Ana Sayfa » Duyurular
Cumhuriyet in 90. Yılı Kutlu Olsun
29 Ekim 2013 Salı 00:00
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yılı münasebetiyle; Mustafa Kemal Atatürk ve Topal Osman Ağa başta olmak üzere bu vatanı bizlere emanet eden Aziz Şehitlerimizi ve geçmişlerimizi Rahmetle, minn

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. yılı münasebetiyle;
 Mustafa Kemal Atatürk ve Topal Osman Ağa başta olmak üzere bu vatanı bizlere emanet eden Aziz Şehitlerimizi  ve geçmişlerimizi Rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyoruz.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
 
Cumhuriyet Bayramı 
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.
 
Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
 
29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.
 
2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

Tekraren;

Cumhuriyet Bayramınızı en içten duygularımla kutlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasını ve gelişmesini sağlayan başta Atatürk olmak üzere tüm devlet büyüklerimizi minnet ve şükran duyguları içerisinde anar, vatanımız ve milletimiz uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet dilerim.



Etiketler : abdurrahman, ada, dan, mesaj, var., Türkiye, Cumhuriyetinin, kuruluşunun, 90., yılı, münasebetiyle;, Mustafa, Kemal, Atatürk, ve, Topal, Osman, Ağa, başta, olmak, üzere, bu, vatanı, bizlere, emanet, eden, Aziz, Şehitlerimizi, ,


Bu Haber Toplam 21997 Defa Okunmuştur
Yorum Ekle Yazdır Yukarı
Diğer Haberler: