Ana Sayfa » Güncel
Hormonsuz Doğal Çilek Üretiliyor
18 Haziran 2014 Çarşamba 12:08
Gümüşhane Torul'da Doğal Çilek üretimi büyük talep görüyör....

 Gümüşhane- Torul ilçesinde yaşayan Fikri İlhan, Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında 5 yıl önce köyünde kurduğu çilek bahçesinde organik üretim yapıyor.

Altınpınar  köyünde yaşayan 30 yaşındaki İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce "Küçük Çiftçilerin Yaşam Seviyelerinin Yükseltilmesi" projesinden yararlanmak üzere 5 arkadaşıyla  başvuruda bulunduklarını belirterek, "Çilek bahçesi kuracağımız bahçelerde  teknik elemanlar incelemede bulunarak olumlu rapor verdi. Başvurularımız kabul edilince bahçeme yaklaşık 10 bin çilek fidesi diktim" dedi.

Çilek bahçesi için yaklaşık 15 bin liralık harcama yapıldığını ifade eden İlhan, "Çilek fidelerinin köyümüze nakli, damla sulama sistemi ve dikimi dahil yapılan harcamanın yüzde 90'ı devlet tarafından karşılandı. Ben sadece yüzde 10 katkı koydum ki hemen hemen tamamı hibe diyebiliriz. Diğer beş arkadaşım birkaç yıl sonra başka sektörlere geçti ancak ben çilek üretimini sürdürdüm. İki kez de fidan yenilemesi gerçekleştirdim" diye konuştu.

-"Kesinlikle ilaç, suni gübre kullanmıyorum"

İlhan, organik ürünlere karşı son zamanlarda ilginin giderek arttığını, ürettiği çileklerin de organik olması dolayısıyla büyük ilgi gördüğünü kaydederek, "Üretimim tamamen organik. Gerek çiçek, gerekse meyve döneminde ilaç kullanmıyor, sulamayı da damla sulama sistemiyle yapıyorum. Her türlü kaybı göz önüne alarak kesinlikle ilaçlama yapmıyorum. Suni gübre kullanmıyorum" ifadelerini kullandı.

Trabzon ve ilçeleri başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden çok talep aldığını anlatan İlhan, "Talepler beni çok memnun ediyor ancak hepsini karşılayamıyorum. Yıllık yaklaşık 700-800 kilogram ürün elde ediyorum ancak bu yıl ürünüm düşük oldu. Çünkü havalar yağışlı ve serin gitti. Çilek güneşi çok seven bir meyve. Ürünün tam olgunlaşacağı dönemde havanın yağışlı olması rekolteyi olumsuz etkiledi" dedi.

Fikri İlhan, perakende ve toptan satış yaptığını da belirterek, perakende satışlarda kilogram fiyatının 5, toptan satışlarda ise 3-4 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Haber:Gümüşhane 



Etiketler : Hormonsuz, Doğal, Çilek, Üretiliyor,


Bu Haber Toplam 20445 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: