Ana Sayfa » Güncel
YÜCEL ÖNER'E TRT'DEN YENİ GÖREV
06 Kasım 2017 Pazartesi 23:22
Giresun’un yetiştirdiği değerlerden ses sanatçısı, Giresun türküleriyle bütünleşen Yücel ÖNER, TRT adına Müzik derlemeleri Program çekimlerine Ege ve Akdeniz bölgesinde devam ediyor...

 

 

YÜCEL ÖNER'E TRT'DEN YENİ GÖREV
Giresun’un yetiştirdiği değerlerden ses sanatçısı, Giresun türküleriyle bütünleşen Yücel ÖNER, TRT adına Müzik derlemeleri Program çekimlerine Ege ve Akdeniz bölgesinde devam ediyor...

Zeki AL (giresunlubakış)

Giresun: Bağlamanın Doğu Karadeniz’de başkenti. Geçmişten geleceğe mal olmuş, bugünlere ulaşmış, dillerden düşemeyen Giresun Türkülerini her Giresunlu ve komşu il ses sanatçıları az-çok mırıldanır, yanlış doğru söylemeye çalışır.

Yüzlerce THM ve yöresel sanatçımız var. İçlerinden Giresunlu THM sanatçısı olarak bu türküleri albüm yapan, kaset yapan ÖNER'den başkası yoktur..Son yıllarda Giresun Türkülerine klip çekenle oldu (Mehmet Ay, İbrahim Damcı, Özkan Karadeniz) 
Bizim bu türkülerimizin çoğunu Yücel Öner'den başka Ordulu, Trabzonlu THM sanatçılar okumuş.TRT’de az-çok söyleyen başka il sanatçılar da olmuştur. Bırakın, etrafınızdaki sıradan Giresunlu vatandaşı, müzikle uğraşan Giresunlulara; “Tarihe mal olmuş, Giresun türkülerini en güzel kim okur?” diye sorduğunuzda, alacağınız cevap: Ümit Tokcan’dır. Tuğrul Şan’dır.
“Giresun Türkülerini en layıkı ile okuyan Giresunlu sanatçı kimdir?” diye sorulduğunda ise, ortak ses; “Yücel Öner’dir!”
Peki, 400 tane olduğu söylenen Giresunlu yöresel ve THM sanatçıları hangi türküleri söyler? Günümüzde söylenenler, Giresun ile ilgisi olmayan, gelecekte hatırlanması zor, bir hafta sonra unutulan Giresun kültüründe yer bulmayacak, ordan-burdan, başkalarının eserlerinden esinlenerek günübirlik ezgiler, bestelerdir..Bu sanatçılarımıza sorsanız, “Şu kadar bestem var.Bu kadar eserim var” diyeceklerdir. Akılda kalan ne var? Çok az….Piçoğlu Osman Türküleri ile Hüseyin Bıçak’tan 3-4 türkü. Erdal Güvendi’den 1-2 türkü vs..Peki diğer sanatçılarımız ne yapar? Adeta iki tele mahkum tavırlarıyla yıllarını tüketirler..Anonim müziklere söz yazıp okuma gayretinde gibi görünürler..Dahası geleceğe bir kalıcı eser bırakma yerine, kendilerini unutturma gayretindedirler..

Unutulmak üzere olan Mican, Oy Asiye, Kömürlük Dağı, Garip (Uzun Hava), Sokak Başı, Çatak Altı, Tamzara(Uzun Hava), Merekte Sarı Saman, Çınarların Söğüdü, Al Perde, Aksu Derler Adına, Çavuşlu Diye Diye, Altını Bozdurayım, Giresun’un Evleri, Miralay, Uzun Kavak, Eşref, Tarlalar Salkım Saçak ve daha nice Giresun türküleri....

Bu türküleri söylemek zordur. Günümüzde Giresun Türkülerini bol bol yorumlamak, gündemde tutmak, elinde fırsatı olmayan, TV’lere çıkamayan, şenlik-şölen ve festivallere davet edilmeyen Giresun Merkezde yaşayan sanatçılarımıza kaldı.

Giresun Türküleri; Giresun Müziki Cemiyetlerinde, Giresun Belediye Konservatuarında görev alanlar sayesinde yaşatılmaktadır. Onlar da Giresun Türkülerini Giresun dışına taşıyamayarak, Giresun’da kendi çalıp, kendileri söylemeye halen devam ediyorlar.

TRT’de yer alan bu Giresun Türkülerini layıkıyla okuyan sanatçımız yok mu? Var! Yücel Öner var. Yücel Öner’i Giresunluların yakından tanıması için referansa gerek yoktur. Birlikte yıllarca sahne aldığı Ümit Tokcan’a, Neşet Ertaş’a, Tuğrul Şan’a, İbrahim Can’a sormaya da gerek yoktur. “Garip’i” Türkiye’de söyleyebilecek 2 türkücüden birisi Yücel Öner’dir..Yücel Öner’in bu özelliğini bilen kaç Giresunlu vardır? İşte orası su götürür. Giresun’un kendi sanatçısını, değerini tanımama gibi başka bir özelliği de budur!

Yücel Öner 3-4 yıl önce, her Giresunlunun evinde bulunması gerekli bir CD’ye Giresun’un bu ölmez türkülerini okumuş. Arşiv niteliğinde gelecek kuşaklara bırakılacak tek CD. 19 Giresun Türküsü içinde bulunduran bu CD, 55 dakika sürüyor. CD buran buram Giresun kokuyor. Yücel Öner’in Giresunlulara bir sürprizi daha var…Yakında hazırlığa başlayacak..
Peki, Yücel Öner Kimdir?
“Tombulum” Parçasıyla patlayan, “Fıtık Gibisin” ile yıldızlaşan, “Türkmen Gelini” ve “Eğer Yalansa” ile duraklayan “Hasat Zamanı “ ile tekrar hatırlanan, o kadar çok fırsatları yakalayıp, gelmek istediği yere bir türlü gelemeyen, çok genç yaşta gurbete çıkıp, Türkiye’nin büyük saz ve türkü ustaları ile yurt içinde ve yurt dışında sahne almış Giresun’u sırtında taşıyan bir değerimiz, bir sesimiz. “Giresun Kültürü” nü geleceğe taşımak adına CD’ye okuduğu 19 Giresun Türküsü’nü çok az bir ücretle Giresun Derneklerinin kalkınması için veren, bir o kadar da Giresun sevdalısı..
250’den fazla bestesi olan, bir çoğu TRT’de arşivinde bulunan, içinde Ahmet Kaya, Hakan Peker, Ebru Gündeş, Ceylan, Zafer Peker ve Emrah gibi daha bir çok ünlü sesin okuduğu eserlerinin yanı sıra yeni yeni beste çalışmalarını sürdüren Yücel Öner’i yeni bir CD hazırlığı içinde Unkapanı’da bulduk.
Bundan sonraki çalışmalarında kendini Karadenizli sanatçılara adadığını, yeni yeni seslerin çıkması için çalışacağını belirten Yücel Öner, Türkü derleme, 
Klip, Tv Yayını, Dizi ve Albüm gibi paket müzik çalışmaları yapmayı hedeflemişler. En önemlisi ise en kısa zamanda MESAM vs..gibi “Karadenizli Sanatçılar Birliği Derneğini” kurup, Karadenizli sanatçıların hakkını her alanda-İnternet, radyo, Tv, İş yerleri vs..- koruma ve kollamayı düşünüyorlar. Karadenizli sanatçıların emeğini almaları için çaba içinde olacaklarını belirtiyorlar.
Bugünlerde, TRT Müzik DERLEMECİ YÜCEL ÖNER Adlı program çekimleri Ege ve Akdeniz bölgesinde devam ediyor...
Giresunlu ve Karadenizli sanatçıların başarılı olması dileğiyle..

Haber: ZEKİ AL

 



Etiketler : vatangiresun.giresunmedyaplatformu.sadi, toygar.ismail, akdoğan,, erdal, avcı.ömer, mutlu, karaman.abdurrahman, ada,,


Bu Haber Toplam 15973 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: