Ana Sayfa » Belediyeler
"Karakoç ve Diriliş Nesli"
26 Ocak 2016 Salı 16:59


 “Karakoç şiir sanatının en güzel örneklerini kaleme aldı”

Ünlü Şair ve Mütefekkir Sezai Karakoç, “Sezai Karakoç ve Diriliş Nesli” konulu panelde anlatıldı. Karakoç’un kendisini Diriliş Eri diye tanımladığını ifade eden konuşmacılar, onun şiirleri ile şiir sanatının en güzel örneklerini kaleme aldığını belirttiler.

Panelistlerden Şair-Yazar Şeref Akbaba onun özellikle medeniyet kavramı üzerinde durduğunu belirterek, “Diriliş ile İslam kültür ve medeniyetinin canlanacağını ilk kez Karakoç dile getirmiştir.” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği “Sezai Karakoç ve Diriliş Nesli” konulu panelinde Sezai Karakoç’un şiiri, edebiyat dünyasındaki yeri ve fikirleri tartışıldı.

Yazarlar Mahmut Bıyıklı’nın moderatörlüğünü yaptığı Bağcılar Belediyesi Şehit Savcı Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Şair-Yazar Şeref Akbaba, Şair Özcan Ünlü ve Şair Osman Sarı katıldı. Diriliş Dergisi’ni yayımlayan Karakoç’un Diriliş Nesli ile topluma önemli mesajlar verdiğini anlatan Ünlü, “1928 yılında resmi dinimiz İslam’dır, ibaresi çıkarılmıştı. Meşhur Mois Kohen (Munis Tekinalp) o dönem yayımladığı kitapta, ‘Türk’ün yeni amentüsü’, demişti. Yeni bir din ihdas edilmeye çalışılmıştı. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ortaya koyduğu bir irade değildi. ” dedi. Kohen’in önsözde ‘Gazi Allah’ın en sevgili kulu’ diye yazdığını da kaydeden Ünlü, Necip Fazıl’ın ıstıraplarından birisinin de bu konu olduğunu vurguladı. Ünlü, Türkiye Cumhuriyeti devletinin henüz yeni kendine geldiğini belirterek, “Bir Yahudinin tüm Türkiye adına kaleme aldığı kitap Sezai Karakoç’un 40 yıl boyunca içini kanatmıştı. O dönemlerde Yusuf Ziya Ortaç, Akagündüz, Celal Nuri Bey gibi isimler de amentü, gibi yazılar kaleme almıştır.” diye konuştu. Ünlü, Karakoç’un kendisini, ‘Ben bir Diriliş eriyim’, diye tanımladığını da kaydederek ‘bu cephede bir savaş adamı olduğuma inanıyorum. Bu ruhlar arasında olan savaştır. Allah’a inanıyorum. Ben bir diriliş işçisiyim, Allah kentinin işçisiyim.’ demiştir.” dedi.

“KARAKOÇ’UN ŞİİRLERİ SANATIN EN GÜZEL ÖRNEKLERİDİR”

Osman Sarı ise Karakoç ile ilgili anılarını paylaşarak, “Yanına gelenlere çok cana yakın davranmıştı. Anadolu’dan gelen insanlarla saatlerce konuşuyor ve yakından ilgileniyordu.” dedi. İnsani değerlerin önemine dikkat çeken Sarı, “Bize verilen insani değerler hakikat ilkesidir. Bu değerler evrensel değerdir. Her bilimin kendine özgü hakikati vardır. Bu arayış temel görevdir. Bu anlamda Sezai Karakoç’un şiirleri, şiir sanatının en güzel örneklerindendir.“ şeklinde konuştu. Karakoç’un kitabını ilk kez Erzurum İmam-Hatip Lisesi’nde okuduğunu anlatan Şair-Yazar Şeref Akbaba ise onun özellikle medeniyet kavramı üzerinde durduğunu anlattı. Diriliş ile İslam kültür ve medeniyetinin canlanacağını ilk kez Karakoç’un dile getirdiğini aktaran Akbaba, “O bu düşüncesini toplumun hafızasına yerleştirdi. Topluma İslam medeniyeti fikrini aşılamıştır. Dirileceğiz ve her zaman var olacağız” şeklinde konuştu.

 Güncelleyen: Aydın Kömürcü



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Adil, EmecanAydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 6169 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: