Ana Sayfa » GİRESUN
GİRESUNLULAR ECDADINA KOŞTU
31 Ağustos 2016 Çarşamba 15:33


 KURTULUŞ SAVAŞI’NIN GİRESUNLU KAHRAMANLARI AFYON’DA YAD EDİLDİ....

***GİRESUNLULAR;‘’BU VATAN İÇİN DÜN GÖNÜLLÜYDÜK, BU GÜN DE GÖNÜLLÜYÜZ”
**Kurdukları 2 gönüllü alayla Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan ve binlerce kilometre uzaklıktaki Giresun’dan kalkıp Afyonkarahisar’a gelerek Yunan’a karşı savaşıp şehit düşen “Giresunlu Kahramanlar” Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesi Doğanlar Köyünde torunlarının gerçekleştirdiği millet töreniyle anıldı.
Giresun Sivil toplum kuruluşları organizasyonu ile yurdun dört bir köşesinden kente gelen Giresunlular, Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen ve Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesi Doğanlar köyüne defnedilen Giresunlu şehitler için geleneksel  anma programını düzenlediler. Törenlere yüze yakın otobüs ve özel araçları ile gelen yaklaşık 5 bin Giresunlu katıldı.
Etkinlikte Giresunluların Kurtuluş Savaşı döneminde oluşturdukları alayların kıyafetlerini giyen ve tüfekle mezarların başında nöbet tutan Küçük çekmece Giresunlular Derneği üyesi 14 genç ise törene katılan herkesin ilgi odağı oldu.
Doğanlar Köyündeki anma törenlerine AK Parti İstanbul Milletvekili ve Giresun Federasyonu Onursal Başkanı Hasan Turan, AK Parti Giresun Milletvekili  Cemal Öztürk, AK Parti Afyon milletvekilleri Hatice özkal ve Ali özkaya, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç,Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, İscehisar kaymakamı Ali Altınkaynak , İscehisar belediye başkanı  Mustafa Cibik, Bulancak belediye başkanı Recep Yakar , Keşap belediye başkanı  Mehmet Eymür  Çanakçı belediye başkanı Tuncay Kasım, Esenyurt belediye başkan yardımcısı Abdurrahman Ada , Beykoz belediye başkan yardımcısı Salim Öztürk , İstanbul büyükşehir belediyesi teftiş kurulu başkanı  Mustafa Tahmaz ,Giresun Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Kuğu, Sayıştay başdenetcisi Ahmet Ortak,İBB Meclis üyesi Seçkin Özdemir,Giresun Medya platformu Başkanı Sadi Toygar ve yönetim kurulu ,THM sanatçısı Ruşen Aydeniz,Giresun STK temsilcileri ve İscehisar ilçesinden askeri ve mülki erkan ile çok sayıda ziyaretçi  katıldı.
*****GÖKKUŞAĞI ŞEHİTLERE SELAM ÇAKTI....
**YAĞMUR BEREKETİ İLE GELDİ
Program sırasında şiddetli yağmura rağmen programa devam eden organizasyon komitesi yağmur rahmeti ile geldi,dedi.Yağmurun arkasından gelen Gökkuşağı şehitlere selam çaktı...

***DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Tören Kur’an-ı Kerim tilaveti ve mehter takımı gösterisi ile başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Giresun Federasyonu Başkanı Mehmet Kuğu, böyle büyük bir organizasyona imza attıklarını ifade ederek, kendilerinden desteklerini esirgemeyen İstanbul ilçelerindeki Giresunlu Belediye Başkanları Murat Aydın, Remzi Aydın, Lokman Çağırıcı ve katılım sağlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e teşekkür etti.  Organizasyonda Afyonkarahisar ve İscehisar İlçe protokol üyelerinin de kendilerine her türlü desteği verdiğini aktaran Başkan Kuğu, ilerleyen yıllarda daha büyük organizasyonlara imza atacaklarına inandığını belirterek Türkiye’nin dört bir yanından katılım sağlayan Giresunlu STK temsilcilerine ve ziyaretçilere teşekkür etti. Başkan Kuğu; ” Giresun Uşakları hep ilkleri gerçekleştirmiştir. Onursal Başkanımız İstanbul Milletvekili Hasan Turan’ın çabalarıyla buradaki anma etkinlikleri daha anlamlı ve görkemli hale gelmiştir, kendilerine teşekkür ediyorum,’’dedi
Başkan Mehmet Kuğu, Giresunlular olarak Kurtuluş Savaşı’nda büyük fedakârlıklar yaptıklarını kaydetti. Giresunluların tarihte iki gönüllü alay kurduğunu ve bu alaylardan birisinin komple savaşta şehit olduğunu anlatan Başkan Kuğu, “gönüllü alaylar,  herhangi bir zaruret, askerlik mecburiyeti olmadan kendisi gönüllü olarak 20 yaşın altında ve üstünde birçok insandan oluşan 42. ve 47. Alaylar bunlar. Sakarya başta olmak üzere vatanın birçok cephesinde mücadele etmiş. Alayın bir tanesini komple şehit vermişiz, 42. Alayı. 47. Alay’dan da sadece 300 kişi evine dönmüş, dolayısıyla böyle bir ceddin çocukları olarak onların aziz hatıralarına her yıl coşkuyla anıyoruz.
Afyon Giresun şehitliği anma programı bizim için çok önemli ve çok değerli. Çünkü Başka vilayette Şehitliği olan tek vilayetiz, Dedelerimiz söz konusu vatansa gerisi teferruat diyerek Ülke zor durumda olduğunda bana ne dememişler, Afyonkarahisar İscehisar Doğanlar köyü Dedesivrisi tepesine gelerek vatan için canlarını vermişler, Şehit düşen 14 yiğit Giresun evladına yüce mevladan rahmet dilerim. Bir kez daha Afyon şehitlerimiz başta olmak üzere 15 Temmuz Demokrasi şehitlerimize ve vatan için Can veren tüm aziz Şehitlerimize yüce Allahtan rahmet dilerim mekanları cennet ruhları Şaad olsun Mevlam Ahirette şefaatlerine nail eylesin bizleri diye konuştu.
MİNNET VE RAHMETLE ANIYORUZ
Çok sayıda protokol konuşmasının ardından duygularını dile getiren Hasan Turan, Kurtuluş Harbinin en kritik anında dedelerinin savaşın seyrini değiştirdiğini belirtti. AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan sözlerini şöyle sürdürdü;
“Geçmişte 2 gönüllü alay kurarak bu alayların tamamına yakınının şehit olduğu bir vilayetin evladı olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye’nin 81 vilayetinde bir şehrin isminin başka bir şehirde olduğu bir başka şehitlik yok. Allah bu lütfu bizlere nasip eylemiş. Vatan toprakları, millet, din ve namus tehlikeye girdiğinde bizim ceddimiz cepheden cepheye koşmuştur. Yaklaşık 5 bin kişiden oluşan 2 gönüllü alaydan evine 80-100 kişi ancak dönebilmiş. Kırk ikinci alayın komutanı Hüseyin Avni Alparslan başta olmak üzere 42. alayın büyük çoğunluğu Haymana’da şehit düşmüş, oradan kalan az sayıdaki gönüllümüz 47. alaya dahil olmuştur. En son Kurtuluş harbinin en kritik dönemlerinde, kırılma noktasında Yunan’ın büyük bir tahkimatı ve cephaneliğinin bulunduğu bu mevzilerde yüreklerinde iman taşıyan o ceddimiz ellerinde paslı makaslarla Yunan’ın etrafını çevirdiği tel örgüleri yiğitçe kesmiş ve yapılan çarpışmalarda hepsi birlikte burada şehit olmuştur. Sonuç itibariyle Giresunlular Balkan harbi,1.Cihan harbi ve Kurtuluş savaşında cepheden cepheye koşmuşlar; İstiklal harbinde 2 gönüllü alay kurup, yiğitçe çarpışarak cennet vatanımız için canlarını feda ederek, takdire şayan bir mücadele sergilemişlerdir. Aziz ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz. Onları rahmet ve minnetle anıyoruz.”
‘’BU VATAN İÇİN DÜN GÖNÜLLÜYDÜK, BU GÜN DE GÖNÜLLÜYÜZ”
Konuşmasında  son günlerde Türkiye’de yaşanan 15 Temmuzda gerçekleştirilmeye çalışılan menfur darbe girişimi ve terör olaylarına da değinen Turan, Giresunlular olarak dün bu yurda göz diken düşmana karşı ataları nasıl savaştıysa, bugün torunlarının da aynı şekilde savaşmaya hazır olduklarını vurguladı. Turan, “Müstevliler terör örgütleri ve yerli işbirlikçilerini kullanarak ülkemize karşı top yekün saldırıya geçmiş ve işgal girişiminde   bulunmuşlardır. Aziz milletimizin direnişi karşısında hedeflerine ulaşamamışlardır hamdolsun. Ne var ki saldırıları bitmemiştir. Vatanımızın bir çok yerinde şehitlerimiz toprağa düşüyor. Katliam boyutunda masum ve mazlum insanlara saldırıyorlar. Kurtuluş Harbinde yurdumuzu işgale koşan müstevlilere karşı çarpışan ve şehit düşerek bu topraklarda yatan yiğitlerimiz buraya gönüllü gelmişlerdi. Bugün de bu ülkeyi emperyal amaçlarla işgal etmek isteyen, ülkemiz üzerinde operasyon yapmak isteyen bütün müstevlileri ve onların yerli işbirlikçilerine karşı duruşumuzu Giresun uşakları olarak göstermek için buraya geldik.  Biz şehitlerimizi sadece anmak için değil anlamak için de buradayız. Biliyoruz ki geçmişini unutanın geleceğini başkaları yazar. Dolayısıyla bu törenin ve buraya gelen bütün hemşehrilerimizin ortak ruhu bu gün de aynıdır. Şehitlerimize olan bağlılığımızı göstermek için buradayız, çünkü şehitler şiarımız, şehadet iftiharımızdır. Bu vatan için dün gönüllüydük, bu gün de gönüllüyüz” dedi. Şehit dedelerinin manevi huzurunda onlara da seslenen Turan sözlerini şöyle tamamladı; ” Kahraman dedelerim! Çanakkale ve kurtuluş harbi ruhunu 15 Temmuz’da aziz milletimiz tekrar şahlandırmıştır. Gözünü kırpmadan tankların önüne kendini atan yiğitlerimiz arasında sizin torunlarınız, Giresunlu gönüllü yiğitlerimiz de vardı. Siz rahat uyuyun, yolunuz yolumuzdur. Bu ruh bizde olduğu müddetçe bu vatan ilelebet var olacaktır. Kim ki bu ülke üzerine hesap yaparsa onların hesaplarını bozarız. Kimse bunu sınamaya kalkmasın. İstiklal şairimiz Mehmet Akif’in;
Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda, diye seslendiği ve tüm zamanları kapsayan mısraları daima rehberimiz olacaktır” dedi.
Program emek ve katkı sağlayanlara verilen plaketler ile şehitler anısına yapılan gösteri ve gece yapılan meşaleli yürüyüşle son buldu.

Haber: Sadi toygar

Güncelyen/ Aydın Kömürcü

 



Etiketler : vatangiresun.com/vatangiresungazetesi/Abdurrahman, Ada, /Aydın, kömürcü/Mehmeh, Cebeci/Eynesil, Kemaliye, köyü, /Mustafa, Civek/, Erdal, Avcı, giresunhavadis.com/Adnan, Kara/İsmail, Akdoğan, gurbetcicotanaklar,


Bu Haber Toplam 5934 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: