Ana Sayfa » Duyurular
Giresunlular CHP'yi Protesto Etti
16 Nisan 2011 Cumartesi 17:10
İstanbul'da en çok Giresun'lu seçmenin bulunduğu 2.bölge dahil hiç bir seçim bölgesinde Giresun'lu adayları listesine almayan CHP protesto edildi.

CHP'yi, protestonun fitili Eyüp Feshane'de ateşlendi. Giresunluların yanında Karadeniz'li ve Rumeli kökenli adayların da kıyıma uğradığını dile getiren bazı vatandaşlar bu protesto sadece Giresunlularla sınırlı olmamalı ve bu eylemlerin diğer gruplarla da görüşülerek daha organize bir şekilde yapılması görüşünü dile getirdiler.

Protesto eylemi yerel ve ulusal basın tarafından ilgiyle izlendi.

İstanbul'daki Giresun Derneklerinin büyük çoğunluğunun görüşleri doğrultusunda hazırlanan bildiriyi grubun sözcüsü Abdullah Akgün okudu.

Giresunlular Cumhuriyet Halk Partisi´ni İstanbul´dan Giresunlu aday göstermediği gerekçesiyle protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan Abdullah Akgün, "Sosyal gerçekliklerden bihaber olan CHP kendi toplumlarından bihaber olduklarını böylece göstermişlerdir." dedi.

 

CHP´nin listelerinde Giresunlu aday göstermediğini gerekçe gösteren Giresunlular Feshane otoparkında eylem yaptı. `Listesinde tek bir Giresunlu olmayan siyasiler bizden oy alamayacak´ yazılı pankart açan grup basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Abdullah Akgün, "Halkı temsil ettiğini söyleyen partilerin halkın içinden bir tek adayı listeye almaması demokrasi yoksunluğundan başka bir şey değildir. Tarihlerinde siyasetle uğraşan tabandan adaylar yerine parti yönetiminden paraşüt temsilciler seçmekle hangi zihniyete sahip olduklarını göstermişlerdir. Ülkemizde diğer gerçekler gibi cemaatler STK´lar ve hemşericilik gibi çeşitli aidiyetler de genel birer sosyal gerçekliliktir. Bu sosyal gerçeklikten bihaber olan CHP kendi toplumlarından da bihaber olduklarını böylece göstermiştir." diye konuştu.

 

Eylem için Feshane otoparkında buluşan Giresun STK temsilcileri CHP İl binasına siyah çelenk bırakmak için yola çıkacağı sırada, olayı duyan ve CHP de politika yapan Giresunluların kendilerini telefonla aramaları ve yapılacak olan protestonun kendilerine zarar vereceğini anlatmaları üzerine bu eylemden vazgeçtiler ve hazırladıkları bildiriyi burada ulusal ve yerel basına okudular.

Giresunlulardan CHP´ye aday tepkisi - İSTANBUL başlıklı ve Giresunlu bir grup vatandaş, Cumhuriyet Halk Partisi´nin (CHP) Giresun´dan ve İstanbul´dan Giresunlu aday göstermediği gerekçesiyle CHP'yi protesto etti özetli haberi okudunuz

Önümüzdeki günlerde bu ve benzeri eylemlerin CHP yi protesto olarak büyümesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren grup, kıyıma uğrayan tüm kesimlerle farklı protestolar yapacaklarını söylediler. 

İşte CHP'nin geçmiş yıllarda yaptığı İstanbul araştırması...

İstanbul'da en fazla Sivas'lı, Kastamonu'lu ve Giresun'lu seçmen var.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, yaklaşan genel seçimler öncesi İstanbul'un "nüfus kâğıdı"nı çıkardı. Nüfusa kayıtlı oldukları illere göre vatandaşın memleketlerini belirleyen çalışma, İstanbul'da en fazla Karadenizli seçmen olduğunu ortaya koydu.

İstanbul'da en fazla Sivaslı, Kastamonulu ve Giresunlu seçmen var. 2002 seçmen sayısı verilerine göre, İstanbul'daki Erzincanlı, Kastamonulu, Sinoplu ve Ardahanlı seçmen sayısı, bu illerdekilerden bile fazla. Sivaslı ve Giresunlu seçmenler ise kendi illerindeki seçmen sayısına yakın.

İl ve ilçe yönetimleri tarafından yürütülen çalışma bir ayda tamamlandı. Çalışmanın amacını, seçmeni daha iyi tanımak olarak açıklayan CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem, İstanbul'da sanılanın aksine doğu bölgelerinden gelenlerin değil, en çok Karadenizlilerin yaşadığını ortaya çıkardıklarını söyledi.

Çalışmaya göre, İstanbul'da toplam 6 milyon 569 bin 732 seçmen bulunuyor. İstanbul kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı, 1 milyon 438 bin 785. Yani, toplam seçmen nüfusunda 'gerçek İstanbullu' oranı yüzde 21.9. İl kütükleri baz alındığında İstanbul'da 375 bin 127 Sivaslı seçmen bulunuyor. Bu ili 274 bin 766 kişiyle Kastamonu, 242 bin 851 seçmenle Giresun takip ediyor. İstanbul'da en az seçmene 2 bin kişiyle Hakkârililer sahip.

2 milyon Karadenizli


Karadeniz'den göç edenler, İstanbul'da ezici çoğunlukta bulunuyor. İstanbul'daki seçmenin 2 milyon 87 bini Karadenizli. Kastamonu ve Giresun'dan sonra 211 bin seçmenle Ordulular geliyor. Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzonluların şehirdeki nüfusları da 200 bin civarında. Karadeniz'den en az göç Düzce'den gerçekleşiyor. İstanbul'da Doğu Anadolu Bölgesi illerine kayıtlı 1 milyon 79, Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerine kayıtlı ise 310 bin 825 seçmen bulunuyor.

Egeli ve Akdenizli seçmen az


İstanbul'u en az tercih edenler ise Egeliler. İstanbul'da toplam 143 bin Egeli yaşıyor. Bölgeden 30 bin kişiyle en fazla göçün İzmir'den olduğu görülürken, 10'ar bin kişiyle Kütahya ve Uşaklılar bu ili takip ediyor.
Akdenizli seçmenin azlığı da dikkat çekiyor. Seçmen nüfusunun 183 bini Akdeniz bölgesine kayıtlı görülüyor. İstanbul'da 37 bin Kahramanmaraşlı, 33 bin Adanalı, 28 bin Ispartalı seçmen bulunuyor.
İlçelere bakıldığında, hemşericiliğin hâkim olduğu görülüyor. Aynı bölgeden göç edenler, aynı semtlerde yaşamayı tercih ediyor. Bağcılar'da daha çok Sivas, Bitlis ve Kastamonulular yaşıyor. Bahçelievler'de Sivas ve Malatyalılar başı çekiyor. Bakırköy ve Beşiktaş ilçelerinde ezici çoğunlukta İstanbullular hakim. Beykoz ve Beyoğlu'nda Giresunlular, Büyükçekmece'de Ardahanlılar, Esenler'de Sivaslılar, Fatih ve Gaziosmanpaşa'da Kastamonu ve Malatyalılar çoğunlukta görülüyor.
Sivaslılar Sarıyer'de 21 bin, Maltepe'de 16 bin, Kadıköy'de 25 bin, Kâğıthane'de 29 bin seçmene sahip. Trakyalılar ise yoğunlukla Küçükçekmeye'ye bağlı semtlerde yaşıyor. Şanlıurfalıların en çok tercih ettikleri semt Pendik. Şişli'de ise Erzincanlı 10 bin seçmen dikkat çekiyor.
Giresun, Trabzon ve Rizelilerin çoğunlukta olduğu Üsküdar'da Sivaslıların oranı da yüksek.

CHP Geçmiş yıllarda bizzat araştırarak ulaştığı bu gerçekleri şimdi inkar ediyor. 12 Haziran'da Giresunluların yanında tüm Karadenizlilerin vereceği tepki merakla bekleniyor.



Etiketler : Giresunlular, CHP'yi, Protesto, Etti,


Bu Haber Toplam 8204 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: