Ana Sayfa
YÖK, Giresun'a Kan Kaybettiriyor
11 Ocak 2011 Salı 09:55
Giresun Üniversitesi'nin süre bittiği halde aylardır vekil Rektörler tarafından yönetilmesi Giresun'a kan kaybettiriyor.

Giresun Üniversitesi Vekil Rektörlerle Kan Kaybediyor  

 
Hukukcular Vekâleti Uygun Görmüyorlar
 

Giresun Üniversitesi rektörlüğüne vekaleten atanan Prof. Dr. Yılmaz CAN’ın vekaleten görevde  olması hukukçular arasında da tartışmaya neden oldu. Hukukçuların bir bölümü 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesinin a fıkrasına göre üniversitelerin vekaleten yönetiminin hukuken altı ayı geçemeyeceğini iddia ediyorlar. YÖK Kanunu’nun rektör atamalarını düzenleyen ilgili maddesine göre;

   Madde 13 – a) (Değişik:17/8/1983 - 2880/7 md.) (Değişik birinci paragraf: 18/6/2008-5772/2 md.) ………… …Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır. ………….

   Hukukçuların büyük çoğunluğuna göre, rektör atamalarını düzenleyen maddenin yukarıda verilen kısmına dayanarak, üniversitelere vekaleten rektör atamaları en fazla altı ay ile sınırlıdır.

   Hukukçuların bu iddiasına göre Giresun Üniversitesi’ne vekaleten atanan Prof Dr. Yılmaz Can’ın vekaleti kanunen geçersizdir.

 

 
1-   Altı aydan sonra üniversiteyi vekaleten yöneten rektörün aldığı bütün kararlar hukuken geçersiz duruma düşebilir.

2-   Vekaleten yöneten rektörün bilhassa yaptığı ihaleler hukuken geçersiz durumda olabileceğinden daha sonra verdiği maddi kararlar üzerine zimmet olarak geri dönebilir.

   Bütün bunların yanı sıra bazı hukukçular da, YÖK kanunundaki ilgili maddenin üniversitedeki asil rektörün herhangi bir nedenle 6 ayı aşkın bir süre görevini vekaleten bıraktığı takdirde üniversitede seçim yapılıp yeni rektörün seçilmesi gerektiğini iddia etmektedirler. Aynı şekilde Giresun Üniversitesi’ndeki rektörlük seçim sürecinin ilgili maddenin kapsamından farklı olduğunu söylemektedirler. Dolayısıyla Giresun Üniversitesi’ni vekaleten yöneten Prof. Dr. Yılmaz Can’ın görevinin ve aldığı kararların hukuka uygun olduğunu iddia etmektedirler.

 

   Sonuç olarak belirsizliğin sürdüğü ve arapsaçına dönen Giresun Üniversitesi rektörlük seçim sürecinin Giresun’u ve Türkiye’yi bir süre daha meşgul edeceği görülmektedir.

******************************

   YÖK ve YÖK'ü bu zamana kadar eşi benzeri görülmemiş bu uygulamaya sevk edenler günahınız daha fazla çoğalmadan bu işi biran önce layıkıyla çözün.Yoksa GİRESUN ve GİRESUNLULAR sizi affetmeyecektir.

******************************

   Son sözümüz Sn.Cumhurbaşkanı'mıza; yanlışlığa göstermiş olduğunuz tepkiden asla geri adım atmayınız.Giresun'un önüne taş koymaya çalışanlara müsade etmeyiniz.Üniversitede daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en doğru kararı vereceğinizi bekliyor, sürecin biran önce sonuçlanmasını arzu ediyoruz.GİRESUN mevcut durumu hiç haketmiyor.En kısa zamanda işi aslına emanet etmenizi diliyoruz.

******************************

Üniversitede yapılan seçimde en çok oy alan ilk üç isim.

Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar

Prof. Dr. Mustafa Türkmen

Prof. Dr. Aygün Attar
 

 



Etiketler : YÖK,, Giresun'a, Kan, Kaybettiriyor,


Bu Haber Toplam 9173 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: