Ana Sayfa » Belediyeler
H.Birol Tekin Harşıt Kültürün adıdır.
25 Ocak 2016 Pazartesi 12:48


  

H. Birol Tekin: Harşıt Kültürümüzün adıdır.

 

 

23 Ocak 2016 Cumartesi akşamı Üsküdar Mehmet Çakır Kültür Merkezi’nde Doğankent Çatak Köyü Derneğinin 19. Birlik gecesinde konuşan Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin Harşıt adının geri alınması ile ilgili yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların öneminden söz etti.

 

Tekin, Harşıt çayı üzerindeki tüm köylerin, köylülerin bir tavanın balığı olduğu, kültürümüzün gelenek ve göreneklerimizin gelecek kuşaklara aktarılması için bu tür organizasyonların çok önemli olduğunu belirtti.

 

Tekin, Doğankent Belediye meclisinin Doğankent adının Harşıt olarak değiştirilmesi ile ilgili bir karar alındığını belirtti.

 

Tekin’in konuşmasından özetler:      

1916-1918 yılları arasında Rus işgalini yaşayan harşıtta çok çetin mücadeleler verildi. Bu toprakları biz kolay yurt edinmedik. Çok bedeller ödedik. Harşıt savunması ve arkadaşların bulduğu ‘Bir Çanakkale Bir de Harşıt Vadisi Geçilmez’ sloganıyla da tarihe geçmiştir.

 

İlçemiz, 1960 yılında yer adlarının değiştirilmesi ile de Doğankent adını almıştır. Doğankent adı da çok gözül bir isim. Ancak gençlerimiz Harşıt ismini umutmuş, 40-50 li yaştaki insanlarımızda çok da Doğankentli olamamıştır.

 

Harşıt savunması var mı yok mu? Bu tarih unutulmaya başlandığı için biz de arkadaşlarımızla Harşıt ismini geri almak için tüm meclis üyelerimizin oybirliği ile bir karar aldık. Şimdi de Harşıt Savunması Anıtı yapmak için gerekli girişimlerde bulunacağız. Sayın vekimiz ve kuruluşlarımızın bizi bu konuda destekleyeceğine inanıyoruz.

 

Şehitlerizin yerlerini tespit etmekte zorlanıyoruz. 30’a yakın şehidimiz var. Harşıt burada yaşayan kültürün, geleneğin adıdır. Harşıt adının geriye alınma çabası da şehitlerimize bu vadinin kültürünü yüzyıllarca yaşatan ecdadımıza olan saygımızdandır.

 

Geceye İstanbul 1. Bölge Milletvekili Hasan Turan, Doğankent belediye başkanı H. Birol Tekin, Üsküdür Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Ayyıldız, Giresun Federesyonu Başkanı Mehmet Kuğu, Başkan Yardımcısı Ali Alim, Doğankent Ak Parti İlçe başkanı Rüşan Özden, Giresun İl Genel Meclisi üyesi Fatma Dil, Giresun Gazetesi Sahibi Remzi Mamaşoğlu, Doğankent Çevre Köyleri Derneği Başkanı Ömer Türk, Görele Dernekler Fedarasyonu Başkanı Birol Gardaş, Çatalağaç Köyü Derneği Başkanı Yunis Meral, Doymuş Köyü Derneği Başkanı Zeki Şahin ve işadamları katıldı.

 

Haber-Foto: Abdullah Öner Meral

 

 



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Adil, EmecanAydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 6319 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: