Kerasus'ta Kirazın Kirazın Adı Var

Kiraz Giresun'un anavatanı diye geçer.Kerasus adının kirazdan alındığı söylenir,yazılır,çizilir.Kirazın Giresun'da dünyaya yayıldığını bilmeyen yoktur.

Derelinin yüksek orman kesimlerinde Ağustos,Eylül aylarında bile kiraz meyvesi görülür….

Gel gör ki Giresun’da Kiraz budamasını bilende yoktur.Kirazdan geçimini sağlayan da.Kiraz Giresun’da ekonomiye katkı da sağlamaz.

Kiraz çiftlikleri,kiraz bahçeleri Tekirdağ’da,İzmit’te,Amasya’da,Isparta’da dır.

Buralarda çiftçiler Dalbastı,İzmir Garası,Napolyon,Türko,Karga Yüreği, Lambert, Sweetheart, Lapins, Regina, Van, Bing,

Her yıl bu illerde kiraz güzelleri seçilir.Kiraz festivalleri yapılır.Giresun bu etkinliklerden bihaberdir.Emek isteyen meyveciliğe Giresunlu hep uzak durmuştur.

Giresun Ziraat Müdürlüğü,Giresun Ziraat Odası,Giresunlu çiftçiler yıllardır tek ürün olan fındığın peşinde dolanıp dururlar.

Giresun’da ziraat kurumları,qalternatif ürün olarak Giresun adının verildiği kirazdan hep uzak durmuşlardır.

Amasya çiftçisi elmadan sonra kirazı da geçim kaynağına dönüştürerek;”Bizler Türk çiftçisinin vitriniyiz” diyorlar...

İşte gurur duydukları kirazdan elde ettikleri gelirler.Onları bir dinleyelim bakalım….

Kiraz Festivalinde

Birinci Belli Oldu!

*Geleneksel Hale Gelen Kiraz Teşvik Yarışması Amasya Belediyesi Mehteran Ekibinin Konseri İle Şenlendi

AMASYA-Geleneksel Hale Gelen Kiraz Teşvik Yarışması Amasya Belediyesi Mehteran Ekibinin Konseri İle Şenlendi.

   Şehzadeler Gezi Yolunda düzenlenen yarışmayı Amasya Halil İbrahim Daşöz, Milletvekilleri Akif Gülle, Avni Erdemir, Garnizon Komutanı Mustafa Canatan, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya İl Emniyet Müdürü Ayhan Acet, Amasya Eski Milletvekillerinden Amasya Gazetesi Köşe Yazarı Gönül Saray ve çok sayıda vatandaş izledi. Programda konuşan İlyas Köylü kiraz üreticisi Fehmi Reçber; “Meyveler ve kirazın insan beslenmesindeki önemine vurgu yaparak meyve yetiştirmek emek ister çaba ister. Şefkat ve sevgi ister. Bizler meyvelerimize çocuklarımızdan daha fazla ilgi ve şefkat göstermekteyiz. Buradaki ürünler bütün çiftçilerin emeğidir sevgisidir şefkatidir. Bunu sizlere sunmaktan da gurur duyuyoruz” dedi. 

   Kiraz yetiştiricileri sonrası konuşan Tarım İl Müdürü Ahmet Millici, “91 yıl önce Büyük önder Atatürk’ün “Milletin İstiklalini yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diye dünyaya haykırdığı Amasya, Orta Anadolu ile Karadeniz arasında geçit bölge karakterinde olup polikültür tarıma elverişli bulunmaktadır. İlimiz ekonomisinde Tarım en önemli sektör olup, istihdamın %61’ini oluşturmaktadır.

   2009 yılı verilerine göre 29.390 çiftçi ailesinden 147.000 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2009 yılı Bitkisel ve Hayvansal Üretimin parasal değeri 1,1 milyar TL’dir. İlimizin verimli ovalarında başta hububat, şekerpancarı ve kuru Soğan olmak üzere mikroklima özelliği olan vadilerinde her türlü meyve sebze kıraç ve yamaç arazilerinde kaliteli tütün ve bakliyat yetiştirilmekte olup, kendine has kokulu Misket Elması ile çiçek bamyası dünyaca ünlüdür.

   Amasya’mız meyvecilik bakımından da Türkiye’nin vitrin illerinden biridir. 253.029 hektar tarım alanın 4.783 hektarında meyvecilik yapılmaktadır. Amasya çiftçisi geçen yıl Tarımsal gelirin % 7,0’sini meyvecilikten kazanmıştır. 2009 yılında 37 milyon TL değerinde 25.000 ton kiraz üretilmiş olup, kirazdan elde edilen gelir; tarımsal gelir içerisinde % 3,5’lik bir paya sahiptir.

   Dünya kiraz üretimi ortalama 2.300.000 ton, Türkiye’deki üretim miktarı ise 350 bin ton civarında gerçekleşmektedir. Dünya kiraz üretiminde ülkemiz % 15’lik pay ile ilk sırada yer almaktadır. İlimiz ise kiraz üretimi bakımından ülkemizde % 6’lık dünya üretiminde ise % 1,1’lik bir pay elde etmektedir. İlimiz özellikle kiraz üretiminde bir marka olabilme adına büyük çaba göstermektedir. Amasya genelinde çok erkenci çeşitlerden Dalbastı, İzmir karası, Ortanca çeşitlerden Karga Yüreği, Napolyon, Türko, Geç çeşitlerden ise Isparta, Van, Bing, Lambert, Sweetheart, Lapins, Regina ve Dünya pazarlarında “Türk Kirazı” olarak satışa sunulan 0900 Ziraat kirazı başlıca çeşitlerimizdir. 2000’li yılların başında toplam kiraz üretimi içinde ihraca uygun nitelikte kiraz üretimi %10’lar civarında iken şu an bu oran %20’lere yükselmiştir.

   Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde son yıllarda tesis edilen kiraz bahçelerinden ürün alınmasıyla birlikte ihracata uygun kiraz üretimi, toplam kiraz üretiminde %40’lar seviyesine yükselecektir. Başta Özel İdare kaynaklı olmak üzere, gerek Bakanlık gerekse SYDF kaynaklı olarak gerçekleştirilen projelerde son dört yılda 3.850 dekar ihracata uygun çeşitlerle kiraz bahçesi tesis edilmiş olup, sadece bu bahçelerin tam anlamıyla üretime geçilmesiyle yıllık ortalama 12.BİN ton ihracata uygun kiraz üretimi sağlanacaktır. İlimizde ihracata yönelik meyve üretimini geliştirmek amacıyla özellikle İl Özel İdaresi kaynaklı olarak meyve yetiştiriciliğine önümüzdeki dönemde de büyük destek vermeye devam edilecektir.

    Bu amaçla her yıl yaklaşık 700.BİN TL’lik kaynak meyvecilik projelerine ayrılmıştır. 2009 yılında Amasya çiftçisine Bitkisel ve Hayvansal desteklemeler kapsamında toplam 22 milyon TL karşılıksız tarımsal destekleme primi ödemesi yapılmıştır. Verilen bu desteklemeler ve Müdürlüğümüz çalışmalarının başarıya ulaşmasında toprağını seven yenilikleri ve teknolojiyi çabuk kavrayan kültürünü ve asaletini tarihinden alan şehzadeler şehri Amasya çiftçisinin payı büyüktür. Bu duygu ve düşüncelerle biz Tarım İl Müdürlüğü olarak yeni Tarım Tekniklerini ve Bakanlığımızca hazırlanan projeleri her zaman Milletimizin gerçek sahibi ve efendisi olmaya layık olan çiftçilerimize aktarmaya ve destek olmaya devam edeceğiz.

   Kiraz Yetiştiriciliğini Teşvik Yarışmasına 70 çiftçi katılmış olup müsabakaya katılanlara 11.000TL nakdi ödül dağıtılacaktır. Çalışmalarımızda bizlere her zaman destek olan, başta Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza, İl Genel Meclisi Üyelerimize, Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcilerine teşekkür ederim. Bu vesile ile çiftçilerimize bol verim ve kazançlar diler saygılarımı sunarım’ dedi.

   Yarışmaya katılan kirazların bahçe puanı, standart çeşit özelliği, renk, tat, koku, aroma,  meyve olgunluğu, kasa dizaynı gibi konularda değerlendirilmesi sonucunda; Merkez İlçe Göllübağlarından Yavuz Selim Yücel Birinci, Merkez İlçe Helvacı Mahallesinden Kenan Yalçın İkinci, Merkez İlçe İlyas Köyden Fehmi Reçber üçüncü, Merkez İlçe İlyas köyden Abdullah Yıldızeli dördüncü Merkez İlçe Yıkılgan köyden Enes Göl ise beşinci oldu.

sitesinden 24.11.2024 tarihinde yazdırılmıştır.