Giresun'da Kayıp Kentler Var

Giresun'da, Giresunluların bilmediği eşsiz güzellikler ve kaybolmak üzere olan eski yerleşim yerleri var.
 
*Bu kayalık çevresini incelemeye gelen mühendisler engellendi mi? *Dereli Kaymakamlığı buraları için çalışmamı yaptı,gezinti mi?
*Giresun İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü, Dereli Maden köydeki Meryemana Manastırı için ciddi bir araştırma ile bu tarihi güzellikleri ortaya çıkarılması için neler yaptı?
 
*3 bin km’den tarihi kalıntılarımızı gezip görmeye gelenler var, 4 km’den yüzüne bakan yok!
 
* “Giresun sanayi kenti değil,turizm kenti olacak”  diyenler, bu eski eserleri korumak, gelecek kuşaklara bırakmak ve meraklılarına göstermek için hangi çalışmaları yapıyor…
 
*Kayalıkarın altındaki ormanın içinde yatan çanı kim çıkaracak ?
 

KAYIP_(8).jpg 

Giresun’da, Giresunluların bilmediği eşsiz güzellikler ve kaybolmak üzere eski yerleşim yerleri var.İşte bunlardan birisi’de Dereli ilçemize gelmeden  4 km sola saptığınızda ulaşacağınız Hisarköy ve Maden köyü…

 KAYIP_(9).jpg

 

 

Madenköy eskiden agaclik bölge oldugu icin bir adim sonra nereye bastiginizi bilmeyip kayalardan asagi düsme tehlikeside bulunuyor onun icin bilen biriyle gitmenizi tavsiye ederim.
konum olarakta cevreye o kadar hakim bir alanda yapilmiski kilometrelerce alanda en ufak hareketlilik olsa hemen farkina varilabilecek bir yer ,buda zamaninda güvenlige ne kadar önemagaclik bölge oldugu icin bir adim sonra nereye bastiginizi bilmeyip kayalardan asagi düsme tehlikeside bulunuyor onun icin bilen biriyle gitmenizi tavsiye ederim.
konum olarakta cevreye o kadar hakim bir alanda yapilmiski kilometrelerce alanda en ufak hareketlilik olsa hemen farkina varilabilecek bir yer ,buda zamaninda güvenlige ne kadar önem
Rumların yaşadığı bir köy olarak biliniyor.Merkez Karalı Köyü Rumlarının ilk yerleştiği yer diye anlatan yaşlılarımız vardı.Yüksek kayalıkların üzerinde Meryemana Manastırı olduğu Giresun haritaları üzerinde gösteriliyor.Buranın etrafında kayıp kent olduğunu iddia edenler var.

KAYIP_(1).jpg 
 
Kayalıklar üzerindeki manastır sütun başlıkları açık alanda duruyor.

Tarih ve yerleşim yeri olarak Sümela’dan daha çok alan kapladığını iddia edilen bu eski yerleşim yerleri, defineciler çoğu yeri tahrip etmiş durumda. Yıllar önce buraları incelemek için gelen mühendislerin engellendiği söyleniyor. Güdül dağlarında da kilise kalıntıları var.Sayıları iyice azalan kemer köprülerimiz koruma altında değil….

 
KAYIP_(10).jpg 

 

 

İşte buraları için bizlere ulaşan anlatımlar:

Hüseyin Gazi Menteşoğlu: Bu kayalık üzerindeki manastıra gelen yiyecekler önce aşağı Yumrahisar'a gelirmiş.Oradan orman içinde kağnılarla patika yoldan,kayalık üzerindeki manastıra çıkartılırmış.Bu manastırda çan çaldığında Çalca köyünden duyulurmuş.Bu çan şimdi ormanın derinliklerinde yatıyor.Hemen altında kiliseden dönme cami vardı.Bu eser camiyi katlettiler.Yerine yenisi yapıldı. Bu kilisenin iki sütun başlığı hala cami yanında duruyor.Daha doğrusu ben 8 ay önce gittiğimde duruyordu.Kayalık çok yüksek ve altı orman.Ormanın bitiminde bu derenin karşısında bahsettiğim cami var…

 
KAYIP_(2).jpg 

Ulaş Karakaya: "Burası tarih ve yerleşim yeri olarak sümela’dan cok fazla bir alan olup define türü arayislar sonucunda tahrip edilmiştir.Bundan birkaç sene önce bir mühendis burayla ilgili bir çalışma yaptı ama engellendiğini biliyorum.Acı olan sudur bu değerin orada olup yıllarca fark edilememesidir.Onlarca Giresun belgeseli ve kaynakta bu yapinin adi ve tarihiyle ilgili hiçbir bilgi bulunamamaktadır.

   Burayla ilgili en son Dereli kaymakamlığının bir çalışması vardı. O çalışmada sadece gezinti olarak kaldı.Arti tevazu göstermeyeceğim bu yerleşkeyi amatörde olsa görsel sunum olarak ilk anlatan kişi benim (bkz. KAYIP KENT 1).Sayın Süleyman Potur gibi duyarlı ve bu kültüre bağlı yüreği Giresun aşkıyla yanan sayısı azda olsa dostlarımızın varlığına şükrediyorum..Saygılar sunuyorum.

 

 

 

 

KAYIP.jpg

 

 (Kaynak Kişiler: Süleyman Potur, Ulaş Karakaya, Hüseyin Gazi Menteşoğlu, Ayhan Kurtulan)

 
KAYIP_(3).jpg 

 

KAYIP_(4).jpg 

KAYIP_(5).jpg 

KAYIP_(7).jpg  

 

 

sitesinden 21.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.