Ana Sayfa » Duyurular
Fındık Üreticisine Kötü Haber
30 Mart 2011 Çarşamba 11:50
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, 2011 yılı tahmini fındık rekoltesinin 600 bin tonun altında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini açıkladı.

   Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2011 yılı tahmini fındık rekoltesinin 600 bin tonun altında gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı. Akbaşlı” 2011 yılı yeni mahsul fındık, maalesef iyi gözükmüyor. Türkiye genelinde, 14 il'de, Tarım İl Müdürlüklerince yapılan 2011 yılı karanfil (çiçek) sayımlarına göre Türkiye Fındık Rekoltesi, 600 bin tonun altında tespit edilmiştir. Türkiye, bu yıl da içinde olmak üzere 550 bin ton fındığı ihraç, 120 bin ton fındığı iç piyasada olmak üzere toplamda 670 bin ton fındığı tüketebilen bir ülke konumuna gelmiştir” dedi.


   2011 yılı rekoltesinin 600 bin tonun altında olması, Türkiye'nin önümüzdeki yıl fındık ihtiyacını TMO stoklarından karşılayacağı anlamına geleceğini de ifade eden Akbaşlı ”Halen TMO'nun elinde, Türkiye'nin açığını karşılayacak miktarda fındık bulunmaktadır. Son yıllarda, kakao ve şekerdeki büyük artışlar, fındık fiyatlarındaki artışları gölgede bırakmıştır. Artık hiçbir çikolatacı fındık fiyatlarındaki artışı dikkate almamaktadır. Bilakis, diğer artışları, fındıkla tölare etmeye çalışmaktadırlar. Diğer yandan ise Türkiye'nin fındık ihraç ettiği ülkelerin sayısı ve miktarında ciddi artışlar olduğu gözlemlenmektedir” şeklinde konuştu.

 
   Bu günlerde fındığın serbest piyasalarda bir miktar düşme eğiliminde olması, rakamlarla izah edilmeyen, tamamen spekülasyonlara bağlı düşüşlerdir. Çok kısa zaman içersinde, Türkiye üretiminin netleşmesi ile fiyatlar tekrar yükselme trendine gireceğini de ifade eden Akbaşlı: "Kaldı ki, 2011 yazının sıcak ve kurak geçeceği endişeleri, zaten piyasalara yetmeyen 2011 yılı fındığı için daha da endişe verici durumları akıllara getirmektedir. Kısaca 2011 yılı fındık sezonunda, bu günkü şartlara göre en az 100 bin ton fındığa ihtiyaç olacağı kanaatindeyiz” dedi.



Etiketler : Fındık, Üreticisine, Kötü, Haber,


Bu Haber Toplam 6395 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: