Ana Sayfa » Duyurular
Giresun Çevresindeki İlaçlık Balıklar
01 Temmuz 2010 Perşembe 18:44
Bilinçsizce avlanma Karadeniz'de balık neslini tüketti.

Bundan 30-40 yıl önce Giresun ve çevresinde görülen 30 türün üzerinde balık var derlerdi.Mezgit’in ille de Ada Mezgiti olması ve ahşap hamur teknesinde satılanı makbuldü.Teveğe dizilmeyen Mezgitte kabul görmezdi.Nerde bunlar şimdi? Karadeniz’de Giresun çevresinde artık bunları görmek mümkün değil.Bu 30 çeşidin içinde bugün Mersin Balığı,Bey Balığı’nı göremiyoruz…Giresun’da amatör olarak kıyı ve olta balıkçılığını seven, yakından takip eden, balığın içinde olan Giresunlu esnaf hemşerimiz Süleyman Potur’un bilgisine başvurduk.

Sayın Potur; son yıllarda Giresun ve çevresinde balıkçılıktan geçimini sağlayan ve kıyı balıkçılığı yapanların oltasına takılanları bize liste halinde göndermiş sağolsun!.

   Şu an Giresun ve çevresinde, 25 tür balık olduğunu görüyoruz. Potur,amatör balıkçıların kıyılarda zaman öldürdüğünü,eskisi gibi bol balık çıkmadığını,hamsinin bile Karadeniz’e küstüğünü belirterek;

“ Bilinçsizce avlanma Karadeniz’de balık neslini tüketi.Balık çeşitlerinde de görüldüğü gibi kalanların çoğu kıyı ve kaya balığı” diyerek, profesyönel  olarak geçimini Karadeniz’den çıkan balığa bağlamış balıkçı esnafın da zor durumda ve sıkıntılı olduğunu belirterek;” Alabalık,Çupra ve Somon gibi çiftlik balığı satıyorlar.Zamanla Kalkan Balığı  da çiftliklerden gelecek. Çalışmalar başlamış bile. ” dedi.

   “Tatlısular da tat vermiyor” diyen Süleyman Potur; HESlerin hızla artması ile tatlısu balık avcılığının da zevk vermeyeceğini,nesillerinin hızla tükeneceğinden endişe edildiğini belirtiyor…..Sn.Potur, ayrıca kıyılarda 3 bin olta balıkçısının günlük balık tutmaya çalıştığından söz ediyor..…

Süleyman Potur’un ilaçlıkta olsa var olduğunu belirttiği o balıklar…

   1-Keten Hamsi, 2-Kazancı, 3-Yeşilağız, 4-Labine, 5-Guruş (ispari), 6-Piç İzmarit, 7-Lendenoz (Eşkina), 8-İstavrit, 9-Çinekop (Lüfer-Gofana), 10-Palamut, 11-Komit, 12-Sardalya, 13-Hamsi, 14-Barbun,15-Zargana, 16-Tirsi, 17-Levrek, 18-Gelincik, 19-Mezgit, 20-Dil Balığı, 21-Kalkan (Sac Balığı), 22-Legup, 23-Karagöz,  24-Kefal (Gorbi, Yaprak, Sarıkulak, Tokmakbaş, Cülle), 25-Çalar (İskorpit),26-Sümüklü.



Kaynak: Zeki AL Etiketler : Giresun, Çevresindeki, İlaçlık, Balıklar, ,


Bu Haber Toplam 12302 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: