Ana Sayfa » Güncel
Haymana Şehitlerine Sevgi Ormanı
14 Mart 2017 Salı 21:39


  

Haymana Şehitlerine Sevgi Ormanı

Giresun Sivil Toplum Kuruluşları, 42. Giresun Gönüllü Alayı ve Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan anısına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Haymana ilçesinde milli park ilan edilen ve Kurtuluş Savaşı'nda cephe olarak kullanılan Mangal Dağı eteklerinde, Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen askerlerin anısına fidan dikimi gerçekleştirildi.

Türkiye’de kendi ili dışında şehitliği bulunan tek il olan Giresun, Afyon İscehisar’daki Giresun Gönüllü Alayları Şehitliğinden sonra ikinci bir Giresun Şehitliğine kavuşuyor. Sakarya Meydan Savaşı’nın en yoğun cephelerinden biri olan Haymana’daki Mangal Dağı’nda 42. Giresun Gönüllü Alayı ve komutanı Tirebolulu Hüseyin Avni Alpaslan anısına 2015 yılında projelendirme çalışmalarına başlanan şehitlik için ‘100 Yılın Buluşması’ etkinliği ile 1042 çam ve mavi sedir fidanı dikimi gerçekleştirildi.

Ankara Giresun Sivil Toplum Kuruluşlarının öncülüğünde oluşturulan ve İstanbul ve Ankara’daki Vakıf, Federasyon ve derneklerin ortaklaşa düzenlemiş oldukları Mangal Dağı Şehitleri Hatıra Ormanı Dikim töreni saygı duruşu ile başlarken, dokuz yaşındaki Muhammet Bilal Güven’in İstiklal Marşının 12 kıtasını ezbere okuması büyük alkış aldı.

2015 yılında Sakarya Tarihi Milli Parkı olarak tescil edilen Mangal Dağı’nı da içinde barındıran Polatlı Haymana arasındaki Milli Park alanı yaklaşık 14 bin hektardan oluşuyor. Bu alan üzerinde yine Mangal Dağı çevresinde yer alan şehit mezarlarının jeo radar sistemi kullanılarak tespit edildiğini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, bölgede hemen hemen her yerde şehit mezarları olduğunu belirtirken, yoğun olarak tespit edilen bir bölgenin üzerinde Şehitlik abidesi yapıldığını söyledi.

Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya, tören açılış konuşmasında Mangal Dağı’nın Türk askeri tarafından kahramanca savunularak destanlar yazıldığını, Kurtuluş Savaşı’nda önemli cephelerden olduğunu, bir günde yedi kez elde değiştirdiğini belirtti. Özkaya ayrıca 42. Alay Komutanı Şehit Hüseyin Avni Alparslan ve arkadaşlarının anısını yaşatmak adına burada bir hatıra ormanı oluşturduklarını, milli mücadelemizi anıtsal hale getirmek istediklerini belirtti.

100 Yılın Buluşması etkinliğinin gerçekleştirilmesine öncülük eden Ankara Giresun STK Platformu Başkanı Ahmet Temur, 42. Alay’ın Mangaltepe’de destanlar yazdığını, Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan ve 42. Alayın tamamına yakını burada şehit düştüğünü belirterek, şu ana kadar 190 şehidimizin isimlerini tespit edebildiklerini, bu yöndeki çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi.

28 Ağustos 192’de Alayının başında askerleriyle çarpışırken kolundan şarapnel parçasıyla yaralanan Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan, Haymana Katrancı Köyüne ulaşmış ve burada şehit olmuştu. Ölümünün üzerinden 95 yıl sonra mezarı köylüler tarafından tesadüfen bulunan Hüseyin Avni Alpaslan ve 42.  Alay şehitleri anısına yapılan fidan dikim töreninde İstanbul Giresun Vakfı Başkanı Ahmet Dokumacı’nın da mesajı okundu. Etkinliğin son kısmında Mangal Dağı Şehitliği içinde şehitlerimiz için Kuran okunarak dua edildi.

Törene Haymana Belediye Başkan Yardımcısı Talip Kapıcı, önceki dönem Giresun milletvekili Hacı Hasan Sönmez, Ankara Giresun Vakfı Başkanı Metin Yaraman, Giresun Federasyonu adına Aydın Kömürcü, İlim Kültür Tarih ve Teknoloji Araştırmaları Merkezi (İKTAV) Başkanı İsmail Kahraman, Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, Bayındır Memursen Temsilcisi Soner Can Tufanoğlu, Toc Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Etem Gürsoy, Orman Eski Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş, Ankara STK Başkanları adına Ahmet Temur, Mavi Karadeniz TV adına Metin Ruşen katıldılar.

Haber : Şaban Kutlu

Fotograflar: Aydın kömürcü

 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Aydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 6679 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: