Karadeniz Turizm Sempozyumu

Giresun Üniversitesi öncülüğünde, Giresun Valiliği ve Giresun Belediyesi'nin katkılarıyla hazırlanan Turizm sempozyumu Giresun'da gerçekleştirildi.

***********************

BAŞARIYLA TAMAMLANAN “ULUSLARARASI DOĞU KARADENİZ TURİZM SEMPOZYUMU”

                               BEKLENENİN ÜSTÜNDE ETKİ YAPTI

   Giresun Üniversitesi öncülüğünde, Giresun Valiliği ve Giresun Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan  “ULUSLARARASI DOĞU KARADENİZ TURİZM SEMPOZYUMU” 7–8–9 Ekim 2010 tarihinde Giresun’da gerçekleştirildi.

   Sempozyumun ilk gününde, Giresun Valisi Mustafa YAMAN, Giresun Belediye Başkanı Kerim AKSU, Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ersan BOCUTOĞLU, Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Ferhat ÖZKAN, TURSAB Genel Müdürü Hakan HİMMETOĞLU, TURSAB Doğu Karadeniz BYK Başkanı Mehmet Ragıp PİRSELİMOĞLU, İl protokolü, konularında uzman birçok yerli ve yabancı akademisyenler, turizm sektöründe faaliyet gösteren işadamları ve misafirler katıldı.

Giresun Valisi Mustafa YAMAN, turizmde altyapının önemli olduğunu bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, Master planında Giresun ile ilgili eksiklik varsa, bu eksiklerin giderilmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi. Yaman, eksiklilerin giderilerek, Giresun'un bütün unsurlarının muhakkak o planda olmasını sağlayacaklarını belirtti.

   Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansını’nın yeniden gözden geçirilmesi ve turizm konusunda Giresun’un kendine yeni bir imaj çizmesi gerektiğini söyledi.

   Sempozyum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Türkmen, deniz, kum ve güneş merkezli turizm hareketinin üst düzeyde olduğu Akdeniz ve Ege Bölgesi ile rekabet etmek yerine bölgemizin değerleri öncelikli olarak ele alınması yani mevcut durumunun analizinin doğru bir biçimde yapılması gerektiğine değindi. Bu sayede yayla turizmi öncelikli olmak üzere kış turizmi, eğitim ve kültür turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, konferans turizmi, av turizmi gibi daha pek çok alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi öncelikli hedef olmalıdır dedi. Bu anlamda, sıcak yaz günlerine hasret kuzeyin soğuk ülkelerini hedef alan bir turizm anlayışından ziyade güneyin sıcak ülkelerini hedef alarak soğuğa hasret bu hedef kitle için bölgemizde zaten var olan cazibe ortamlarını hizmete sunmak daha faydalı olacağını vurguladı. Bunun doğal bir sonucu olarak ta yeni iş alanlarının yaratılması ve istihdamın arttırılması ile de bu gelişim sürecinin bölge ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılar sağlayacağının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

   Prof. Dr. Türkmen konuşmasını söyle sürdürdü, bu amaçla markalaşma, OR-Gİ hava alanı, Giresun adası, Giresun kalesi, Gedikkaya, yaylalar ve yaylalarda tatil köyleri, Eğribel tüneli, il merkezi ve ilçelerdeki tarihi kültürel miraslar ile bunlarla ilgili alt yapı sorunları, Giresun ilinin her alandaki değerleri ve benzer daha pek çok konuda bir “Giresun Platformu” oluşturulması gibi konular Giresun ile ilgili ilk akla gelen hususlardır. Elbette ki, Doğu Karadeniz Turizm Master Planı Taslağı’nın gündemde olduğu şu günlerde, bizler Giresun’ un dinamikleriyle bir araya gelerek Giresun için özelde bir Mastır Planı hazırlayıp, gündemdeki taslağa üst düzeyde katkılarımızı sağlayabiliriz. Son olarak ise, önümüzdeki yıllarda da Turizmin önemini özelde Giresun genelde ise bölgemizin gündeminde tutabilmek ve bu konuya süreklilik ve sürdürülebilirlik kazandırmak adına bu kapsamdaki etkinliklerin geleneksel hale getirilerek diğer illerde de düzenlenmesi en büyük dileğimizdir diyen Prof. Türkmen, esasen Giresun için büyük önem arz eden Turizm konusuna süreklilik kazandırmanın en önemli görevimiz olduğunun altını çizmek istiyorum dedi. 

   Avustralya Deakin Üniversitesi'nde Prof. Dr. John E. Hall, turizmde farklı pazarlara hitap edebilmek için bazı stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak son yıllarda turistlerin daha çok eko-turizme odaklandığını söyledi. Eko-turizm ve Ulusal Parklar konusunda da Doğu Karadeniz Bölgesi’nin değerlendirilebileceğini ifade etti.

   Sempozyumda genel olarak, Turizm Master Palanında Giresun’un daha fazla yer alması, Bölge için turizm alternatiflerinin artırılması, bunu yaparken Bölgenin doğal yapısının bozulmaması, alt yapı sorunlarının giderilmesi, yayların eko-turizm bağlamında değerlendirilmesi ve kültürel öğelerin doğayla uyumlu yapılacak butik otellerde ticari bir argüman olarak turistlere sunulması gerektiği ve çözüm önerileri sunuldu.

   Sempozyumun ikinci gününde, sempozyum için ilimize gelen yerli ve yabancı

akademisyenler ile diğer konuklarımız için gezi programı düzenlendi. İlk olarak Kümbet yaylası ve yayladaki şenlik alanı gezildi. Soğuk ve yağışlı havada konuklar hem doğal manzaranın güzelliği ile hem de sıcak Giresun halkı ile kaynaştı. Yöre halkı tarafından son derece konuksever biçimde karşılanan konuklarımız daha sonra Aymaç tepesinden yaylaların güzelliğinden son derece etkilendi. Kümbet yaylasından sonra Koçkayası tesislerinde Giresun üniversitesi devlet konservatuarı öğrencilerinin müzik sunumu eşliğinde öğle yemeği verildi. Ardından Kulakkaya yaylasına gidildi ve Kulakkaya Belediye Başkanının konukseverliğinde çay molası verilerek, yaylanın eşsiz güzelliğinde fotoğraflar çekildi. Yayla turlarının ardından akşam Giresun’a dönüldü. Konukların yorgun ama son derece mutlu oldukları ve de şimdiye kadar katıldıkları birçok sempozyumdan daha güzel bir organizasyon olduğunu belirttiler. Giresun’un yaylalarına sahip çıkması gerektiğini ve şimdiye kadar gezdikleri yaylalardan daha güzel bulduklarını ifade ettiler.

   Sempozyumun üçüncü gününde, konuklara rehber eşliğinde ilk olarak Giresun kalesi gezdirildi, daha sonra Espiye Andos kalesine gidilerek tarihi alanda eşsiz manzara karşısında konuklarımız bol bol fotoğraf çekimi yaptılar. Tirebolu da öğle yemeğinin ardından Tirebolu kalesi gezildi ve daha sonra konuklarımız için Tirebolu da konuksever Tirebolu önde gelenleri tarafından çay molası verildi. Daha sonra konuklarımızın bir kısmı geri dönüşler için Trabzon’a gönderilirken, diğer konuklarımızla birlikte Giresun’a dönüldü.

 

   Sempozyumun ardından konuklarımız, Giresun halkının ve sempozyuma destek veren tüm kamu ve özel kurumların son derece başarılı olduğunu vurguladılar. Giresun’un tarihi ve doğal güzelliklerinin son derece başarılı bir şekilde gösterildiğini ve sempozyumun amacına ulaştığını belirttiler. Turizm konusunda Türkiye ve uluslararası alanda önemli konukların ve akademisyenlerin bulunduğu sempozyumda, akademisyenler Giresun’un tarihi ve doğal güzelliklerinin daha iyi pazarlanması ve alternatif turizm çeşitlerinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladılar. Giresun adasının turizm açısından daha iyi işlenmesi gerektiğini ayrıca, Giresun limanının turizme kazandırılması gerektiğini belirttiler. Giresun turizmine destek veren kamu kuruluşlarının ilgisini ve Giresun üniversitesinin turizm konusundaki çabasının son derece olumlu olduğunu ve de Giresun’un turizm konusunda hak ettiği yerin daha üst düzeylerde olması gerektiğine işaret ettiler.

 

Sempozyum konuklarımız son derece mutlu ve güzel anılarla 9 Ekim 2010 tarihi akşamı düzenleme kurulu ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek Giresun’dan ayrıldılar.

 

  

sitesinden 24.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.