GİRESUN MİLLETVEKİLİ NECATİ TIĞLI

 

 Necati Tığlı, Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “fındığın henüz kuraklıktan etkilendiğini ortaya koyan veri yok” dedi.

 

TARSİM’E YAPTIRILAN SİGORTA SAYISININ YARIDAN FAZLASI İÇİN DON İHBARI YAPILDI

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın fındıkta bu yılki zirai don hasarına yönelik sorusuna Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

2021 üretim yılı için düzenlenen 61 bin 84 adet poliçenin 33 bin 58’i için don hasarı ihbarı alındı.

 

10 Mart 2021’de konuya ilişkin olarak TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Necati Tığlı’nın sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli, hasar ihbarlarının tespitine yönelik Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Eksperlerinin arazide çalışma yürüttüğünü ifade etti.

 

FINDIĞIN KURAKLIKTAN ETKİLENDİĞİNE İLİŞKİN VERİ YOK!

Fındıkta zirai don riski dışında, kuraklık riskinkinde tehdit oluşturduğunu ve sigorta teminatı kapsamına alınması gerektiğini ifade eden Giresun Milletvekili Necati Tığlı’ya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “fındığın henüz kuraklıktan etkilendiğini ortaya koyan veri yok” diye yanıt verdi. Tığlı, pandemi koşulları göz önüne alınıp fındık üreticisinin sigorta priminin tümü devlet tarafından karşılanması çağrısı yapmıştı.

 

“Mevsimsel riskler ve doğal afetler kapsamında en çok hasarın görüldüğü dolayısıyla en yüksek riski barındıran ürünlerden biri olan fındıkta sigortalama oranının oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Fındık üretiminde yaz aylarında yaşanacak kuraklık ise teminat kapsamı dışında tutulmuştur. Kuraklık sigortası kapsamı genişletilerek birçok ürün sigorta kapsamına alınmıştır. Oysa ki fındık üretiminde, özellikle Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanabilecek zirai don riski dışında, yaz mevsiminde yaşanabilecek kuraklık riski de büyük tehdit niteliği göstermektedir.

 

Arpa, yulaf, çavdar ve tritikale ürünleri 2018 yılında kuraklık teminatı kapsamı genişletilerek kuraklık sigortası kapsamına alınmıştır. Kuraklık sonucu son yıllarda fındık üretiminde ciddi kayıplar yaşanmasına rağmen kuraklığın niçin teminat kapsamına alınmadığını söyler misiniz? Fındık üreticisi kuraklık sonucu yaşayacağı verim kaybını tarım sigortası dışında hangi tedbir ya da hazırlıkla önleyebilecektir?” diye soran Necati Tığlı’ya Bakan Pakdemirli; “Fındık tarımının yoğun olarak yapıldığı Karadeniz Bölgesinde yıllık yağış miktarı 1000-2500 mm arasında değişmekte olup, yıllık yağışın aylara dağılımı nadiren de olsa bazı yıllarda düzensizlik gösterebilmektedir. Bu veriler ışığında bakıldığında henüz kuraklıktan etkilendiğini ortaya koyacak veriler mevcut değildir” şeklinde yanıt verdi.

 

   

 

sitesinden 25.04.2024 tarihinde yazdırılmıştır.