Ana Sayfa » Belediyeler
Tarihe Yön Veren Kadınlar
15 Mart 2016 Salı 18:40


 “Tarihe Yön Veren Kadınlar, anlatıldı”

 “Tarihe Yön Veren Kadınlar” konulu panel Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlendi.

Moderatörlüğünü Demet Tezcan’ın yaptığı panelde “Tarihe Yön Veren Kadınlar” konuşuldu.

Panelin ilk konuşmacısı olan Senarist- Yazar İlknur Bektaş, Erzurumlu Kara Fatma olarak anılan Fatma Seher Erden’in yaşamını anlattı. Kara Fatma’nın Kurtuluş Savaşı’nda üsteğmen olarak savaştığını anlatan Bektaş, bu konuda yaptığı araştırmaları anlattı. Yıllar önce TRT’de bir TV programcısına bu konuda çalışma yapmak istediğini aktardığında, kendisine Rahibe Teresa, Marie Curie’nin yaşamını yapması halinde yardımcı olacağının söylendiğini aktaran Bektaş, “Bizim tarihi kişiliklerimize önem verilmeli. Bu sebeple Kara Fatma’nın yaşamını araştırmak için Osmanlı arşivlerinde günlerce araştırma yaptık. 30’a yakın eseri çevirdik. Önemli bulgulara ulaştık.” dedi. Kara Fatma’nın 10’u aşkın cephede bir erkek gibi savaştığını da anlatan Bektaş, “Milli mücadelede 700 askerle intikam taburu kurarak kahramanca savaştı. Atatürk cesaretinden dolayı ismini Kara Fatma koydu.” diye konuştu.  Kara Fatma’nın, Kasımpaşa’daki mezarına ulaştıklarını ve 59 yıl sonra anıt mezar yaptırdıklarını belirten Bektaş, “O, Times dergisine haber oldu. İstiklal madalyasını ölünceye kadar taşıdı. Cenazesi askeri top arabasıyla tophaneden kaldırıldı ve Kulaksız’daki mezarlığına askeri törenle gömüldü.” dedi.

“HZ.HACER İMTİHANI KAZANDI”

Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana’yı anlatan Tarihçi-Yazar Nermin Taylan ise onun aynı zamanda cengaver bir savaşçı olduğunu kaydetti. Taylan, “Hayme Ana, Gündüz Alp’in eşiydi. Hayme çadır anlamına geliyor. Şenlikler düzenleniyor ve bayram töreni yapılıyordu. Gündüz Alp’in eşi Ertuğrul gazinin annesidir. Üç kıtaya otağı kuran bir devletin kurucusu olan Osman Gazi’nin babaannesidir.” dedi. Eşi Gündüz Alp’in ölümünden sonra Hayme Ana’nın, aşireti bir arada tuttuğunu, dağılmasını önlediğini ve Ertuğrul Gazi’yi en iyi şekilde yetiştirdiğini de anlatan Taylan, “Osmanlı Devleti’nin temeli onun sayesinde atılmıştır.” dedi. Sosyolog- Yazar Hülya Şekerci de İbrahim Peygamber’in eşi Hz. Hacer’i anlattı. Arapça’da Hacer’in hicretten geldiğini kaydeden Şekerci, Allah’ın (c.c.) yer göstermesinden dolayı oğlu İsmail ile ayrılarak yollara düştüğünü anlattı. Şekerci, “Çünkü Hz.İbrahim, ona ‘bunu Allah (c.c.) emretti’ diyor. Safa ve Merve arasında koşturduğu sırada mucizevi şekilde zemzem suyu ortaya çıkıyor. Böylece Hicaz bölgesinde bir medeniyet kurulmuştur. Hz. Hacer için bu bir imtihandı ve bu imtihanı kazandı.” Panelde ayrıca İlahiyatçı-Yazar Dr. Nevin Meriç ise 91 yaşında halen hayatta olan ve ömrünün yarısını Peygamber sevgisi sebebiyle Arabistan’da geçiren Dr. Ayşe Hümeyra Ökten’i anlattı. Ökten’in kimsesiz hastalara refakatçi olarak kaldığını ve büyük bir hayırsever olduğunu anlatan Meriç, “O örnek bir insan. Elini ve yüzünü yıkadığında israf olmasın diye kağıt kullanmıyor. Çevreye ve ağaca önem veriyor.” dedi.

“BAŞKAN ÇAĞIRICI’YA SÜRPRİZ HEDİYE”

Panelistlere teşekkür eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, ailenin temel direği olan kadınların sosyal yaşama katılımının önemine dikkat çekti. Çağırıcı, “Bağcılar’da kadınlar Merkezimizde meslek öğreniyor ve iş sahibi oluyor. Sosyal yaşama katılıyorlar.” dedi. Program sırasında kadın kursiyerler Başkan Çağırıcı’ya bir sürpriz yaptı. Kursiyerler, Çağırıcı’ya Giresun’da yaşayan annesi Safiye Hanım’ın kara kalem ve Swarovski taşlarla yapılmış tablosunu hediye ettiler. Tabloyu eşi Emine Çağırıcı ile birlikte kabul eden Başkan Çağırıcı, “Çok duygulandım. Teşekkür ediyorum. Elinize sağlık.” dedi. 

 



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Hasan, TuranAydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 6659 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: