Ana Sayfa » Güncel
Topal Osman Ağa Sinemaya Geliyor
21 Aralık 2011 Çarşamba 11:59
Tarihin karanlıklarındaki sis perdeleri aralanıyor. Topal Osman Ağa beyaz perdeye geliyor.

KARANLIKLAR "BEYAZ PERDE"de AYDINLANACAK...

Giresun'un tarihi kahramanı Topal Osman Ağa ve Kurtuluş Savaşı'mızın Komutanı Gazi Mustafa Kemal, Giresun Federasyonu'nu ziyaret etti.

Yapım aşamasındaki ‘Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman Ağa’ sinema filminin yönetmen ve oyuncuları Giresun Federasyonu’nu ziyaret etti. Topal Osman Ağa’nın tarihte bıraktığı derin izlerden yola çıkılarak senaryolaştırılan film, Balkan Savaşlarından başlayarak Kurtuluş Savaşı’nın tarihe damga vuran olaylar anlatılıyor. Topal Osman Ağa’nın hayatı ekseninde Kurtuluş Harbi, Rus ve Ermeni çetelere karşı verilen mücadeleler dile getiriliyor.

Başkan Hasan Turan, ecdadımızla ilgili bu tür projelere destek verilmesi gerektiğine olan inancını dile getirdiği konuşmasında, Dersim gibi bu konunun da açığa çıkarılıp tartışılmaya ihtiyacı olan  konuların başında geldiğini ifade etti. Geçmişimizdeki karanlık kalmış noktaları açığa çıkardığımızda geleceğimiz de aydınlık olacaktır mesajını veren Turan, film gösterime girdikten sonra, Atatürk gibi evrensel bir şahsiyete Muhafız Alayı komutanı yapmış olan bir kişinin nesli olan Giresunluların yürüyüşlerinin bile değişeceğini kaydederek, filme bütün Giresunluların ellerinden gelen bütün destekleri vermesi gerektiğini söyledi. Turan, “Bu tarihe karşı borcumuzdur. Bunu yerine getirdiğimizde geleceğe karşı da sorumluluklarımızın bir kısmını yerine getirmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

       GDB Başkanı Halil Kütük

Toplantıya katılan Giresun Dernekler Birliği Başkanı Halil Kütük filmin yönetmeni Atilla Akarsu ile 20 yıl öncesine varan bir hatırasını anlatarak, geçmişte devletin en üst kademelerine varana kadar bu konuyu birlikte anlattıklarını, bugün neticeyi almaktan mutlu olduklarını ve Giresunluların hakettikleri şekilde geçmişi ile beraber toplumun gönlünde değerini mutlaka bulacağını söyledi.

Mehmet Kuğu;”Giresun Başka Ülkede Başkent Olurdu”

GİRFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kuğu; " Topal Osman filmi ile Giresunlunun daha da övüneceğini,  film gösterime girene kadar her türlü desteği  de vermeye hazır olduğunu belirterek,” Kurtuluş Savaşlarında 2 gönüllü alay ile vatan savunmasında en önde giden Giresun,  başka bir devlette olsaydı o ülkenin başkenti olurdu” dedi.

Topal Osman Ağa filminin yönetmeni Atilla Akarsu; İnsanları yargılamayı değil, Cumhuriyeti anlatıyoruz” dedi.

Topal Osman Film Yönetmeni Atilla Akarsu Zeytinburnu’nda GİRFED Topal Osman filmi tanıtım projesinde gördüğü ilgiyi görünce,”Neresinden başlayacağımı ben de bilmiyorum.Nasıl anlatsam acaba” diyerek, bu filmin uzun soluklu bir proje olduğunu belirtti.

Gösterime girme hızının Giresunlulara bağlı olduğunu söyleyen Akarsu; “10 gün önce motor dedik.İşe başladık.İnsanları yargılamayı değil, Cumhuriyeti anlatıyoruz.Giresun hem gönüllü alay kuruyor.Hem işgal görmüyor.Hem de Rusları Batum’a kadar kovalıyor. Bunları anlatıyoruz” diye konuştu.

        Mehmet Kuğu, Selahattin Taşdöğen ve Ramazan Yılmaz.

Selahattin Taşdöğen;”Giresun Belediyesi’nden

ilgi görmedik, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’e, Giresun STK’larına teşekkür ediyorum" dedi.

        Zeki Al ve Selahattin Taşdöğen

Sanat yönetmeni Selahattin Taşdöğen katıldığı İstanbul GİRFED Topal Osman gecesinde Giresun Belediyesi’nin ilgisizliğinden yakınarak, “Giresun Valisi Dursun Ali Şahin’e, Giresun STK’na teşekkür ediyorum.Bunlardan gördüğümüz ilgiyi Giresun Belediyesi’nden göremedik”dedi.

Yönetmen Atilla Akarsu’ya teşekkür eden Taşdöğen, Atilla Bey’i kutluyorum.İyi bir yaraya parmak basmış.Dünü insanlara anlatıyor.7’den 70’e bu filme sahip çıkmalıdır.İnşallah seyircisi bol olan bir film olur”dedi.

Topal Osman Ağa'yı canlandıran Reha Beyoğlu toplantıya katılan Giresunlulardan büyük ilgi gördü.

Filimde Atatürk'ü canlandıran Mehmet Tokat, Zeki Kemal ile Mustafa Kemal'e vatan size emanet dedi.

Topal Osman Ağa'yı canlandıran Reha Beyoğlu ile objektiflere poz veren, Zeki Kemal ben Topal Osman Ağa'ya daha çok benziyorum, bu filimde Osman Ağa'yı canlandırmak isterdim, ancak Ağa'mızı bir Giresunlu hemşerimizin canlandırması bizleri mutlu etti, içimiz rahat. Bu filim için Ankara'ya gittik, yolda kaza bile geçirdik, fakat yılmadan bugünlere gelindi, bizede bundan sonra bir görev verilirse seve seve yaparım yılmak yok yola devam dedi. 

                    Uğur Bilgi

Kurduğu 42 ve 47. Gönüllü Alaylar ile vatan savunmasında önemli rol oynayan Topal Osman'ın Giresun’un namusu olduğunu belirten TV program yapımcısı Uğur Bilgi,”90 yıldır Giresun hiç bir adım atamıyor.Bolvadin’de yatan 500 Giresunlu şehidimiz sahipsiz" dedi.

Filimde Atatürk'ü canlandıran Mehmet Tokat, ”Önce Mustafa Kemal’in Vatansever Bir Askeriyim” dedi.

Çekimleri Giresun Duroğlu’nda başlayan Topal Osman  filminde “Atatürk’ü”canlandıran Mehmet Tokat, filmi yönetmen Atilla Akarsu’yun gözlerinde gözlerinde gördüğünü belirterek; “En önce Mustafa Kemal’in vatansever bir askeriyim. Mustafa Kemal’in dediği gibi,Topal Osman ‘Cumhuriyet Şehidi’dir’ dedi…

Giresun’da gördüğü  ilgisizlik karşısında üzüldüğünü belirten Tokat, “sanatta Giresun’u çok geri gördüm.Şuradaki ortamı görünce gurbetçi Giresunlular Topal Osman’a daha çok sahip çıktığını görüyorum.Eğer bizler bu filmi başka bir ilde çekseydik, çok daha değişik ortamlar görürdük. Topal Osman İlkokul kitaplarında yok.Tarih kitaplarında yok.Hep sohbet ortamında anlatımlarda var.Bu duygular ile doluyuz”dedi.

    Selahattin Taşdöğen, Mustafa Kemal ve Ramazan Yılmaz

             Reha Beyoğlu ve Ramazan Yılmaz

Reha Beyoğlu ”Ben Has Bir Giresunluyum” dedi.

“Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman” filminde Topal Osman rolünde yer alan Reha Beyoğlu, Giresunlular arasında olmaktan çok mutluyum. Nereli olduğumu söylemeyenlerden değilim. Ben Giresunluyum.Ecdadımın arasındayım. Ecdadımı oynayacağım. Ben has bir Giresunluyum.”diyerek, tüm dünyada ses getirecek bir projenin içinde olmaktan da gurur duyduğunu ifade etti.

Ayla Çakır;”Bir kadının,erkekler arasında dik durması önemlidir..” dedi.

Topal Osman Filminde İğneli Pembe’yi canlandıran Ayla Çakır, "Karadeniz kültürü ile yeni tanıştığını belirtirken, Karadeniz Kültüründe yeniyim.Bir kadının erkeklerle birlikte dik durması önemlidir. Topal Osman filminde kadının erkekler arasında nasıl dik durduğunu gösterme adına önemlidir. Bende bu nu yapıyorum" dedi.

Mavi Kardeniz TV’ye teşekkür eden Hasan Turan;” Şimdi ne yapacağız? Giresun komşu iller arasına sıkışmış durumda bir sıkıntı yaşıyor. Bu projeyi sürekli gündemde tutmalıyız. Derneklerimizle buluşacağız. Ankara’ya gideceğiz. Milletvekillerimizle, Kültür Bakanımızla, Başbakanımızla buluşacağız. Organizasyon harekete geçmiş durumda. Bu konuyu sürekli olarak hemşerilerimizin gündeminde tutalım. Baskı oluşturalım. STK’dan destek bekliyoruz. Sosyal gücümüzü kullanarak Topal Osman filmine destek vereceğiz” dedi.

Topal Osman Ağa (Reha Beyoğlu) Mavi Karadeniz (Uğur Bilgi) aracılığıyla Türkiye'ye ve Giresunlulara çok önemli mesajlar verdi. 

Fuat Kuş;”Giresunlu fındığı ve Topal Osman’ı bilir”

Topal Osman’ın önemli bir isim olduğunu ifade eden Mavi Karadeniz TV Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Kuş,”Bu Film çok ilgi görecek.Topal Osman önemli bir isim.

Dünyanın her tarafında yaşayan Giresunlular var.Bu film için her katkıyı yaparız.Hemen somut adımlar atılmalı.Giresunlu fındık ile Topal Osman’ını bilir.Bu film için üzerine düşün görevi de yapar.Ben Topal Osman filmi için düzenlenecek kampanyanın en üstünde olurum”dedi.

İstanbul’da 435 Giresun derneği ve bir milyon Giresunlu yaşadığını belirten Kuş,” Beykoz’da bile 50 Giresunlu derneği var. 700 bin nüfuslu Bağcılar’ın Belediye Başkanı Giresunlu, zira Zeytinburnu, Sarıyer ile Bahçeşehir Belediye Başkanları Giresunlu, Beyoğlu, Eyüp ve Gaziosmanpaşa ilçesinde önemli sayıda Giresunlu yaşıyor. Bu kadar kalabalık bir nüfus ile elimizden gelen desteği veririz.Yeter ki iyi bir plan ile karşılarına çıkalım”dedi.

 

Giresun Federasyonu'nu ziyaret eden yönetmen Atilla Akarsu ile oyuncular Reha Beyoğlu (Topal Osman), Mehmet Tokat (Mustafa Kemal), Tayfun Sav (Ali Şükrü Bey), Ali Yaylı (İsmet İnönü) ve diğer rollerdeki birçok oyuncu gördükleri ilgi karşısında mutluluklarını ve şaşkınlıklarını gizleyemediler.

                               Nuri Yılmaz

”Topal Osman’ın Hakkını Önce Giresunlular Vermelidir”

GİRFED Zeytinburnu merkez binasında “Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman” filmi proje tanıtımına katılan Nuri Yılmaz, İnsanlar kendi değerlerine sahip çıkmalı, dik durmalıdır. Topal Osman ile ilgili çok şeyler söylendi. Biz bildiğimiz yolda yürüdük. Bundan 10 yıl önce faliyetlerimizi duyurmak amacıyla umuma açık yerlere Topal Osman resmi bile asamıyorduk. Bugün geldiğimiz nokta memnuniyet vericidir. Feshane Giresun Günlerinde Halil Kütük ve Hasan Turan'ın sayesinde Topal Osman afişimizi en görünür yerlere astık. Bugün her yerde Giresunlular göğsünü gere gere ben Topal Osman'ın torunuyum diyebiliyor”.

“Tüm Giresunlulara Topal Osman’ın Sinop Gerze Baskınını, hangi şartlarda nasıl gerçekleştirdiğini okurlarsa, inanıyorum ki Topal Osman ile daha da gurur duyacaklardır. Osman Ağa'mızın hakkını önce bizler vermeliyiz” dedi.

Giresun'lu Şehit Cengiz Sarıbaş'ın İstanbul Ataköy Cami'indeki cenaze töreni sırasında Cami'ye asılan bu pankart ile Topal Osman Ağa Türkiye'nin gündemine bir kez daha gelmişti.

Toplantıya “Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman”filmi sanatçılarından Mehmet Tokat(Atatürk),Ali Yaylı (İsmet İnönü), Reha Beyoğlu (Topal Osman), Ayhan Işık (Ali Fuat Cebesoy), Ayla Çakır (İğneli Pembe) ile Yönetmen Atilla Akarsu, Sanat Yönetmeni Selahattin Taşdöğen, GİRFED Başkanı Hasan Turan, GDB Başkanı Halil Kütük ile Süleyman Torlak, Fuat Kuş, Ahmet Yılmaz, Tayyar Kaya, Erol Yıldız, Aytaç Akkaya, Nuri Yılmaz, Cemal Gül, Ramazan Yılmaz, Zeki Kemal, Abdullah Akgün, Mustafa Eren, Temel Bilecen, Mustafa Coşkun, Ahmet Karasakal, Ali Alim, Bora Akgün, Uğur Bilgi, Coşkun Toraman, Ömer Uzun, Bayram Gülsu, Recep Dönmez, Olcay Koç, Aydın Kömürcü ve onlarca dernek başkanı ve yönetim kurulu üyesi katıldı.

Zeki Al ve Reha Beyoğlu (Topal Osman Ağa).

Giresunlular ve Giresun Derneklerinin tamamı Topal Osman Ağa'ya olan sevgilerini her platformda dile getirdiler. O'na olan sevgileri hiç bir zaman kaybolmadı.

Giresun demek VATAN demek, Giresun demek EZAN demek, Giresun demek BAYRAK demek, Giresun demek MİLLET demek, Giresun demek TOPAL OSMAN AĞA demek. Ecdadına yakışan tüm gençlerimizi alınlarından öpüyoruz.

Güzel Ecdadın, Güzel Torunlarına Selam Olsun.

Atatürk ve Topal Osman Ağa'yı anlamak için tarihe bakmak gerek.

Resimler : www.vatangiresun.com

Haber : Zeki AL



Etiketler : Topal, Osman, Ağa, Sinemaya, Geliyor,


Bu Haber Toplam 23172 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: