Ana Sayfa » Duyurular
Giresun'da Yayla Çalıştayı Yapıldı
08 Aralık 2011 Perşembe 20:17
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mera, Yaylak ve Kışlak Alanlarında Yöresel Doku ve Mimariye Uygun yerleşim yerleri Hazırlık Çalıştayı Giresun Hotel New Jasmin de yapıldı.

        

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Mera, Yaylak ve Kışlak Alanlarında Yöresel Doku ve Mimariye Uygun Geçici Yerleşim Yerlerinin Belirlenmesine Dair Yönetmelik Hazırlık Çalıştayı Giresun Hotel New Jasmin de yapıldı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta; doğal güzelliklerimizi, yaylalarımızı korumanın herkesin görevi olduğunu belirterek, ilgili Kanun çerçevesinde mera, yaylak ve kışlak alanlarında yöresel doku ve mimariye uygun geçici yerleşim yerlerinin belirlenmesine ilişkin yönetmelik çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla bu çalıştayın düzenlendiğini belirtti.

 
            Bakan Yardımcısı Balta, mera yaylak ve kışlakların eskiden havyaların otlatılması amacıyla kullanıldığını belirterek, yaylalarda ahşap yapılar dışında yapılaşmaya, ağıl, barınak, suluk ve benzeri yapılara izin verilmemesine rağmen yayla turizmi adı altında betonarme kaçak yapılaşmanın arttığını, bu artışında çeşitli alt ve üstyapı sorununun yanı sıra insan ve nüfus etkinliklerinin yoğunlaşarak çeşitlilik kazanması nedeniyle su, toprak ve hava kirliliği gibi olumsuzluklara neden olarak doğanın dengesini bozduğunu söyledi.
 
            Karadeniz Bölgesi'nde bir günde 4 mevsimin bir arada yaşanabildiğini, küresel ısınmanın etkisiyle gelecekte yaz döneminde turizm ömrünün 5 aya kadar çıkacağının beklendiğini, anlatan Bakan Yardımcısı Balta, doğal güzellikleri korumanın herkesin görevi olduğunu belirterek, '' Devlet olarak doğal güzelliklerimizi özellikle en temel varlık, hizmetin en iyisine layık insanlarımıza yasaklamak değil sunmak durumundayız. Ama bu doğal güzelliklerimizi ve mirasımızı bizden sonraki nesillere fotoğraflarda değil doğal olarak bırakmak zorundayız. Bundan sonra yayla ve meralarımızda çarpık imarlaşmalar ve bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmamalıyız. Sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, burada yaşayan insanlar devletin yetkili kişilerine yardımcı olup hep beraber birlik ve beraberlik içinde sorunun üstesinden gelmeliyiz. Böylece devlet ile vatandaş arasında karşı karşıya gelinmiş bu sorunları da ortadan kaldırmış oluruz.'' diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Şahin; yayla, mera kışlakların kültürümüzdeki önemine değinerek geçmişten günümüze kadar yayla kültürünün kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirtti. Bu kültürün zaman içersinde ihtiyaçlara göre yeniden şekillendiğini günümüzde tatil, sıcaktan gürültüden kaçma, bol oksijenli temiz havasından yararlanma gibi olgulara dönüştüğünü kaydetti.

 
            Geçmişte çıkarılan bazı yasaların gerektiği gibi uygulanmadığını bu nedenle de birçok sorunların bugüne kadar geldiğine değinen Vali Şahin,“Yaylalarda kanunlara göre yapılaşmaya kesinlikle müsaade edilmezken, hoşgörü ve acıma duygusu doğrultusunda 2008 yılı sonrası yaylalarımızda 10 bine yakın bina yapılmıştır. Bu bir hoşgörü ve acımanın sonucu olmuştur.Bunların yüzde 70'inde elektrik, yüzde 90'ında su şebekesi ve yüzde 100'e yakınında kanalizasyon şebekesi yok. Çevirgelerle işgal edilen, derme çatma yapılar binalar yapılarak 'yayla kondu' başlayan yaylalarda mutlaka bir değişiklik gerekiyordu. Ağustos ayındaki düzenleme ile bunu başaracağımıza inanıyoruz. Yaylalarla ilgili yeni bir milat başladı. Bu çalıştayla güzel fikirler ortaya çıkacağına ve bu konuda güzel bir yönetmelik hazırlanacağına inanıyorum.'' dedi.
 
            Vali Şahin, çalıştayın öğleden önceki bölümünü baştan sona izleyerek katılımcılara teşekkür etti.

Karadeniz denilince akla ilk yaylaların geldiğini kaydeden Ordu Valisi Orhan Düzgün de yaylalardaki çarpık yapılaşmaya dikkat çekerek,“Bazı yaylalarımız doğasını, bakir yapısını hala korurken, bazı yaylalarımız ise çarpık yapılaşma içerisindedir. Bazı yaylalarımızda ise turizm çalışmaları başlatılmış durumdadır. Yaylalarımıza ulaşımın sağlanması, doğal yapısının korunabilmesi halinde yaz ve kış turizminde değerlendirilmesi anlamına gelmektedir” dedi.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, toplantının önemine değinerek Karadeniz Yaylalarının bir çok sorunu, yönetmeliklerle bu yönde hazırlanacak ilgili toplantının ilimizde yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirtti.

TURSAB Başkanı Nezih Üçerler de 40 yıllık tarımcı olduğunu ilk kez böyle geniş katılımlı bir toplantıya katıldığını söyledi. Yaylalarda abartılı yapılaşmaya ve betonlaşmaya karşı olduğunu belirten Başkan Üçkardeşler, “Yaylalarda yaşam biçimine sadık kalınmalı. Beton yapılar içinde değilde ağaç evlerde yer yatağında yatmayı tercih ederim. Turizm bu şekilde gelişmesi halinde gençlerimize de iş imkanı sağlamış olur.” dedi.

Mera, yaylak, kışlak alanların geleneksel kullanımı amacıyla geçici yerleşme yeri olarak uygun görülen kısımların tespit işlemleri ile ilgili konuların değerlendirildiği çalıştayda  Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta,Vali Dursun Ali Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, TURSAB Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği İstanbul/Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Nezih Üçkardeşler Genel Başkan Yardımcısı Nezih Üçkardeşler ve Belediye Başkanı Kerim Aksu birer konuşma yaptı.

  Çalıştaya, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Vali Dursun Ali Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, TURSAB Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği İstanbul/Asya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Nezih Üçkardeşler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdür Yardımcısı Haluk Bilgin, Daire Başkanı Gamze Özer,ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve çok sayıda akademisyen ve Adana, Antalya, Artvin, Bayburt, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Sivas ve Trabzon illerinden kamu, yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileri katıldı. 



Etiketler : Giresun'da, Yayla, Çalıştayı, Yapıldı,


Bu Haber Toplam 14753 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: