Ana Sayfa » Güncel
DLH'dan Demiryolu Bombası
15 Mayıs 2012 Salı 18:59
Tirebolu'ya Karadeniz'in en büyük limanı yapılamazsa demiryolunun Tirebolu'ya gelmesinin hiçbir mantalitesi bulunmayacaktır.

DLH SON BOMBAYI PATLATTI:

“TİREBOLU’YA YENİ BİR LİMAN YAPILMAZSA

DEMİRYOLU TİREBOLU’YA GELEMİYECEKTİR”

 

14 Mayıs 2012 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan ve birçok resmi kurumunun da  katıldığı “Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon” Demiryolu yapımı ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında, projeyi yapan Ulaştırma, Deniz ve Haberleşme Bakanlığı, Alt yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (DLH)  yetkilisi Seval Biltekin, yaptığı açıklamada “ Tirebolu’ya yeni bir liman yapılmazsa, Gümüşhane –Tirebolu demiryolu güzergâhının yapılmasının hiçbir mantalitesi yoktur” dedi.

Seval Biltekin açıklamasını şu şekilde yapmıştır:

“Hazırlamış olduğumuz Avan Projeye göre, Erzincan- Tirebolu- Trabzon Demiryolu için 3 güzergâh belirlemiş bulunmaktayız. Ana güzergâhımız Zigana’dan geçen Erzincan-Gümüşhane- Trabzon hattıdır. Alternatif güzergâhlarımız Gümüşhane- Tirebolu ve Bayburt- Araklı- Trabzon hattıdır.

Demiryollarının Karadeniz’e ulaştığı noktada mutlaka, yük transferi için bir liman olmalıdır. Çünkü bu limanlar Afrika ve Asya’nın Karadeniz ülkelerine açılan birer kapıları olacaklardır. Ancak Tirebolu’da bulunan liman, yapılan teknik değerlendirmelere göre yapılacak demiryolu taşımacılığının yük kapasitesinin sadece 10/100’ünü karşılayabilecek düzeyde yetersiz bir limandır. Eğer Tirebolu’ya Karadeniz’in en büyük limanı yapılamazsa demiryolunun Tirebolu’ya gelmesinin hiçbir mantalitesi bulunmayacaktır. Bu sebeple biz Tirebolu hattını denize yakın bir yerde sonlandırdık. Yapılacak yeni bir limanın konumuna göre bu hat yeni yapılacak limana bağlanacaktır. Şu an da DLH’ya, Tirebolu’ya yeni bir liman yapılması ile ilgili olarak hükümet tarafından bir talimat gelmemiştir. Eğer, Tirebolu’ya yeni bir liman yapılamaz ise bu durumda Tirebolu demiryolu hattı yapılamaz ve diğer başka güzergâhlar gündeme gelebilir” dedi.

 

Sevil Biltekin’in açıklamalarından sonra söz alan Giresun Sivil Toplum Dernekleri Federasyonu (GİRFED), Demiryolu komisyonu Başkanı M. Çınar Çetinkaya şunları söylemiştir:

“Başından beri takipçisi olduğumuz Erzincan- Gümüşhane-Tirebolu- Trabzon Demiryolu yapım projesinde, projenin ihaleye çıktığı andan itibaren bu hattın çeşitli etkilerle Tirebolu’ya gelmeden Gümüşhane’den dönerek Trabzon’a ulaşacağını biliyorduk. Ancak yoğun girişimlerimizle birlikte bu hat’ta Gümüşhane- Tirebolu çatalını ilave ettiniz. Demiryolunun denize acılan yerinde büyük bir limanın olması gerektiğini ve mevcut Tirebolu Balıkçı Barınağının da demiryolu kapasitesine yetmeyeceğini bizler zaten biliyorduk. Ayrıca limanın olduğu bölgede bulunan tarihi kalemizde 1. derece SİT alanı olması demiryolu mevcut liman irtibatının sağlanmasının da güç olduğunu da biliyorduk.

Şimdi ortaya konan projede, Gümüşhane- Tirebolu demiryolu güzergâhının yapılabilmesi için liman şartını öne koyuyorsunuz. Bu şartı öne süreceğinizi de çok önceden biliyorduk.

Tirebolu demiryolu projesinin gerçekleşmemesi için uğraşan zihniyettekiler bilmelidir ki, bizler bu konunun yakın takipçisiyiz, hazırlıklıyız.

Giresunlular olarak devlet ve hükümetimizden talebimiz şudur:

Avan projeleri tamamlanan Gümüşhane-Tirebolu hattı önkoşulsuz olarak mutlaka yapılmalı ve bu hat atıl vaziyette bulunan Giresun limanına bağlanmalıdır. Bu arada Tirebolu’ya yeni bir liman yapılabilmesi için de yoğun girişimlerde bulunacağız. Tüm Tirebolu ve Giresun STK ve Kurumlar bu talebimizin gerçekleşebilmesi için de destekler beklemektedirler.”

Daha sonra söz alan Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı

Şunları söylemiştir.

“Biz Trabzon olarak hazırız. Araklı’ya çok büyük lojistik üs merkezi kuracağız.”

Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Kazım Elmalı, Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır ve Tirebolu Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Canikli sırasıyla söz alarak, ortak düşüncelerini dile getirmişlerdir.

“Tirebolu’ya gelmesi için projelendirilen demiryolunun yapılmaması için hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz. Tirebolu’da liman yok ise Giresun’da var. Hat Giresun’a bağlanmalıdır”

Tireboluluların bu tepkisi üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Etki Değerlendirme Genel Müdürü şu şekilde konuşmuştur.

“Bu toplantının asıl amacı ÇED raporu ile ilgilidir. Güzergâh belirleme taleplerinizi devletin ilgili kurumlarına yapabilirsiniz.”

Trabzonlu olan Genel Müdürün açıklaması sonrası Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, görüşlerini ve taleplerini yazılı olarak toplantı başkanına vermiştir.

Daha sonra ilgili kurumların görüşleri sorulmuş, TEİAŞ hariç, diğer tüm kurum yetkilileri projenin uygulanmasında kendi kurumlarınca bir sakıncanın bulunmadığını beyan etmişlerdir.

TEİAŞ yetkilisi ise, Tirebolu Avcılı köyü yolu üzerinde bulunan trafo merkezlerinin, bu proje ye Tirebolu demiryolu istasyonu olarak işlendiğini, bu sebeple çekincelerinin olduğunu söylemiştir.

Toplantıya son verilerek Tirebolu ve Giresun yetkilileri hariç her kesim memnun bir şekilde toplantıdan ayrılmışlardır.

ÇED Toplantısına şu kurum yetkilileri katılmışlardır.

Çevre Etki Değerlendirme Genel Müdürü ve Gn Md Yrd.

ÇED raporunu hazırlayan MGS Müşavirlik firması

Demiryolu Etüt ve Fizibilite projelerini hazırlayan Yüksel Domaniç firması.

Proje sahibi DLH

DSİ, BOTAŞ,  TEİAŞ, TPAO, DDY, DHMİ Genel Müdürlükleri

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

Milli Savunma Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı

Karayolları Genel Müdürlüğü

Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Maden İşleri Genel Müdürlüğü

Trabzon, Giresun, Gümüşhane Erzincan Belediye Başkan Yardımcıları

Tirebolu Belediye Başkanı

Giresun Sivil Toplum Dernekleri Federasyonu (GİRFED)

Toplantıya davet edildikleri halde,  Giresun’dan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Afet ve Acil İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi yetkilileri katılmamışlardır.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan M.Çınar Çetinkaya şunları söylemiştir.

Yakın zamana kadar sadece Erzincan- Gümüşhane -Trabzon ve Gümüşhane –Tirebolu güzergâhından bahseden resmi kişiler bir anda karşımıza alternatif Bayburt- Araklı güzergâhını çıkartmışlardır. Yani şunu demeye getiriyorlar:

“Ana güzergâh olan Trabzon’a alternatif Tirebolu hattı, liman sebebiyle yapılamayacaksa, biz de Araklı hattına dönebiliriz”

Tirebolu- Torul karayolunu 25 sene açtırmayan zihniyet şimdi de Tirebolu’yu bu projeden by-pas ettirip alternatif güzergâh olan Araklı’yı gündeme taşımışlardır. Şimdiden Araklıya büyük bir demiryolu lojistik üs merkezi yapımından söz ediyorlar. Bölgemize yapılan her yatırım bizleri fazlasıyla memnun eder. Araklı ya da bu hat yapılsın, Tirebolu’ya da.

Ancak kapalı kapılar arkasında Tirebolu’yu pas geçmeye kalkışmasınlar. Biz Giresunlular olarak daha duyarlı ve bu işin mutlaka yakın takipçisi olmalıyız ve Gümüşhane’den gelecek hattı Giresun limanına bağlamak ve Tirebolu’ya yeni bir liman yapılabilmesi için siyasiler nezdinde çok çalışmalar içersine bulunmalıyız. Davet edildikleri halde Giresun için çok önemli olan bu toplantıya gelmeyen duyarsız Giresun Valiliği ilgili müdürlüklerini de esefle kınıyorum. Ayrıca Tirebolulular olarak da Sayın Valimizin de, ne amaçla Tirebolu Balıkçı Barınağını böldürüp, ne yapmak istediğini de açıkça söylemesini bekliyoruz.



Kaynak: Çınar Çetinkaya Etiketler : DLH'dan, Demiryolu, Bombası,


Bu Haber Toplam 7944 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: