Ana Sayfa » Duyurular
Fındık Kurutmak İçin Makina
23 Temmuz 2012 Pazartesi 20:58
Doğu Karadeniz'in yağışlı havaları fındık kurutmaya müsait olmayınca çare kurutma makinasında bulundu.

Genellikle yağışlı bir iklim yapısına sahip olan Doğu Karadeniz yöresindeki illerde en büyük sorunlardan biri olan fındık kurutma işleminde güneşi beklemeye gerek bırakmayacak sistem devreye sokuluyor.

Kaliteli Fındık Projesi-2012 kapsamında Trabzon’un Arsin ilçesinde makine kullanılarak gerçekleştirilecek işlem için Fındık Kurutma Merkezi’nin kurulmasına başlandı.Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Koordinatörlüğü’nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteği ve ihracat rekortmeni firma Oltan Gıda’nın finansmanı ile bölgede ilk defa Fındık Kurutma Merkezi kuruluyor.

ice.20120723115654.jpg

Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Fındık Kurutma Merkezi’ne ilk etapta eldeki 9 makineden 6’sı monte edilecek. Makinelerin 3 tanesi 2’şer, 2’si 3’er, bir tanesi ise 5 tonluk fındığı aynı anda kurutma kapasitesine sahip bulunuyor.İtalya’dan gelen teknik ekip tarafından monte işlemleri tamamlanan ve bir hafta içinde de hazırlanan yerlerine konacak olan fındık kurutma cihazları toplama işlemi ile birlikte hizmet vermeye başlayacaklar.

-Hiçbir ücret alınmayacak

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındık kurutma işleminden proje kapsamında olsun-olmasın jüt çuval kullanan herkesin yararlanabileceğini açıklayıp, üreticilerden hiçbir ücret alınmayacağını belirterek şunları söyledi:

“Kurutma işlemi için getirilecek fındığın en az 1 ton olması gerekiyor. Fındığı kurutmaya başlamadan önce nem oranı ölçülecektir. Üreticilerimiz fındığını gözünün önündeki makinelerde  birkaç saat içinde gerçekleşecek olan kurutma işleminin bitiminden hemen sonra alacaklardır. Kurutma cihazları ülkemizde ilk kez bu kadar donanımlı kullanılmaya başlanacaktır. Ancak dünyada çok yaygın bir şekilde kullanılıyor.”

Şükrü Güngör Köleoğlu, yörenin güneşi az ve yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle kurutma işleminin zorlaştığına dikkati çekerek,  bunun da fındıkta aflatoksinleşmeye, dolayısıyla randıman kaybına ve fiyat düşüklüğüne neden olduğunu bildirdi.

Fındık Kurutma Merkezi günde 24 saat süreyle hizmet verecek. Üreticilerin yığılmaya sebep olmamaları ve beklememeleri için sıra almaları gerekiyor. Kurutma işlemi için, 444 0 208 nolu telefonun yanı sıra,www.kalitelifindik.org web sayfasından veya bizzat Arsin’deki Fındık Kurutma Merkezi’nden  sıra alınması gerekiyor.



Kaynak: medyatrabzon.com Etiketler : Fındık, Kurutmak, İçin, Makina,


Bu Haber Toplam 21856 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: