalışmaya başlıyor. Kandıra’da Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptığı sırada başına gelenler, Türkiye’de bürokrasi ve siyasi baskıların ne kadar keyfi bir şekilde insan harcamak için kullanıldığını gözler önüne seriyor.

İşte Bahat Grubu’nun kuruluş hikâyesine neden olan olayı Dr. Hamza Bahat’tan dinleyelim;

   -Yıl 1994. Kandıra’da Kadın Doğum doktoru olarak bulunmaktayım. Daha önce bizim hekim olarak çalıştığımız yerdeki bir eczacı arkadaşımız siyasete girerek Sağlık Bakanı oldu.  Bakanlığı sırasında hiç sebepsiz yere beni sürmeye kalktı. Bununla da kalmadı, hekimliği tehdit etti. Elinden gelse diplomamı iptal ettirecek. Bununla ilgili de tehditte bulundu.  Bende kendisine dedim ki, ( Sayın bakan suçumuz ne. Hakkımızdaki şikâyet ne? ) diye sordum. Aldığım cevap bizim tasarrufumuz.  Yine dedim ki, (Siz Kandıra’da Kadın Doğum Uzmanı doktor bulmuşsunuz. Ben burada çalışıyorum. Bana Madalya takmanız lazım. Sürgün değil) dedi. Tartışmalar büyüyünce, Olay televizyonlara konu oldu. Orada sorulan sorulara da cevap veremedi. Dava açtılar. Beni bakanın elinden Mahkeme kurtardı. İyi ki mahkemelerimiz var..

200 BİN MARKLA AÇILAN PLOKLİNİK ŞİMDİ HASTANELER ZİNCİRİ

   Dr. Hamza Bahat bu olaydan sonra devlet memuriyetinden istifa ettiğini, bu arada Dr. Reşat Bahat ve Dr. Harun Bahat’ında okullarını bitirip İstanbul’da devlet hastanelerinde görev yapmaya başladıklarını ifade ederek  “ Üçkardeş hekim olarak görev yapıyorduk. O gün için 200 bin mark birikimimiz vardı. Kardeşlerimi topladım, ( artık bir özel bir poliklinik açmanın zamanı geldi) dedim.  Ve Sultançiftliği’ni uygun bularak 250 metrekarelik bir yer tutup poliklinik açtık.” diye konuştu.

AİLE BOYU SAĞLIKÇI

   Hamza Bahat’ın doktor olan kardeşlerine bir tavsiyesi daha vardı. “Herkes doktor bayanla evlenecek”.

Bu tavsiyede uygulandı. Üç kardeşin eşi de sağlık sektörünün içinde.

Bahat kardeşlerin açtığı poliklinik kısa sürede hastaların akınına uğradı. 250 metrekare yer yetmedi. Sonra bir kat daha, bir kat daha derken, iş hastane projesine döndü.

   -Bahat Polikliniği kısa zamanda yetersiz kaldı. Halk bize teveccüh gösterdi. Bizdi iyi hizmet verdik. Karşılığını da aldık. Sonra inşaat halindeki bir binayı kiralayıp hastane olarak dizayn ettik.  100 yataklı bir hastane haline getirdik. Bugün Sultançiftliği’nde bulunan Bahat Hospital’ı 1999 yılının Kasım ayında açtık. 

KAÇAK HASTANE OLUR MU ?

   Türkiye’de bürokrasinin 90’lı yıllarda iyi işlemediğini yatırımcıların işini kolaylaştırma yerine zorlaştırdığını ifade eden Dr. Hamza Bahat, ülkenin 2003’ten önce iyi yönetilmediğini vurguladı. Bahat Türkiye’de sağlık hizmetlerinin rekabete açılmasını iyi veremediğini özel sektörü bu nedenle tuttuğunu ifade ederek,  “Ancak hastane açmak öyle kolay değil. Bizim açtığımız dönemde, önce doktor, hemşire kadronu bulacaksın. Sağlık Bakanlığı’na başvuracaksın. Ruhsatının ne zaman çıkacağı belli değil. Sen bu kadar insanın maaşını ödeyeceksin. Bunun finanse etmek kolay mı? Biz Hastaneyi açtık, ruhsat aşamasında itfaiye merdiveni iki mi olsun bir mi diye itfaiyede üç ay takılınca “Kaçak hastane” diye yazdılar. Tüm devlet birimleri denetime geldi. Olacak iş değil. Hastane kaçak olur mu?” diye yaşadığı sıkıntıyı gündeme getirdi.

   Evet, sıkıntılarla geçen bir süreçten sonra Bahat Grubu’nun lokomotif hastanesi işe başladı. Kısa süre sonra Küçükçekmece’de Batı Bahat Hospital, ardından Gaziosmanpaşa Karadeniz Mahallesi’nde bulunan Güvencan Hastanesi alınarak adı Bahat Halk Hastanesi olarak değiştirildi. Ve en son Türkiye’nin VİP hastaneleri içinde bulunan Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne ortaklık.

SAĞLIKTA YABANCI SERMAYEYE KARŞIYIM

   Ailede herkes sağlık sektörünün içinde ve hedefler büyük.  Bu Dr. Hamza Bahat’ın daha tıp öğrencisiyken planlayıp programladığı bir aile vizyonu. Ve zamanla her şey plan ve program dâhilinde yürüyor. Hamza Bahat sağlık sektöründe yabancı sermayeye karşı.

   -Türkiye de sağlık sektörünü devlet finanse ediyor. Finansın yüzde 90’ı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılıyor. Yabancılar gelip hazır hastanelere ortak oluyor. Yaptıkları ekstra yatırımlar yok. Bununla da birileri para kazanıyor. Benim vatandaşımın ayağına diken batsa, bizim verdiğimiz vergilerle finanse edilen yurt dışına gidiyor. Ben buna karşıyım. Yani bugünkü sistemde sağlık sektörü milli sermayenin elinde olması gerekir. Burada rekabet zaten var. Tekelleşme, tröstleşme yok. Neden paramızı dışarıya veriyoruz. Belki bana kızacaklar ama benim doğrum bu. Ben böyle düşünüyorum. 

   Onun için biz Gaziosmanpaşa Hastanesi ile ortaklık yaptık. Böylece sektördeki hedeflerimiz yolunda bir adım daha attık. Birinci lige çıktık. Gaziosmanpaşa Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Hayta’nın vizyonu ve hayallerine bizimkileri de katarak sektörün en önde kuruluşlarından biri olacağız.” dedi.

BİN PERSONEL, BUNUN 157’Sİ DOKTOR

   Sadece Bahat Gurubunda 1000 personel çalıştığını ifade eden Dr. Hamza Bahat, 2008 yılında Atışılanı Vergi Dairesinde gelir vergisi değerlendirmesinde 3. odcuklarını ve ödüllendirildiklerini ifade etti.

   Bahat Grubunun hizmet alanı olarak Eyüp, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Esenler, Sultangazi ve Arnavutköy’ü seçtiğini kaydeden Dr. Bahat, “Gaziosmanpaşa Hastanesi iştirakine girdikten sonra stratejik bir karar verdik. Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne bir kule daha yapılacak. Dünyada ne varsa bu hastanede olacak. Tıp Fakültesi kurulacak. Dünyanın en büyük araştırma hastanelerinden biri olacak. Tıbba ve insanlığa büyük hizmetleri olacak.  Sayın Mustafa Hayta vizyonu büyük ve ileri olan bir arkadaşımız.  Onun bayrağını birlikte daha ileri götüreceğiz” diye konuştu.

   Özel Hastane yatırımının çok karlı olmadığını, ancak zarar da etmediğini belirten Hamza Bahat, Bahat Gurubu’nun bugünkü ekonomik değerinin 150 milyon dalar olduğunu vurguladı.

   Grubun sektörün sorunlarıyla da ciddi olarak ilgilendiğini kaydeden Dr. Hamza Bahat, Özel Hastaneler Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat’ada sektörün bürokrasi ile ilgili sorunlarının çözümünde gösterdiği  gayretlerden dolayı teşekkür etti.

Opr.Dr.Hamza Bahat Sultangazi’ye değer katmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

*************************************

Murat Aydın www.aydinses.com

http://www.aydinses.com/-bahatin-hedefi-dunyanin-en-buyuk-arastirma-hastanesi-roportaj,1.html

sitesinden 22.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.