Ana Sayfa » Duyurular
Murat Özkan'dan Canikli'ye Tepki
04 Kasım 2010 Perşembe 18:20
MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin rektörlük seçimlerine açıkça müdahale ettiğini öne sürdü.

   Nurettin Canikli'yi sert bir dille eleştiren MHP Milletvekili Murat Özkan,Giresun Üniversitesi'nin siyasi müdahalelerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

   Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Özkan,Profesör Yılmaz Can'ın YÖK tarafından Rektör vekilliğine atanmasının yanlış olduğunu iddia ederek Canikli'yi uyardı.
 
    Can'ın rektör vekilliğine atamasının siyasi olduğunu öne süren Özkan,"Üniversitede yapılan demokratik seçimler yok sayılarak beşinci sıradaki aday vekil olarak atandı. AK Parti Grup Başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Yılmaz Can'a kefil olduğunu açıklamıştı. AK Parti iktidarının, ilk dönemlerde YÖK'ü 12 Eylül darbesinin ürünü olarak gördüklerini ve kaldıracaklarını söylemeleri artık inandırıcılığını çoktan yitirmiştir.
   AK Parti iktidarı YÖK'ü ele geçirmiş ve artık üniversiteleri arka bahçeleri haline getirmeye yönelmiştir. AK Parti her konuda olduğu gibi, hukuku hiçe sayarak, zorlayarak, yer yer de baskı ile istediği ve kendine yakın gördüğü kişileri rektör olarak atamanın peşindedir." dedi.

   Siyasilerin üniversiteden ellerini çekmelerini isteyen Özkan,"Hemen her üniversitede yapılan oylamalarda yüksek oy alan, rektörlüğü demokratik olarak hak eden insanların atlanarak, çok az oy alan ve yönetmeye aday oldukları üniversitedeki akademisyenlerin oylarını alabilme niteliği taşımayan kişilerin rektör olarak atanmaları, AK Parti döneminde sıkça yaşanmıştır ve yaşanmaktadır. Her konuda demokrasiden ve özgürlüklerden dem vuran AK Parti iktidarının baskıcı, yaptırımcı ve zorlayıcı politikaları yaşamın tüm alanlarında karşımıza çıkmaktadır.

   Üniversiteleri bilim üreten alanlar olmaktan çıkaran, özgür iradeleri tahakküm altına alan, kendi tercihlerini iyi tercih zanneden bu zihniyetin siyasetçileri rektör vekillerine kefil olması da, bu dönemde yaşanan ilklerden olmuştur. Giresun'a rektör atamayı içinden çıkılmaz bir duruma getiren bu uygulamaya son verilmesini, yanlıştan dönülmesini ve üniversitelerden siyasetçilerin elini çekmelerini tavsiye ederim." diye konuştu

          İŞTE AÇIKLAMANIN TAMAMI
 
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Giresun Üniversitesi Rektörü Osman Metin Öztürk’ün emekliye ayrılması sebebiyle, 18 Haziran 2010 Tarihinde rektörlük seçimi kararı almıştır. Yapılan seçimler sonucunda Halil İbrahim BAHAR, en yüksek oyu almıştır. Seçim sonuçlarının YÖK’e iletilmesinin ardından, demokratik seçimler hiçe sayılarak, en çok oyu alan ilk iki aday liste dışı bırakılmış, diğer adayların listesinin Cumhurbaşkanlığına sunulmasına karar verilmiştir.
 
   Bu sırada iki oy alan Prof. Dr. Yılmaz CAN’ın istifa etmesi sonucunda, liste Cumhurbaşkanlığına sunulamamıştır. Sürecin sonunda istifa etmiş olmasına rağmen Prof. Dr. Yılmaz CAN’ın Rektör Vekili olarak atanmasına karar verilmiştir.
Üniversitede yapılan demokratik seçimler yok sayılarak beşinci sıradaki adayın vekil olarak atanmasına, AKP Grup Başkanvekili ve        Giresun Milletvekili Nurettin CANİKLİ hak vermiş ve Yılmaz CAN’a kefil olduğunu açıklamıştır.
   AKP İktidarının, ilk dönemlerde YÖK’ü 12 Eylül darbesinin ürünü olarak gördüklerini ve kaldıracaklarını söylemeleri de inandırıcılığını çoktan yitirmiştir. AKP iktidarı YÖK’ü ele geçirmiş ve artık Üniversiteleri arka bahçeleri haline getirmeye yönelmiştir.
   AKP her konuda olduğu gibi, hukuku hiçe sayarak, zorlayarak, yer yer de baskı ile istediği ve kendine yakın gördüğü kişileri Rektör olarak atamanın peşindedir. Hemen her üniversitede yapılan oylamalarda yüksek oy alan, Rektörlüğü demokratik olarak hak eden insanların atlanarak, çok az oy alan ve yönetmeye aday oldukları üniversitedeki akademisyenlerin oylarını alabilme niteliği taşımayan kişilerin Rektör olarak atanmaları, AKP döneminde sıkça yaşanmıştır ve yaşanmaktadır.
   Her konuda demokrasiden ve özgürlüklerden dem vuran AKP iktidarının baskıcı, yaptırımcı ve zorlayıcı politikaları yaşamın tüm alanlarında karşımıza çıkmaktadır.
Üniversiteleri bilim üreten alanlar olmaktan çıkaran, özgür iradeleri tahakküm altına alan, kendi tercihlerini iyi tercih zanneden bu zihniyetin siyasetçileri rektör vekillerine kefil olması da, bu dönemde  yaşanan ilklerden olmuştur.
   Giresun’a Rektör atamayı içinden çıkılmaz bir duruma getiren bu uygulamaya son verilmesini, yanlıştan dönülmesini ve Üniversitelerden siyasetçilerin elini çekmelerini tavsiye ederim.


Kaynak: giresunaktuel Etiketler : Murat, Özkan'dan, Canikli'ye, Tepki,


Bu Haber Toplam 6775 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: