Ana Sayfa » İlçeler
Göreleye Isırgan otu bahçesi
01 Aralık 2016 Perşembe 00:04


 Tekstil Amaçlı Tarımın Temelleri Isırgan Tarlasıyla Görele’de Atıldı


Sayın Valimiz Hasan Karahan, bugün Görele ilçemizde tekstil amaçlı oluşturulan ısırgan tarlası dikim törenine katıldı.

Sağlıktan, kozmetiğe, tekstilden, otomotiv sektörüne dünyada birçok alanda kullanılan ısırganın Türkiye’de üretime geçmesi adına yapılan ilk çalışma Giresun’un Görele ilçesinde hayata geçirildi.

5 dönümlük arazi üzerinde kurulan tarlaya, Almanya’da üretilen özel ısırgan fidanlarından toplam 5 bin adet getirilerek ilk dikimi Vali Karahan tarafından gerçekleştirildi.

Görele Bozcaali Mahallesi Görele Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği’ne yakın 4 dönümlük arazide de gerçekleşen ısırgan ekiminde konuşma yapan Vali Karahan, bu projeyle ısırganın endüstriyel olarak yetiştirilmesi ve tekstil sektöründe kullanılacak şekilde üretilmesini amaçladıklarını ifade etti. Vali Karahan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Isırganla ilgili neler yapılabileceği ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç yıldır bu projeyi yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi Giresun ısırgancı diye biliniyor ama ısrganın birkaç yemeği dışında başka bir bilgimiz yok. Ancak geleneksel olarak mesela Espiye’de bir köyümüzde ısırgan lifinden çorap ve diğer giysiler yapıldığını biliyoruz. Başka işlemlerde yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu konuda bunu daha bilimsel olarak yürütmek için bir proje başlattık ilimizde. Bu proje devam ediyor. Üniversitelerimizde destekliyor. Dolayısıyla mesafe alacağımıza inanıyoruz. Geleneksel olarak bir tabanımız var. Isırgan burada doğal olarak yetişen bir bitki. Isırganın endüstriyel olarak yetiştirilmesi, tarımının yapılarak lif üretilmesi ve tekstil sektöründe kullanılacak şekilde üretilmesini sağlayacağız. Tabii bu bir başlangıç. Tarla bazında insan eliyle üretilen bir bitki olarak bu üretime başlıyoruz. Hayırlı olsun. Bir örnek çalışmadır ve bir ilktir. Dolayısıyla hatamız, eksiğimiz olabilir. Bunlar öğrenme amaçlı yapılan işler. Daha devam eden bir projedir. İnşallah Giresun için, bölgemiz için yeni bir alternatif ürün olacağına inanıyoruz. Hem üretim anlamında hem sanayi anlamında da ciddi bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Şimdiden hayırlı olsun, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’dedi.

Projenin koordinatörlüğünü yapan Hakan Adanır ise, 2004 yılında ısırganla ilgili çalışmaya başladıklarını vurgulayarak, “Doğal liflerin sektörde kullanılmasıyla ilgili Isırgan dünyası projesinin 10 yıl fizibilite çalışmalarını yürüttük. Biliyorsunuz Karadeniz doğasında ısırgan fışkırıyor . Biz bu ısırganı yok etmek için yılda 5 bin ton zehir kullanıp doğayı kirletiyoruz. Giresun Valiliği himayesinde DOKA’nın desteğiyle ısırgan bitkisinin ticarileştirilmesi için fizibilite raporu hazırladık. Avrupa’da ısırgan kullanılan tarım alanlarını inceledik. Karadeniz bölgesinde bu tarımın yapılabileceğini ve uygun olduğunu gördük. Daha sonra Görele Belediyesinin desteğiyle ilk ısırgan tarlasını kurduk” ifadelerini kullandı.

Tekstil sektörünün, giderek artan doğal elyaf ihtiyacını bitkisel lif kaynaklarından sağlayarak, ilimizde ısırgan tarımı ve sanayisi ile önemli bir istihdam yaratması bekleniyor.

 



Etiketler : vatangiresun.com/Ahmet, demiray/Abdurrahman, Ada, /Aydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar, ,


Bu Haber Toplam 5769 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: