Karadeniz Turizm Sempozyumu

Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı'nın koordinatörlüğünde, 07-09 Ekim 2010 tarihlerinde yapılacak.

BÜYÜK ORGANİZASYON

“Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu”

 Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı’nın koordinatörlüğünde, 07-09 Ekim 2010 tarihlerinde Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güncel turizm sorunları ve turizm politikalarının konu alınacağı “Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu”  düzenlenecektir.

Sempozyum Programı

7 Ekim 2010 / I.Gün

09.00 Açılış Programı

Sempozyum Kayıt

10.00 Açılış Konuşmaları

Sempozyum Genel Koordinatörü

Prof. Dr. Sayın Mustafa Türkmen

Giresun Üniversitesi Rektör Vekili

Prof. Dr. Sayın Ersan BOCUTOĞLU

Giresun Valisi Sayın Mustafa YAMAN

(Arzu Ettikleri Takdirde)

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY

(Arzu Ettikleri Takdirde)

11:00 Kahve Molası

11:30 Konuk Konuşmacılar

Sayın Başaran ULUSOY (TURSAB Başkanı)

Prof. Dr. Sayın John E.HALL (Deakin University)

12:30   Öğle Yemeği

14:00   Sunumlar

18:00   Kapanış Paneli

19.00   Kokteyl

8 Ekim  2010 / 2. Gün

Kümbet ve Kulakkaya Yaylaları Gezileri

9 Ekim 2010 / 3. Gün

Giresun, Espiye ve Tirebolu Gezileri

Etkinlik Alanı:

Giresun Üniversitesi Güre Yerleşkesi

GİRESUN

Giresun Valiliği,

Giresun Belediyesi ve

Giresun Üniversitesi Rektörlüğü

 

************************************

        Prof. Dr. Mustafa TÜRKMEN

Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı

Uluslararası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu Genel Koordinatörü

   “ULUSLARARASI DOĞU KARADENİZ TURİZM SEMPOZYUMU” Giresun Üniversitesi öncülüğünde, Giresun Valiliği ve Giresun Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenmiş olup,  7–8–9 Ekim 2010 tarihlerinde Giresun’da gerçekleştirilecektir. Uluslararası Doğu Karadeniz Sempozyumu, Doğu Karadeniz Bölgesinin mevcut turizm arz ve talebinin incelenmesi, yeni turistik ürünler geliştirilmesi, bölgenin güncel turizm sorunları ve turizm politikaları üzerinde durmayı amaçlayan, akademik sektörel ve Bakanlık temsilcilerinin buluşmasının planlandığı bölgenin Turizm alanındaki farklılıklarını ortaya koyan bir sempozyum olarak tasarlanmıştır. Öncelikli amaç, rekabet şartları her gün zorlaşan turizm pazarında yeni bir turizm pazarı olma konusunda Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesini sağlayabilmek için yeni turizm stratejilerini, politikalarını ve ürünlerini ortaya koyabilmektir. Doğu Karadeniz Bölgesinin şimdiki ve gelecekteki turizm sorunları, turizm potansiyeli ve turistik ürünleri ele alınarak, bölgenin turizm açısından talebini artırmak için çözüm önerileri aramayı planlamaktadır.

  Ülkemize gelen turist sayıları incelendiğinde yıllar içinde artış eğilimi gösteren bir yapı ile karşılaşmaktayız. 2008 yılında iç ve dış turist sayısı Turizm Bakanlığı istatistiklerine göre yaklaşık 31 milyon kişi olarak gerçekleşmiş olup, buradan elde edilen gelir yaklaşık 22 milyar dolarlık bir hacmi ifade etmektedir. 2009 yılında ise turist sayısında ulaşılan 32 milyon kişiye karşılık elde edilen gelirde bir artış yerine az da olsa bir düşüş gözlemlenmektedir. Küresel çapta meydana gelen krizlerin doğrudan etkilerini turizmin kırılgan talep yapısı nedeniyle en hızlı ve belirgin bir şekilde bu rakamlardan takip etmek mümkündür. Genellikle lüks tüketim olarak algılanan ve kişilerin harcanabilir gelirleri ile doğrudan ilişkili olan turizm olgusunun ülkemizdeki sürekliliğini sağlamak öncelikli hedeflerimizden olmalıdır.

   Sempozyumun doğal amaçlarından biri de bu hedeflere ulaşmak için, üniversitelerin asli görevlerinden olan toplumsal farkındalığı arttırmak, bilimsel çalışmalar aracılığı ile sorunların tespitine olduğu kadar olası çözüm yollarını da önermektir. Mevcut durumda Akdeniz ve Ege bölgelerimizde yoğunlaşan ve mevsimlik özellik arz eden turizm faaliyetlerinden ve gelirlerinden nispeten daha az faydalanabilen Karadeniz bölgesi için alternatif turizm çeşitlerinin uygulanabilirliğini tartışmaya açmak sempozyum sonunda ulaşmayı arzuladığımız hedeflerden biridir.

   Bölgenin turizmden aldığı payın arttırılması demek paydaşlar olarak nitelendirdiğimiz bölgemizin diğer şehirleri için de (Trabzon, Samsun, Ordu, Gümüşhane, Rize ve Artvin gibi) refahın artması anlamına gelecektir. Bu nedenle sempozyumu sadece Giresun için değil Karadeniz bölgesi için bir fırsat olarak görmekteyiz. Üniversitelerin temel anlamı olan evrensel bilgi üretimi ve bu bilgiyi toplum faydasına kullanma aracı olma noktasında Giresun Üniversitesi olarak “Doğu Karadeniz Turizm Master Planı”nın gündemde olduğu bu günlerde nasıl katkıda bulunabiliriz sorusuna cevap olarak bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik. Bölgenin mevsim özellikleri nedeniyle deniz, kum, güneş anlayışının turizmden beklenen yararı üst düzeylerde sağlamayacağı ortadadır.

   Bölgenin değerleri öncelikli olarak ele alınmalıdır. Bundan kasıt mevcut durumunun analizinin doğru bir biçimde yapılmasıdır. Bu sayede yayla turizmi öncelikli olmak üzere kış turizmi, kültür turizmi, spor Turizmi, sağlık Turizmi, konferans Turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi öncelikli hedef olmalıdır. Yeni iş alanlarının yaratılması ve istihdamın arttırılması ile de bu gelişim sürecinin doğal bir sonucu olarak bölge ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılar sağlayacağı kaçınılmazdır.

   Bu anlamda, önümüzdeki yıllarda da Turizmin önemini bölgemizin gündeminde tutabilmek ve bu konuya süreklilik ve sürdürebilirlik kazandırmak adına bu kapsamdaki etkinliklerin geleneksel hale getirilerek diğer illerde de düzenlenmesi en büyük dileğimizdir.

  

sitesinden 24.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.