Ana Sayfa » Duyurular
Şimdi Gazel Toplama Zamanı
27 Kasım 2010 Cumartesi 21:37
Giresun'da Bahçelerdeki gazeller toplanıyor.Hayvanların altına serilip daha sonra gübre olarak kullanılıyor.

Güceli çiftçi kadınlar eski bir geleneği yaşatıyor. Bahçelerdeki gazeli toparlayıp hayvanların altına seren kadınlar, daha sonra bunları gübre olarak kullanıyorlar.
Giresun’un Güce İlçesi ve kırsal kesimde yaşayan çiftçi kadınlar yıllardan bu yana süregelen tarım geleneklerini yaşatmak için çaba sarf ediyorlar.
Giresun'un bir çok yöresinde olduğu gibi Güceli köylü kadınlar, önce fındık bahçelerinde dökülen yaprakları yani gazelleri süpürge ya da tırmık denilen araçla bir araya getiriyor. Daha sonra balyalar halinde sırtlarına aldıkları gazelleri ahırlara taşıyan kadınlar, kış mevsimi boyunca bu kuru yaprakları ahırların altına sererek hem hayvanların rahat etmelerini sağlıyor, hem de bu yöntemle elde ettikleri organik gübreleri (kemre) tarımda kullanıyorlar.
Güceli çiftçi Menekçe Kılıç, uzun yıllardan beri bu geleneğin devam ettiğini belirterek, her yıl Kasım ayında bu işi yaptıklarını, topladıkları gazelleri kışın “hayvanlar üşümesin altları kuru kalsın” diye onlara ahır yatağı olarak kullandıklarını ifade etti.
Kılıç, gazellerden en az 50-60 balya yaptıklarını, hayvanların kış boyunca üzerine dışkılarını da bıraktıkları kemreye dönüşen bu maddeleri de organik gübre gibi kullandıklarını da sözlerine ekledi.
Haber Selami Çelebi-Bekir Öztürk / Yeni Tirebolu


Etiketler : Şimdi, Gazel, Toplama, Zamanı,


Bu Haber Toplam 7409 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: