Harşit Vadisi Demiryolu Paneli

TİRDEF tarafından organize edilen "Harşit Vadisi Demiryolu Paneli" Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde yapıldı.

Tirebolu Talışman köyü derneği başkanı Hasan Kaya,Fındığımız ve Fiskobirliğimiz bitti, Limanımız bitti, diğer sorunlarımız dağ gibi ortada duruyor, şimdide Demiryolumuz gidiyor ne olacak bu Giresunun hali dedi.

Prof.Dr.Bahri Şahin ellerini kaldırarak Giresun ve Tirebolu için bu proje çok önemlidir,biz bunun ısrarla takipçisi olacağız dedi.

 

   Toplantıya GDB Başkanı Halil Kütük,GİRFED Başkanı Hasan Turan,GİRDEF Başkanı Sıtkı Ada ile çok sayıda dernek başkanı, yöneticisi ve hemşerimiz katıldı.

  TİRDEF Başkan Yardımcısı İbrahim Balcıoğlu,Siyasi parti il,ilçe başkanlarıyla Milletvekillerinin panele katılmadıklarını belirterek”Panelimiz başarılı geçti.Hedefe Ulaştık.

www.yenitirebolu.com haber ekibi Hasan Kübüç, Soydan Toraman ve Duygu Yıldırım panel boyunca iş başındaydı.

************************************

Tireboluluların Demiryolu Israrı Sürüyor

 
   Tirebolu Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen “Harşit Vadisi Demiryolu Paneli” 7 Kasım Pazar günü Üsküdar Altunizade Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Saat 14.00’da başlayan panel yaklaşık 3 saat sürdü. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Halit Keskin’ in yaptığı panele Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve Yıldız Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bahri Şahin katıldı.

   Panelde ilk sözü Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Şahin aldı. Şahin Tirebolu ve Giresunlular olarak demiryolu projesine verdikleri önemin altını çizdi. Prof. Dr. Şahin teknik şartlara bağlı kalınarak güzergâhın belirlenmesi gerektiğini ve siyasi mülahazalarla hareket edilmemesi gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalar sonucunda Harşit Vadisi güzergâhının gerekli uygunluğu sağlayacağına inandığını belirtti. Prof. Dr. Şahin yatırımların gerçekleşmesinde sadece yatırım maliyetlerinin dikkate alınamayacağını, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına sağlayacağı katkılarında dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi. 

   Panelde Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da önemli bilgiler verdi. Bir bölgenin cazibe merkezi olmasında ulaşım ağının kurulmasının son derece önemli olduğunu belirtti. Tirebolu ve Giresun içinde ulaşım ağı kurulduğunda ve gerekli yatırımlar yapıldığında cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti. Kendisinin Erzurumlu olduğunu belirten Prof. Dr. Ilıcalı, örnek olarak Palandökenin bir kayak merkezi ve kış oyunlarının düzenlendiği bir yer haline gelmesini gösterdi. Erzurum’dan İstanbul’a haftada 2 uçak kalkarken, kalkan uçak sayısının çok fazlalaştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Ilıcalı demiryolunun gelişimi ile ilgili olarak cumhuriyet öncesi aşamadan başlayarak günümüze kadar gelen zaman dilimi içindeki yatırımlardan da bahsetti. Özellikle son yıllarda demiryolu yatırımlarının fark edilir bir şekilde artmaya başladığının altını çizdi. Ulaştırma master planında 6. eksen diye bir kısımdan bahseden Prof. Dr. Ilıcalı asıl Tirebolu ve bölgemizle ilgili kısımların fizibilitelerinin netleşmediğini belirtti. Prof. Dr. Ilıcalı bu tür projelerle ilgili olarak topyekun bölgesel kalkınma planlarının devreye sokulması gerektiğini ve bu projeler içinde spesifik yatırımların takibinin yapılabileceğini ifade etti. Tirebolu’nun önemli avantajlarından birinin de Limanı olduğunu belirten Prof. Dr. Ilıcalı bölgenin kalkınması açısından limanlarında aktif hale gelmesinin altını çizdi. Aynı zamanda Ulaştırma Master Planının hazırlayan komisyon içinde yer alan Prof. Dr. Ilıcalı kendisinin de bir Tirebolu demiryolu projesiyle ilgili gelişmeleri yakinen takip edeceğini belirtti.

   Oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Halit Keskin Tirebolu Demiryolu ile ilgili tarihsel bir kesit sunarak güncel durumu da belirtti. Osmanlı döneminden itibaren iç kesimleri Tirebolu Limanına bağlayacak en uygun yolun Harşit Vadisi olduğunun çeşitli tarihlerde ortaya konulduğunu belirtti. Bu projenin 150 yıllık bir rüya olduğunu belirten Prof. Dr. Keskin, Tirebolu Limanına bağlanacak ve Harşit Vadisi güzergâhını takip edecek yolun tarihi temellerinin olduğunun altını bir kez daha çizdi. Prof. Dr. Keskin, gelinen nokta itibarıyla Yüksel Domaniç firmasının ihaleyi kazandığı Erzincan-Tirebolu-Trabzon güzergâhının etüt ve fizibilite çalışmasının dışında farklı güzergâhlardan da bahsedildiği ifade etti. Bu noktada konuyu sürekli güncel tutmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Keskin, federasyonun çalışmalarının tüm Giresun milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve hemşeriler tarafından desteklenmesini beklediklerini ifade etti. Demiryolunun sadece Tirebolu’yu ilgilendirmediğini belirten Prof. Dr. Keskin, bunun topyekûn sorunluluk hissedilmesi gereken projelerden birisi olduğunu söyledi.

   Panelde daha sonra dinleyicilere de söz hakkı verildi. Hemşerilerimizin yoğun ilgi gösterdiği bu kısım son derece verimli diyaloglara da sahne oldu. Bu tür çalışmaların daha fazla paydaşın katılımının sağlanarak devam ettirilmesi gerektiğinin altı çizilerek panel sonlandırıldı.

   TİRDEF’ in paneline katılanlar arasında GİRKON Başkanı Sıtkı Ada, GİRFED Başkanı Hasan Turan, Giresun Dernekler Birliği Başkanı Halil Kütük, Giresun Dergisi Sahibi Remzi Mamaşoğlu, Üsküdar Belediyesi Meclis Üyesi Coşkun Çalık, Çavuşbaşı Belediyesi Eski Belediye Başkan Yardımcısı Yahya İpek, GİMEV Başkan Yardımcısı Ali Aydın, Habertürk Tv Haber Yönetmeni Hasan Kübüç, TİRDEF Yönetim Kurulu Üyeleri, Tirebolu Dernek Başkanları ve çok sayıda izleyici vardı.

sitesinden 22.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.